{ Life }

Το Χώμα Βάφτηκε Κόκκινο (1966)


Κατηγορίες: Ταινίες σήμερα στην τηλεόραση

Το Χώμα Βάφτηκε Κόκκινο (1966)
Δωρεάν

Ελληνική δραματική ταινία γουέστερν του 1966 με τους Νίκος Κούρκουλος, Μαίρη Χρονοπούλου, Γιάννης Βόγλης, Φαίδων Γεωργίτσης, Ζέτα Αποστόλου, Νότης Περγιάλης, Άγγελος Αντωνόπουλος, Αθηνόδωρος Προύσαλης, Μάνος Κατράκης

Το χώμα βάφτηκε κόκκινο είναι μία ελληνική δραματική ταινία γουέστερν του 1966 σε σκηνοθεσία του Βασίλη Γεωργιάδη και σενάριο Νίκου Φώσκολου.  Αποτέλεσε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία κόβωντας συνολικά 588.101 εισιτήρια. Ακριβή η παραγωγή, με το 90% των γυρισμάτων σε απόλυτα φυσικούς χώρους και πολύ "δυνατά" ονόματα.

Ολες οι ταινίες στην τηλεόραση 
Εδώ μπορείτε να βλεπετε κάθε φορά που επισκέπτεστε αυτό το άρθρο, όλες  τις ταινίες που έχουν προγραμματίσει τα τηλεοπτικά κανάλια για την τρέχουσα ημέρα πατώντας το  ► Ταινίες στην τηλεόραση (σήμερα) οι ταινίες καθημερινά δημοσιεύονται συνήθως μετά τις 12.00 το μεσημέρι. Για κάθε ταινία μπορείτε να διαβάζετε την υπόθεση και τα σχόλια που έχουμε ανεβάσει για να κάνετε τις δικές σας επιλογές. 

Ένας εκπληκτικός Νίκος Κούρκουλος

Ο Νίκος Κούρκουλος, δίνει μια ερμηνεία "οσκαρικών" προδιαγραφών Η υποβλητική ασπρόμαυρη φωτογραφία είναι δημιούργημα του Νίκου Δημόπουλου, ενώ η φοβερή συμφωνική μουσική είναι σύνθεση του Μίμη Πλέσσα, μια μουσική που "απογειώνει" την ταινία. Η ταινία "βγαίνει", ακολουθούμενη από διθυραμβικές κριτικές, στους ελληνικούς κινηματογράφους και έρχεται δεύτερη σε εισιτήρια (με πρώτη τη "Σοσιαλίστρια" Βουγιουκλάκη) 

Σειρά έχουν οι Κάννες, όπου προβάλλεται εκτός συναγωνισμού,για να μην έρθει η ταινία σε...κατά μέτωπο αντιπαράθεση με τη γαλλική Νουβέλ-Βάγκ και τις άλλες ταινίες που προβλήθηκαν. Τη χρονιά εκείνη υπήρχε τρομερός συνωστισμός αριστουργημάτων που θα προβάλλονταν, όπως το Ένας Άνδρας και μια Γυναίκα του Claude Lelouche, ο Δόκτωρ Ζιβάγκο του David Lean, Καμπάνες Τα Μεσάνυχτα του Orson Welles κ.α. Η Αμερικάνικη Ακαδημία Γραμμάτων και Τεχνών  δεν αφήνει την ταινία να περάσει απαρατήρητη.

Το "Blood on the Land", όπως ήταν και ο Αγγλικός της τίτλος, κάνει θριαμβευτικό πέρασμα απ τις αίθουσες της Νέας Υόρκης και του Σικάγο, οι κριτικές που την ακολουθούν απίστευτα κολακευτικές ( η κριτικός του "Chicago Today" Cristi Newton μάλιστα γράφει επί λέξει: "Mα αυτοί οι Έλληνες έχουν βαλθεί τον τελευταίο καιρό να μας "διδάξουν" κινηματογράφο; Δεν εξηγείται αλλιώς αυτή τους η απίστευτη άνοδος τα τελευταία χρόνια! Πρώτα η "Ηλέκτρα", μετά ο "Zorba the Greek", τώρα το "Βlood on the Land"! Πού έκρυβαν όλα αυτά τα "διαμάντια", αυτούς τους σκηνοθέτες, αυτούς τους ηθοποιούς! Έκπληκτη παρακολουθούσα το "Blood on the Land" και νόμιζα πως βρισκόμουν μπροστά με μια νέα τάση νεο-Γουέστερν, αυτή του Ethnic Western! Yποκλίνομαι στο νέο Ελληνικό Κινηματογράφο και τους δημιουργούς του!")

Σκηνοθεσία: Βασίλης Γεωργιάδης
Σενάριο: Νίκος Φώσκολος
Διάρκεια:129΄
'Α Προβολή:11 Ιανουαρίου 1966
Παίζουν: Νίκος Κούρκουλος, Μαίρη Χρονοπούλου, Γιάννης Βόγλης, Φαίδων Γεωργίτσης, Ζέτα Αποστόλου, Νότης Περγιάλης, Ελένη Κριτή, Άγγελος Αντωνόπουλος, Αθηνόδωρος Προύσαλης, Νίκος Πασχαλίδης, Κώστας Γεννατάς, Κ. Μητράκος, Βασίλης Ανδρονίδης, Νίκος Κούρος, Κώστας Μαντηλάρης, Μάνος Κατράκης

Υπόθεση: Το έργο ξεδιπλώνει τις μεγάλες συγκρούσεις που εξελίχτηκαν ανάμεσα σε κολίγους και τσιφλικάδες στο θεσσαλικό κάμπο στις αρχές του περασμένου αιώνα με βασικό αίτημα τη διανομή της γης στους ακτήμονες χωρικούς. Η περίοδος αυτή αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση των αγώνων των Θεσσαλών χωρικών. Το κείμενο αφηγείται δύο ιστορίες. Η πρώτη ιστορία είναι η δολοφονία του Μαρίνου Αντύπα που πλήρωσε με τη ζωή του τις ιδέες του για διανομή της γης του θεσσαλικού κάμπου στους χωρικούς. Η δεύτερη είναι η ιστορία μιας οικογένειας τσιφλικάδων και της σύγκρουσης που ξεσπά άγρια ανάμεσα στα δύο αδέλφια, ακριβώς επειδή υποστηρίζουν διαφορετικές αξίες. Ο μεγάλος γιος ο Ρήγας υποστηρίζει αυταρχικά τις αξίες της απόλυτης κυριαρχίας πάνω στη γη και στους ανθρώπους της, ενώ ο μικρότερος, ο Οδυσσέας, πιστεύει ότι η γη ανήκει σ' αυτούς που τη δουλεύουν. Την άγρια σύγκρουση των δύο αδελφών εντείνει η διεκδίκηση της ίδιας γυναίκας.

 

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ