{ Life }

Τι συνέβη σαν σήμερα 10 Μαρτίου - Ορκίζεται στην Αθήνα η κυβέρνηση του Παναγή Τσαλδάρη.


Κατηγορίες: Αυτό το ξέρατε;

Τι συνέβη σαν σήμερα 10 Μαρτίου - Ορκίζεται στην Αθήνα η κυβέρνηση του Παναγή Τσαλδάρη.Η Κυβέρνηση Παναγή Τσαλδάρη 1933 (Μάρτιος 1933 - Οκτώβριος 1935) ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας, ύστερα από την προσωρινή κυβέρνηση Οθωναίου, και αφού τερματίστηκε το στρατιωτικό πραξικόπημα του Νικολάου Πλαστήρα

Τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν στο παρελθόν στις 10 Μαρτίου όπως τα κατέγραψε η βικιπαιδεια

241 π.Χ. - Α΄ Καρχηδονιακός Πόλεμος: Οι Ρωμαίοι βυθίζουν τον στόλο της Καρχηδόνας στις Αιγάδες Νήσους βάζοντας τέλος στον Α΄ Καρχηδονιακό Πόλεμο.
 
298 - Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Μαξιμιανός ολοκληρώνει την εκστρατεία του εναντίον των Βερβέρων στη Βόρεια Αφρική και μπαίνει θριαμβευτικά στην Καρχηδόνα.
 
1629 - Ο Κάρολος Α΄ της Αγγλίας διαλύει το Κοινοβούλιο της Αγγλίας, ξεκινώντας μία 11ετή περίοδο απολυταρχίας.
 
1762 - Ο Γάλλος Ουγενότος Ζαν Καλάς, ο οποίος καταδικάστηκε εσφαλμένα για τη δολοφονία του γιου του, πεθαίνει μετά από βασανιστήρια. Το γεγονός ενέπνευσε τον Βολταίρο να ξεκινήσει μία εκστρατεία για τη θρησκευτική ανοχή και τη νομοθετική μεταρρύθμιση.
 
1876 - Ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ πραγματοποιεί την πρώτη επιτυχημένη δοκιμή τηλεφώνου.
 
1922 - Συλλαμβάνεται στην Ινδία ο Μαχάτμα Γκάντι, κατηγορούμενος για ανταρσία, και θα καταδικαστεί σε 6 χρόνια φυλάκισης, για να απελευθερωθεί μετά από σχεδόν δύο χρόνια για μια εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας.
 
1925 - Ιδρύεται ο  Ολυμπιακός (Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς.
 
1933 - Σεισμός στη Λονγκ Μπιτς (Καλιφόρνια) μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σκοτώνει 115 άτομα και προκαλεί ζημιές περίπου 40 εκατομμυρίων δολαρίων.
 
1933 - Ορκίζεται στην Αθήνα η κυβέρνηση του Παναγή Τσαλδάρη.
Η Κυβέρνηση Παναγή Τσαλδάρη 1933 (Μάρτιος 1933 - Οκτώβριος 1935) ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας, ύστερα από την προσωρινή κυβέρνηση Οθωναίου, και αφού τερματίστηκε το στρατιωτικό πραξικόπημα του Νικολάου Πλαστήρα, της 6ης Μαρτίου 1933.Η Ελλάδα μπήκε σε μια ακόμα περίοδο ακραίας πόλωσης και φανατισμού, που τροφοδοτήθηκε και από τις δυο πλευρές (βενιζελικοί - αντιβενιζελικοί). Η απόπειρα δολοφονίας του Βενιζέλου στις 6 Ιουνίου 1933, οι δίκες εναντίον των στρατιωτικών που μετείχαν στο πραξικόπημα (αν και ο αρχηγός αυτού, ο Πλαστήρας είχε διαφύγει στο εξωτερικό), οι φωνές των βασιλοφρόνων που ολοένα πλήθαιναν για επαναφορά της Βασιλείας, η ολοένα αυξανόμενη επιρροή του Κονδύλη στην κυβέρνηση και στον στρατό, οδήγησαν τον Βενιζέλο να αποφασίσει την εκτέλεση ενός ακόμα πραξικοπήματος, αυτού της 1ης Μαρτίου 1935. Το πραξικόπημα απέτυχε αλλά έδωσε αφορμή για διώξεις και αποτάξεις βενιζελικών στρατιωτικών, για εκκαθάριση του δημόσιου τομέα από τους βενιζελικούς, και για την τελική επικράτηση του βασιλόφρονα πλέον Κονδύλη, με το πραξικόπημα του Οκτωβρίου του 1935, που παλινόρθωσε την Βασιλεία
Ο βενιζελικός πολιτικός, Αλέξανδρος Ζάννας, σε ένα γράμμα του προς τον φυγόδικο Πλαστήρα, τον Ιούνιο του 1933, θα αποδειχτεί προφητικός για το μέλλον της χώρας: «Ο Τσαλδάρης, δεν εκέρδισε τις εκλογές της 5ης Μαρτίου, αλλά της 6ης. Αυτό είναι αναμφισβήτητον. Επειδή όμως είναι τελείως ανέτοιμος και ανεπαρκής να διοικήση, δεν εξεμεταλλεύθη καταλλήλως τας περιστάσεις. Παρασυρόμενος άλλοτε μεν από τους αδιαλλάκτους άλλοτε δε από τους διαλλακτικούς, δεν κατώρθωσε κανένα εκ των ζητημάτων να επιλύση. Και εις αυτήν ακόμη την κατηγορίαν κατά του Βενιζέλου δεν έλαβε θέσιν. Προσπάθησε και προσπαθεί ακόμη να εξοικονομήση τα πράγματα για να μην άναγκασθή να πή την γνώμην του. Ο Κονδύλης επλεύρισε οριστικά πλέον προς τους Λαϊκούς με την ανόητον αντίληψιν πώς αυτός θα υποκαταστήση τον Τσαλδάρην. Η φιλοδοξία του είναι τοιαύτη ώστε είνε ικανός για κάθε ατιμίαν. Περί του Χατζή(κυριάκου) και των άλλων δεν μιλώ. Πάντως όλο αυτό το μπουλούκι που χωρίς αρχηγό, χωρίς πειθαρχία, στα κουτουρού διοικεί σήμερα το κράτος, δεν είνε δυνατον επί πολύ κατά την γνώμη μου να παραμείνη στην αρχή...Θα προσπαθήση δηλαδή ο Κονδύλης να επωφεληθή των περιστάσεων και να εφαρμόση τα σχέδια του. Θα επιτύχη άραγε στην προσπάθεια του;»
1944 - Το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο ιδρύει την Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης.
 
1945 - Η αμερικανική πολεμική αεροπορία βαμβαρδίζει το Τόκιο και η προκύπτουσα πυρκαγιά σκοτώνει πάνω από 100.000 άτομα, κυρίως αμάχους.
 
1952 - Ο Φουλχένσιο Μπατίστα ηγείται επιτυχημένου πραξικοπήματος στην Κούβα και ορίζει τον εαυτό του ως «προσωρινό πρόεδρο».
 
1959 - Θιβετιανή εξέγερση: 300.000 Θιβετιανοί περιστοιχίζουν το παλάτι του Δαλάι Λάμα φοβούμενοι απόπειρα απαγωγής του από την Κίνα.
 
1969 - Στο Μέμφις (Τενεσσί), ο Τζέιμς Ερλ Ρέι δηλώνει ένοχος για τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Αργότερα προσπαθεί ανεπιτυχώς να αναιρέσει την ομολογία του.
 
1977 - Αστρονόμοι ανακαλύπτουν τους δακτύλιους του Ουρανού.
 
1990 - Στην Αϊτή, ο Προσπέρ Αβρίλ απομακρύνεται 18 μήνες μετά την κατάληψη της εξουσίας με πραξικόπημα.
 
2017 - Μετά από μεγάλο πολιτικό σκάνδαλο, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Νότιας Κορέας επικυρώνει ομόφωνα την καθαίρεση της προέδρου της χώρας, Παρκ Γκουν-χιέ.

Με πληροφορίες από τη wikipedia

:

Για να μαθαίνεις πρώτος τι γίνεται στη Θεσσαλονίκη
Ακολούθησε μας στο Facebook

 

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ