{ Life }

Τι συνέβη σαν σήμερα 7 Μαρτίου - τι ήταν ο ΠΟΚ (ΠΑΟ - ΟΣΦΠ - ΑΕΚ)


Κατηγορίες: Αυτό το ξέρατε;

Τι συνέβη σαν σήμερα 7 Μαρτίου - τι ήταν ο ΠΟΚ (ΠΑΟ - ΟΣΦΠ - ΑΕΚ)7 Μαρτίου 1963 διαλύεται επισήμως ο Π.Ο.Κ. που είχαν συστήσει ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ

Τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν στο παρελθόν στις 5 Μαρτίου όπως τα κατέγραψε η βικιπαιδεια

161 - Πεθαίνει ο αυτοκράτορας Αντωνίνος ο Ευσεβής και τον διαδέχονται οι θετοί γιοι του, Μάρκος Αυρήλιος και Λεύκιος Βέρος.
 
321 - Ο Κωνσταντίνος Α΄ αποφασίζει ότι η Κυριακή είναι ημέρα ανάπαυσης στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.
 
1876 - Ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ αποκτά δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για μία εφεύρεση που ο ίδιος αποκαλεί «τηλέφωνο».
 
1912 - Ο Ρόαλντ Αμούνδσεν ανακοινώνει ότι η αποστολή του είχε φτάσει στο Νότιο Πόλο στις 14 Δεκεμβρίου του 1911.
 
1948 - Τα Δωδεκάνησα ενσωματώνονται επισήμως στην Ελλάδα.
 
1949 - ο ΟΗΕ αποφασίζει να διερευνήσει τον ισχυρισμό των ΗΠΑ, ότι το Ανατολικό Μπλοκ διατηρεί 8-14 εκατομμύρια κρατούμενους σε διάφορα στρατόπεδα καταναγκαστικών έργων.
 
1954 - Η ΕΣΣΔ κερδίζει τον παγκόσμιο τίτλο στο χόκεϊ επί πάγου, όταν νικά τον Καναδά με 7-2 στην Στοκχόλμη, στην πρώτη της συμμετοχή σε τουρνουά του αθλήματος.
 
1963 - Διαλύεται επισήμως ο Π.Ο.Κ. που είχαν συστήσει ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ . Το Π.Ο.Κ. ήταν ένα σύμφωνο κυρίως εμπορικής, αλλά και θεσμικής συνεργασίας των τριών δημοφιλέστερων ποδοσφαιρικών ομάδων της Αθήνας και του Πειραιά.  Το 1927-28 η ΕΠΟ ετοιμαζόταν να διοργανώσει το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου με τη συμμετοχή των πρωταθλητριών ομάδων των τριών ιδρυτικών ποδοσφαιρικών ενώσεων: Ε.Π.Σ. Αθηνών, Ε.Π.Σ. Πειραιώς και Ε.Π.Σ. Μακεδονίας. Στην αρχή της περιόδου και πριν αρχίσουν οι αγώνες, η ΕΠΟ ύστερα από διένεξη με τον Ολυμπιακό, αποφάσισε να του επιβάλει πολύμηνη τιμωρία και απαγόρευσε με ποινή διαγραφής σε όλα τα υπόλοιπα σωματεία να αγωνίζονται μαζί του, ακόμα και σε φιλικά. Ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ δεν υπάκουσαν, πήραν το μέρος του Ολυμπιακού και προχώρησαν μαζί του στη διοργάνωση φιλικών αγώνων. Ουσιαστικά ήταν το ξέσπασμα μιας αντιδικίας που υπέβοσκε ανάμεσα στους τρεις συλλόγους και την τότε διοίκηση της ΕΠΟ σχετικά με τον έλεγχο των ποδοσφαιρικών πραγμάτων. Η κορύφωση της κόντρας συνέβη στις 23 Οκτωβρίου 1927, όταν η ΑΕΚ αρνήθηκε να αγωνιστεί με τον Απόλλωνα σε προγραμματισμένο αγώνα που θα τελείτο προς οικονομική ενίσχυση της ΕΠΟ και μαζί με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό ανακοίνωσαν πως αντ' αυτού θα διεξαχθεί αγώνας "μεταξύ δύο μικτών ομάδων αποτελουμένων εκ των ποδοσφαιριστών των συνεργαζομένων συλλόγων Π.Ο.Κ." Μετά από αυτή την εξέλιξη η μεν ΕΠΣΑ τιμώρησε με τετράμηνο αποκλεισμό τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ, ενώ η ΕΠΟ διέγραψε τους τρεις συλλόγους στις 31 Οκτωβρίου 1927 και προχώρησε στη διοργάνωση του πρωταθλήματος χωρίς αυτούς. Από την Αθήνα μετείχε ο Ατρόμητος, από τον Πειραιά ο Εθνικός και από τη Θεσσαλονίκη ο Άρης.
Οι τρεις διαγραμμένοι σύλλογοι επισημοποίησαν την ίδρυση του Π.Ο.Κ., όνομα που προήλθε από τα αρχικά των τριών σωματείων, όπως προκύπτει από δημοσιεύματα της εποχής:
Η ονομασία προήλθε από τα αρχικά τους: Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και Κωνσταντινούπολη για την ΑΕΚ.
Π: Παναθηναϊκός Α.Ο.
Ο: Ολυμπιακός Σ.Φ.Π.
Κ: Κωνσταντινουπόλεως Α.Ε.
Το ΠΟΚ προσπάθησε να αποδυναμώσει την ΕΠΟ διοργανώνοντας δικό του πρωτάθλημα με τη συμμετοχή κάποιων ακόμα μικρών συλλόγων. Όμως η πλειοψηφία των σωματείων συντάχθηκε με την επίσημη διοίκηση της ΕΠΟ.
Τότε οι ομάδες του ΠΟΚ προχώρησαν στη διοργάνωση διαφόρων τουρνουά, στα οποία προσκαλούσαν και ξένες εμπορικές ομάδες από Γιουγκοσλαβία, Ουγγαρία, Τσεχοσλοβακία, Ρουμανία, όπως η Φερεντσβάρος, η Μπέογκραντ κ.ά. Οι τρεις σύλλογοι μοιράζονταν τα έξοδα φιλοξενίας καθώς και τα έσοδα από τα εισιτήρια.Τον Ιούλιο του 1928 η ΕΠΟ αποφάσισε να δεχτεί και πάλι τα τρία σωματεία στα μητρώα της, αλλά η συνεργασία των τριών μεγάλων συλλόγων συνεχίστηκε σε διάφορους τομείς, περίπου ως τα μέσα της δεκαετίας του '60. Μερικοί τομείς συνεργασίας ήταν:
- Η διοργάνωση των Κυπέλλων Πάσχα και Χριστουγέννων, άλλοτε μεταξύ τους κι άλλοτε με την πρόσκληση ξένων συλλόγων μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του '60.
- Η διοργάνωση φιλανθρωπικών αγώνων όπως το "Τουρνουά ΠΟΚ" που έγινε υπέρ των σεισμοπαθών της Ιερισσού Χαλκιδικής το 1932.
- Η αποτροπή μεταγραφών από τον έναν σύλλογο στον άλλον και κυρίως μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, ακόμα και για αθλητές άλλων αθλημάτων, εκτός ποδοσφαίρου.
- Αλληλοϋποστήριξη στις εκλογές των διοικήσεων της ΕΠΟ και στις αποφάσεις του ΔΣ.
Τα τουρνουά αυτά διοργανώνονταν τις περιόδους των Χριστουγέννων και του Πάσχα και ονομάζονταν Κύπελλο Χριστουγέννων και Κύπελλο Πάσχα, αλλά και το Κύπελλο Σεπτεμβρίου τη δεκαετία του '50. Είχαν μεγάλη οικονομική επιτυχία, δεδομένου ότι οι τρεις σύλλογοι υποστηρίζονταν από την πλειονότητα των φιλάθλων του λεκανοπεδίου. Η διοργάνωσή τους συνεχίστηκε και μετά την εξομάλυνση των σχέσεων με την ΕΠΟ, ακόμα και μετά τον πόλεμο, ώσπου σταδιακά ατόνησε και διαλύθηκε επίσημα στις 7 Μαρτίου 1963 Ωστόσο, η φήμη του και η χρησιμοποίηση του ονόματός του υπάρχει μέχρι και σήμερα.
 
1987 - Ο Μάικ Τάισον γίνεται ο νεότερος πρωταθλητής, όταν κερδίζει τον Τζέιμς Σμιθ με ομόφωνη απόφαση μετά από 12 γύρους σε αγώνα στο Λας Βέγκας.
 
1991 - Η Αλβανία κηρύσσει στρατιωτική περιοχή το Δυρράχιο και απαγορεύει τις μαζικές συγκεντρώσεις στα Τίρανα και σε τρεις ακόμα πόλεις, μετά την έξοδο χιλιάδων Αλβανών στην Ιταλία.
 
2003 - Συλλαμβάνονται δύο γιοι του Οσάμα Μπιν Λάντεν, οι Σαάντ και Χάμζα Μπιν Λάντεν, στο Ραμπάτ του νοτιανατολικού Αφγανιστάν μετά από συντονισμένη επιχείρηση των αμερικανικών και πακιστανικών δυνάμεων. Ο Σαάντ, ο μεγαλύτερος από τους 14 ή 18 γιους του Σαουδάραβα τρομοκράτη, φέρεται να είναι ο διάδοχος του πατέρα του στην ηγεσία της Αλ Κάιντα, ενώ το όνομα του βρίσκεται στην αμερικανική λίστα των πλέον καταζητούμενων ατόμων του κόσμου.
 
2004 - Περίπου 7,6 εκατομμύρια Έλληνες ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες για να εκλέξουν τη νέα Κυβέρνηση της χώρας. Μετά από μία ομαλή προεκλογική περίοδο, που σημαδεύτηκε από την αλλαγή φρουράς στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, νικητής των εκλογών αναδεικνύεται η Νέα Δημοκρατία με 45,36%. Το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με 40,55%, το ΚΚΕ με 5,90% και ο ΣΥΝ με 3,26%.

Με πληροφορίες από τη wikipedia

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ