{ }

Χοιρινό σελινάτο με αυγολέμονο. Ένα πεντανόστιμο χειμωνιάτικο πιάτο.


Κατηγορίες: Γεύσεις

Χοιρινό σελινάτο με αυγολέμονο. Ένα πεντανόστιμο χειμωνιάτικο πιάτο.



Από τα παραδοσιακά φαγητά των Χριστουγέννων το σελινάτο χοιρινό.
 Υλικά
 
1 κιλό χοιρινό χωρίς κόκκαλα σε μέτριες μερίδες
1 κουταλιά ξύδι
½ κιλό χοντρό σέλινο
1-2 σελινόριζες
½ κούπα ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι 2 πράσα προαιρετικά
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 αβγά και το χυμό 2 λεμονιών για το αβγολέμονο
 
Εκτέλεση
 
Αφού πλύνουμε το κρέας, το τοποθετούμε σε μια λεκάνη με νερό, στο οποίο έχουμε προσθέσει μια κουταλιά ξύδι, για 10-15 λεπτά, ώστε να πάρει τη βαριά μυρωδιά του κρέατος.
Σε μια κατσαρόλα όπου έχουμε ρίξει λάδι τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και μετά από ένα δυο γύρες τσιγαρίζουμε και το κρέας για να πάρει χρώμα.
Ρίχνουμε και τα κομμένα σε μικρά κομματάκια 1-2 εκατοστά πράσα. Ανακατεύουμε και αλατίζουμε. Προσθέτουμε 1 κούπα ζεστό νερό και αφήνουμε να βράσει σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι το κρέας να τσιμπιέται με το πιρούνι, προσθέτοντας και άλλο νεράκι όποτε χρειάζεται.
Βάζουμε στην κατσαρόλα μας και τις σελινόριζες, κομμένες σε φέτες. Μετά από 10-15 λεπτά προσθέτουμε και το σέλινο κομμένο σε κομμάτια με μήκος 7-8 εκατοστά.
Δοκιμάζουμε και αν χρειάζεται αλατίζουμε  εκ νέου και προσθέτουμε πάλι νερό, ώστε να μαλακώσει και το σέλινο. Αν θελήσετε να αβγοκόψετε το φαγητό χτυπήστε καλά τα αβγά σε βαθύ πιάτο (είτε χωριστά είτε μαζί), προσθέστε το λεμόνι λίγο λίγο και ζωμό από την κατσαρόλα με τον ίδιο τρόπο συνεχίζοντας το χτύπημα. Απομακρύνετε την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας και ρίξτε το αβγολέμονο πάνω από το φαγητό κουνώντας την κατσαρόλα ώστε να πάει παντού. Ξαναβάλτε στο μάτι την κατσαρόλα και μόλις πάει να πάρει βράση κλείστε το μάτι βάλτε την δίπλα και σερβίρετε.  Μπορείτε να προσθέσετε πατάτες, τις οποίες θα βάλετε στην κατσαρόλα μαζί με τη σελινόριζα. Καλή σας όρεξη.
 





 



TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ