{ Απόψεις }

Χρυσοχοΐδης: «Η επέτειος του Πολυτεχνείου έχει εξελιχθεί σε παρακμιακό γεγονός με αυξομειώσεις έντασης.»

Συνέντευξη στο «Βήμα της Κυριακής» και τη Δήμητρα Κρουστάλλη παραχώρησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης


Κατηγορίες: Τελευταία νέα

Χρυσοχοΐδης: «Η επέτειος του Πολυτεχνείου έχει εξελιχθεί σε παρακμιακό γεγονός με αυξομειώσεις έντασης.»Δημοσίευση αποσπασμάτων από τη συνέντευξη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο Βήμα της Κυριακής

Συνέντευξη στο «Βήμα της Κυριακής» και τη Δήμητρα Κρουστάλλη παραχώρησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην επέτειο για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, το άσυλο στα Πανεπιστήμια, την ΑΣΟΕΕ, τα Εξάρχεια και την τρομοκρατία.
 
Δημοσιεύουμε κάποια αποσπάσματα  από τη συνέντευξη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη:
 
Σήμερα εορτάζεται η επέτειος του Πολυτεχνείου σε ατμόσφαιρα έντασης, έπειτα από αρκετά χρόνια ηρεμίας. Θεωρείτε ότι η αλλαγή της κυβέρνησης,η πολεμική της αντιπολίτευσης αλλά και ο τρόπος δράσης της Αστυνομίας συμβάλλουν σε αυτό;
 
«Δεν νομίζω. Εχει εξελιχθεί σε παρακμιακό γεγονός με αυξομειώσεις έντασης. Η 17 Νοέμβρη έπρεπε να είναι γιορτή της νεότητας και της κουλτούρας της αμφισβήτησης.
 
 
Με αφορμή την έρευνα της Αστυνομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και τη μετέπειτα επέμβαση των ΜΑΤ, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι φανερώνει τον αυταρχικό και ακραία νεοφιλελεύθερο χαρακτήρα της. Πώς το σχολιάζετε;
 
«Κοιτάξτε, η Αστυνομία δεν έχει δουλειά στα πανεπιστήμια. Σε κανέναν δεν αρέσει να βλέπει Αστυνομία στα πανεπιστήμια - πιστέψτε με, λιγότερα από όλουςστους αστυνομικούς. Ούτε η παρανομία όμως έχει δουλειά στα πανεπιστήμια. Οι γιάφκες, τα στειλιάρια, τα μάρμαρα, η τρομοκράτηση διδασκόντων και διδασκομένων είναι παρανομία. Δεν είναι δικαιώματα. Ετσι λέει ο νόμος, έτσι λέει η λογική. Μόνο όταν διαπιστώνονται παρανομίες πιάνει δουλειά η Αστυνομία στα πανεπιστήμια. Τελικά να μας πουν: θέλουν πανεπιστήμια με γιάφκες; Ποιος γονιός στέλνει το παιδί του στην ΑΣΟΕΕ για να χάνει το εξάμηνο; Ποιος πληρώνει τα σπασμένα, τις φωτιές, τις ζημιές; Τα σκέφτονται αυτά όταν σηκώνουν το δάχτυλο; Δεν είναι μάχη ιδεών εδώ. Προσβάλλονται οι ιδέες, ευτελίζεται η ιστορία της διαπάλης των ιδεών όταν αποκαλούν ιδέες την παρακμή της βίας. Είναι εξαθλίωση, δεν είναι κίνημα αυτό, μέσα στα ναρκωτικά, στο μίσος, στα στειλιάρια και στην απόσταση από την πραγματικότητα. Ανοιχτά πανεπιστήμια, ελεύθερα, οι νέοι να μορφώνονται και να σκέφτονται, να αμφισβητούν και να βιώνουν τις αντιθέσεις και την ευθύνη. Εκεί θέλουμε να πάμε. Και θα φτάσουμε!».
 
Μια κατηγορία που σας απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι προβάλλετε τις αστυνομικές επιχειρήσεις για να αντισταθμίσετε την αποτυχία σας στο Μεταναστευτικό.
 
«Σίγουρα δεν έχουμε αποτύχει στο Μεταναστευτικό. Η Ελλάδα έχει κοινωνικά τις ίδιες αντιδράσεις με την υπόλοιπη Ευρώπη. Και λύσεις χωρίς την Ευρώπη δεν υπάρχουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ που διαχειρίστηκε άθλια τις μικρές ροές του 2016 - 2018 έφτιαξε τώρα αυτή την κατασκευή περί αποτυχίας που είναι αυταπόδεικτα ανυπόστατη. Η αναδιάταξη της Αστυνομίας άρχισε από την πρώτη μέρα, οι επιτυχίες θέλουν χρόνο δεν φυτρώνουν. Κοιτάξτε το ξαναλέω δεν είμαι εδώ νια φτηνή πολιτική. Εχουμε επιτέλους νόμο στο Μεταναστευτικό, όχι διάσπαρτα κουρέλια, φτιάχνουμε διοίκηση που δεν υπήρχε, φυλάμε σύνορα που ήταν ξέφραγο αμπέλι. Και παράλληλα στην Αστυνομία επιτέλους εξαρθρώνουμε σπείρες όπως προχθές στο Μενίδι στον Αγιο Δημήτριο στην οδό Αντωνιάδου. Τέσσερα χρόνια ποιος είχε μπει εκεί; Αυτά είναι τα άλλα άβατα που θέριεψαν και γέμισαν ναρκωτικά και κλοπές την Αθήνα. Σε τρεις μήνες γκρεμίσαμε τρία άβατα: Το Μενίδι, την ΑΣΟΕΕ, τα Εξάρχεια.»
 
Το Μεταναστευτικό όμως είναι το αδύναμο σημείο της κυβέρνησης. Υπάρχουν αντιδράσεις σε όλη την Ελλάδα για το σχέδιο μετεγκατάστασης μεταναστών.
 
«Επαναλαμβάνω ότι ξεχνάμε σε αυτές τις κριτικές την καθαρά ευρωπαϊκή διάσταση του θέματος. Θα έλεγα επιπλέον, ευτυχώς να είναι αυτό το αδύναμο σημείο της κυβέρνησης, όχι η οικονομία, η Υγεία, η Παιδεία, η πρόνοια, η ασφάλεια των πολιτών. Και έγινε το αδύναμο σημείο όχι γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ τα κατάφερε καλύτερα, αλλά επειδή η κυβέρνηση δεν βρήκε γλώσσα και τρόπο να μιλήσει νωρίτερα. Δεν είναι θέμα επικοινωνίας, είναι θέμα πολιτικό ότι δεν απαντήσαμε από την αρχή στα βασικά ερωτήματα που προκαλούν κοινωνικούς φόβους. Ευτυχώς το έκανε εδώ και λίγες εβδομάδες ο πρωθυπουργός. Είπε δυο πράγματα: Οτι αντέχουμε 1% δηλαδή 100.000 ανθρώπους και ότι είναι η τελευταία φορά που μετακινούμε από τα νησιά. Αυτά ξεκαθαρίστηκαν. Τα υπόλοιπα δεν είναι μείζονα θέματα. Τώρα θα κριθούμε από τις επιστροφές και την ένταξη, αν δηλαδή ο νόμος εφαρμοστεί με πληρότητα ώστε να παράγει αποτελέσματα.

:

Για να μαθαίνεις πρώτος τι γίνεται στη Θεσσαλονίκη
Ακολούθησε μας στο Facebook

 

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ