{ Υγεία }

Xαρδαλιάς από Καστοριά: Έκκληση στους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί

τα επόμενα 24ωρα είναι πάρα πολύ σημαντικά, γιατί θα πρέπει η έξαρση του ιού να σταματήσει


Κατηγορίες: Υγεία-Αισθητική

Xαρδαλιάς από Καστοριά: Έκκληση στους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί

Xαρδαλιάς από Καστοριά: τα επόμενα 24ωρα είναι πάρα πολύ σημαντικά, γιατί θα πρέπει η έξαρση του ιού να σταματήσει.

Στην Καστοριά μετέβη σήμερα Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020 ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη στην έδρα της Αντιπεριφέρειας, με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων για τη βέλτιστη αντιμετώπιση της επιδημιολογικής έξαρσης Covid-19 που σημειώνεται στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς.

Τον Υφυπουργό υποδέχτηκε στην είσοδο του Διοικητηρίου ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε συνάντηση στην αίθουσα του αμφιθεάτρου του Διοικητηρίου παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη, της εντεταλμένης συμβούλου σε θέματα Υγείας Δυτικής Μακεδονίας, των Δημάρχων της περιοχής, του Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας, του Αστυνομικού Διευθυντή Καστοριάς, του Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Διοικητή και του Διευθύνοντα γιατρού, υπεύθυνου Covid 19, του Γενικού Νοσοκομείου Καστοριάς.

Σε συνέχεια της συνάντησης, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας δήλωσε: «Αξιολογήσαμε την κατάσταση, έχουμε μια επιθετική έξαρση του ιού με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά από εκείνα της πρώτης φάσης. Σήμερα θα συζητηθεί το ζήτημα στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας. Δεν μπορώ, φυσικά, να προκαταβάλω την απόφαση της Επιτροπής, αλλά σε κάθε περίπτωση, κάνω έκκληση κι από εδώ, από την Καστοριά, σε όλους τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής να συμμορφωθούν απόλυτα με τα μέτρα. Να τα τηρήσουμε όλοι μαζί, να φοράμε όλοι μάσκες, να κρατάμε τις αποστάσεις και να ακολουθούμε τις οδηγίες των επιδημιολόγων.

Ανεξάρτητα από την απόφαση των Εμπειρογνωμόνων, τα επόμενα 24ωρα είναι πάρα πολύ σημαντικά, γιατί θα πρέπει η έξαρση του ιού να σταματήσει. Μας προβληματίζει, γιατί πέρα από τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων, τα κρούσματα αυτά συσχετίζονται με clusters τα οποία παρουσιάζουν υψηλούς επιδημιολογικούς πολλαπλασιαστές, είναι δηλαδή εστίες υπερμετάδοσης. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Έχει γίνει μια τεράστια προσπάθεια από τον ελληνικό λαό κι αυτή η προσπάθεια δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πάει στράφι. Κάνω έκκληση σε όλους να εφαρμόσουν τα μέτρα – είναι κλειδί για την επόμενη ημέρα σε κάθε γειτονιά, σε κάθε περιοχή ξεχωριστά».

Κατά την επίσκεψη, τον Νίκο Χαρδαλιά συνόδευε η ομάδα πρώτης απόκρισης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδης, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα περιορισμού του Κορωνοϊού αναφέρθηκε την τήρηση των μέτρων προσωπικής υγιεινής: «Δεν είναι ευχάριστα τα μηνύματα που έχουμε από τα δεδομένα που καταγράφει η πολιτική προστασία. Φαίνεται να έχουμε μια επιθετική αύξηση του Κορωνοϊού. Αυτό που προέχει είναι να τηρούμε σχολαστικά τα μέτρα προστασίας. Οι μάσκες είναι ασπίδα, όχι μόνο για εμάς αλλά και για τους συμπολίτες μας. Ας συναισθανθούμε την ευθύνη που έχει ο καθένας μας. Ας επιλέξουμε να μην είμαστε μεταδότες του ιού. Η Καστοριά κινδυνεύει να μπει στον κόκκινο συναγερμό».

Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς υπάρχει μια αυξητική τάση τις τελευταίες ημέρες και βεβαρυμμένοι επιδημιολογικοί δείκτες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Περιμένουμε την σημερινή απόφαση της Ειδικής Επιτροπής που συνεδριάζει το απόγευμα. Αυτό που ζητήσαμε από τον Υφυπουργό, έχοντας ως δεδομένο ότι είμαστε μια αραιοκατοικημένη περιοχή, ότι το Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς δεν δέχεται «πίεση», καθώς και από τη συμμόρφωση που φαίνεται να υπάρχει στους πολίτες, έπειτα από του άκουσμα του lockdown στη γειτονική Κοζάνη, είναι να δοθεί μια περίοδος, τριών ή τεσσάρων ημερών, πιστεύοντας ότι οι δείκτες, που πραγματικά φαίνονται ανησυχητικοί, ότι θα διορθωθούν. Επίσης, ζητήθηκε, σε περίπτωση που αποφασιστεί να ενταχθεί η περιοχή στο επίπεδο 4, να υπάρξει μια διαφοροποίηση για τα καταστήματα λιανικού εμπορίου της περιοχής, θεωρώντας ότι δεν θα πρέπει να κλείσουν».

Στις 5 μμ το απόγευμα, αναμένεται η συνεδρίαση και η τελική απόφαση από την Ειδική Επιτροπή Λοιμοξιολόγων του Υπουργείου Υγείας.

.
 


 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ