{ Arts & culture }

To ΚΠΙΣΝ μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε το Κανάλι και την Εσπλανάδα


Κατηγορίες: Arts & culture

To ΚΠΙΣΝ μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε το Κανάλι και την ΕσπλανάδαΑνακαλύψτε περισσότερα για τον σχεδιασμό και τη λειτουργία τους καθώς και τους τρόπους που συνδέονται με τη ζωή και την ιστορία της γύρω περιοχής.

Η Έλλη Παγκάλου, Αρχιτέκτονας Τοπίου και υπεύθυνη, μαζί με την Deborah Nevins, για τον σχεδιασμό του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, και ο Ελπιδοφόρος Παππάς, Επιχειρησιακός Διευθυντής του ΚΠΙΣΝ, μας προσκαλούν να ανακαλύψουμε το Κανάλι και την Εσπλανάδα.

Το Κανάλι, σημείο αναφοράς για το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και την ευρύτερη περιοχή, επαναφέρει τη σχέση ανάμεσα στην πόλη και τη θάλασσα, μέσα από την παρουσία του νερού. Δίπλα του εκτείνεται η Εσπλανάδα, ένας πεζόδρομος-γέφυρα που ενώνει τη θάλασσα με την πόλη, και αποτελεί μια φυσική προέκταση του Πάρκου.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος επέλεξε, μετά από διεθνή διαγωνισμό, τον Renzo Piano και το αρχιτεκτονικό του γραφείο Renzo Piano Building Workshop για τη μελέτη και τον σχεδιασμό του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

Όταν ο αρχιτέκτονας του έργου, Renzo Piano, βρέθηκε για πρώτη φορά στην περιοχή, αντιλήφθηκε ότι η επαφή των κατοίκων με τη θάλασσα είχε χαθεί και η συνοικία είχε χωριστεί από τη θάλασσα με έναν δρόμο ταχείας κυκλοφορίας. Θέλησε μέσω του σχεδιασμού του να μετατρέψει το νόημα της λέξης «Καλλιθέα» σε πραγματικότητα, δηλαδή να δημιουργήσει έναν τόπο με «καλή θέα», και να επαναφέρει τη σχέση των κατοίκων με τη θάλασσα, όχι μόνο ως προς τη θέα στη θάλασσα αλλά και ως προς τη φυσική της παρουσία στον χώρο του έργου. Ένας από τους τρόπους που χρησιμοποίησε για να το πετύχει αυτό ήταν ανυψώνοντας το έδαφος και σχεδιάζοντας ένα κεκλιμένο πάρκο που από τη στεριά κατευθύνεται στη θάλασσα.

Το Κανάλι είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα στοιχεία του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ο σχεδιασμός του έγινε με στόχο τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης της περιοχής με τη θάλασσα, όχι μόνο ως προς τη θέα, αλλά και ως προς τη φυσική της παρουσία στο χώρο.

Έχει μήκος 400 μέτρα, πλάτος 30 μέτρα και βάθος από 70 έως 150 εκατοστά. Αναπτύσσεται ανάμεσα και κατά μήκος του κτιριακού συγκροτήματος και της Εσπλανάδας, δημιουργώντας μια μεταφορική συνέχεια της θάλασσας από την ακτή του Φαλήρου στο ΚΠΙΣΝ. Στην αντικρινή πλευρά του Καναλιού, πλατιά σκαλοπάτια προσφέρονται ως θέσεις για αυτοσχέδιες παραστάσεις, ενώ ο παράπλευρος χώρος ενδείκνυται για περιπάτους.

Το Κανάλι δεν έχει μόνο διακοσμητικό χαρακτήρα αλλά φιλοξενεί σε εβδομαδιαία βάση μαθήματα ιστιοπλοΐας και καγιάκ για παιδιά και ενήλικες

Το Κανάλι τροφοδοτείται με νερό από τη θάλασσα, το οποίο και επιστρέφει σε αυτή σε συνεχόμενη ροή, αφού πρώτα φιλτραριστεί. Στο πλαίσιο αυτό αναπτύσσεται άλγη (φύκια) - μέρος του θαλάσσιου οικοσυστήματος.

Οι αυστηρές περιβαλλοντικές προδιαγραφές του ΚΠΙΣΝ, όπως αυτές ορίζονται και από την πιστοποίηση platinum LEED που έχει αποκτήσει, απαγορεύουν τον καθαρισμό με χλώριο ή άλλα χημικά μέσα. Αντ? αυτού, λειτουργούν σε σταθερή βάση 2 ρομποτικοί μηχανισμοί οι οποίοι αφαιρούν μέρος της άλγης από τον πυθμένα.

Επιπλέον, 1-2 φορές τον χρόνο διενεργείται προγραμματισμένος καθαρισμός του Καναλιού, ο οποίος διαρκεί περίπου 4 εβδομάδες και περιλαμβάνει: αποστράγγιση του Καναλιού, καθαρισμό του πυθμένα με βούρτσες και νερό υπό πίεση, καθώς και καθαρισμό των σωληνώσεων και των αντλιοστασίων.

Ανακαλύψτε περισσότερα για τον σχεδιασμό και τη λειτουργία τους καθώς και τους τρόπους που συνδέονται με τη ζωή και την ιστορία της γύρω περιοχής.

 

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ