{ Life }

Το άλυτο μυστήριο της δολοφονίας του Προέδρου Τζον Φ. Κέννεντι (βίντεο)

Σαν σήμερα στις 22 Νοεμβρίου του 1963 ο Πρόεδρος των ΗΠΑ πέφτει νεκρός στο Ντάλας


Κατηγορίες: Αυτό το ξέρατε;

Το άλυτο μυστήριο της δολοφονίας του Προέδρου Τζον Φ. Κέννεντι (βίντεο)

Σαν σήμερα στις 22 Νοεμβρίου του 1963 δολοφονείται ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Φ. Κέννεντι. Η υπόθεση της δολοφονίας του παραμένει ένα επτασφράγιστο μυστικό.

               

 Κάτι παραπάνω από μισό αιώνα, η πολιτική δολοφονία του John F. Kennedy στις 22 Νοεμβρίου του 1963 στο Ντάλας της πολιτείας του Τέξας, εξακολουθεί να πυροδοτεί συζητήσεις, να γεννά θεωρίες συνωμοσίας και να εξάπτει τόσο την φαντασία όσο και την λογική των ανθρώπων εντός και εκτός των αμερικανικών συνόρων.

 Για την ιστορία, ο JFK πυροβολείται θανάσιμα εξ αποστάσεως μέσα στην προεδρική λιμουζίνα κατά τη διάρκεια της επίσημης επισκέψεώς του στο Ντάλας ενώ η αμαξοπομπή βρίσκεται σε κεντρικό δρόμο της πόλης. Από τους πυροβολισμούς τραυματίζεται σοβαρά και ο βουλευτής του Κονγκρέσου John Connally, ο οποίος κάθεται στο μπροστινό κάθισμα του προεδρικού αυτοκινήτου. Ο πανικός που επικρατεί δεν περιορίζεται μονάχα στο χώρο της δολοφονικής επίθεσης. Η αναμετάδοση της προεδρικής επίσκεψης στο Ντάλας αφήνει άφωνο όλο τον αμερικανικό λαό.

 Περίπου δύο ώρες αργότερα, ο Lee Harvey Oswald συλλαμβάνεται έξω από μία θεατρική αίθουσα ως βασικός ύποπτος δύο δολοφονιών, αυτή του JD Tippit ( αστυνομικού του Ντάλας) και του προέδρου της Αμερικής John F. Kennedy. Στις 24 Νοεμβρίου 1963, ο Oswald κατά την μεταφορά του από το αστυνομικό τμήμα πέφτει νεκρός από τον πυροβολισμό ενός υποτιθέμενου οργισμένου πολίτη, τον Jack Ruby.

 Ποιοί είναι λοιπόν οι λόγοι που γράφτηκαν γύρω στα 2000 βιβλία για την δολοφονία του JFK, ενώ γυρίστηκαν πάνω από 10 κινηματογραφικές ταινίες  με  πιο γνωστή την JFK του Oliver Stone? Μήπως η φρενίτιδα που προκλήθηκε οφειλόταν στην θετική απήχηση που είχε ο 35ος Πρόεδρος της Αμερικής στον απλό λαό ή μήπως τελικά οι επίσημες αναφορές δεν έπεισαν ποτέ την κοινή γνώμη ότι ένας και μόνο άνθρωπος αρκεί για να δολοφονήσει τον πρώτο πολίτη μιας υπερδύναμης?

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΔΙΕΡΕYΝΗΣΗΣ

Α) Warren Committee (1963)

Στις 29 Νοεμβρίου του 1963, ο Πρόεδρος Johnson δίνει την εντολή να ορισθεί η επιτροπή Warren για την διερεύνηση της δολοφονίας του John Kennedy. Μόλις ένα χρόνο αργότερα και μέσα από 880 σελίδες καταθέσεων και αναλύσεων, το τελικό πόρισμα της επιτροπής Warren θα αναδείξει πως:

- Ο ένας και μοναδικός δολοφόνος του JFK ήταν ο Lee Harvey Oswald

- Υπήρξαν τρεις πυροβολισμοί εκ των οποίων, ο πρώτος πέτυχε τον Πρόεδρο στο λαιμό και τραυμάτισε τον Γερουσιαστή Connelly (συνεπιβάτη στην προεδρική λιμουζίνα) ενώ ο τρίτος πυροβολισμός προκάλεσε το θανάσιμο χτύπημα στον Kennedy.

- Οι πυροβολισμοί είχαν κατεύθυνση από πίσω προς τα εμπρός

- Οι μυστικές υπηρεσίες προστάτεψαν στο έπακρο τον Πρόεδρο

- Η δολοφονία του Προέδρου από τον Oswald, όπως και η δολοφονία του Oswald από τον Jack Ruby δεν αποτελούν μέρος κάποιας συνωμοσίας προερχόμενης από το  εσωτερικό ή το εξωτερικό.

Β) HSCA Committee (1976)

 Τα ηνία σε αυτή την χρονική περίοδο παίρνει η επιτροπή House Select Committee on Assasinations, η οποία διερευνά τις δολοφονίες των Martin Luther King & John F. Kennedy.  Το  νέο άνοιγμα  του φακέλου JFK μπορεί να πυροδοτήθηκε από τον απόηχο του σκανδάλου Watergate, ίσως όμως και από την ανακάλυψη ότι οι μυστικές υπηρεσίες είχαν αποκρύψει σημαντικά στοιχεία από τη επιτροπή Warren.

Το τελικό πόρισμα της HSCA θα αναδείξει ένα νέο στοιχείο, φέρνοντας για λίγο στο προσκήνιο την εμπλοκή της μαφίας στη δολοφονία. Για κάποιον λόγο όμως αυτή η κατεύθυνση θα λέγαμε «σβήστηκε» και τα συμπεράσματα της νέας επιτροπής θα στοιχειωθούν σε μεγάλο βαθμό από το πόρισμα Warren, όπως και άλλων μελλοντικών επιτροπών, ερευνητών, ομάδων κτλ. Έτσι η HSCA κατέληξε ότι:

- Στην πιθανότητα ύπαρξης ενός δεύτερου σκοπευτή στο περίφημο Grass Knoll ( το λοφάκι με το τοιχίο)

- Ο Oswald ήταν ο δολοφόνος.

- Η δολοφονία δεν ήταν προϊόν συνωμοσίας της Σοβιετικής Ένωσης, της Κούβας, των αντί- Κουβανών ομάδων, των μυστικών υπηρεσιών, της Μαφίας.

Το μόνο σίγουρο πάντως στοιχείο, δέκα και πλέον χρόνια μετά την δολοφονική επίθεση του JFK ,  ήταν ότι ο απλός κόσμος εξακολουθούσε να διατηρεί τις αμφιβολίες του για τον ή τους αυτουργούς της επίθεσης.

 Φυσικά αυτές οι προαναφερθείσες επιτροπές, δεν ήταν οι μοναδικές που ασχολήθηκαν με το ζήτημα κι αυτό μαρτυρείται από τα Εθνικά Αρχεία της Αμερικής, τα οποία σήμερα δηλώνουν ότι η υπόθεση JFK περιέχει το εξωπραγματικό αριθμό των 5.000.000 σελίδων ή εγγράφων! Στις σελίδες αυτές περιλαμβάνονται στοιχεία από εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία, βουλεύματα, υπηρεσιακές επιστολές  κα.

 Η ΤΗΛΕ-ΔΙΚΗ ΤΟΥ OSWALD( 1986)

 Το 1986 στο Ντάλας ξεκινά μία παράξενη δίκη, η οποία μάλιστα καλύπτεται  τηλεοπτικά. Στο εδώλιο του κατηγορούμενου βρίσκεται μία μεγάλη φωτογραφία του Lee H. Oswald. Κατήγορος για ακόμα μία φορά είναι η Πολιτεία, την οποία εκπροσωπεί ένας ισχυρός νομικός ο Vincent Bulgiosi. O Bulgiosi ήταν αυτός που κατάφερε να καθίσει στο εδώλιο τον μανιακό Charles Manson. Στην υπεράσπιση έχει οριστεί ένας άλλος επιτυχημένος και αήττητος δικηγόρος, ο Jerry Spence.

Η δίκη είναι κανονική, με σώμα ενόρκων και μάρτυρες κατηγορίας/υπεράσπισης ανθρώπους που είχαν ζήσει από κοντά το 1963 την δολοφονία του JFK είτε ως αυτόπτες μάρτυρες είτε ως δημοσιογράφοι είτε ως γιατροί είτε ως αστυνομικοί ή πράκτορες κτλ.

Για ακόμα μία φορά η ετυμηγορία θα είναι η ίδια: Ο Lee H.Oswald και μόνο αυτός ευθύνεται για την δολοφονία του John F. Kennedy.

 

 

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ