{ Τελευταία νέα }

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Τζόνσον για Κυπριακό και Brexit


Κατηγορίες: Πολιτική

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Τζόνσον για Κυπριακό και Brexit

Την ανάγκη για διάλογο ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο είπε ο Μπόρις Τζόνσον στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Την ανάγκη για διάλογο ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο υπογράμμισε ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το πρωί της Τρίτης 20 Οκτωβρίου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«To Κυπριακό πρέπει να επιλυθεί προς το συμφέρον όλων» , δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον υπενθυμίζοντας ότι ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ τάσσεται υπέρ της διχοτόμησης.

Αναφορικά με το Brexit, ο Μπόρις Τζόνσον εκτίμησε ότι «δεν θα υπάρξουν άλλες εμπορικές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτός εάν το μπλοκ αλλάξει ριζικά τη στάση του» .

Την ανάγκη για διάλογο ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο υπογράμμισε ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Τζόνσον «χαιρέτισε τη δημόσια δέσμευση της Ελλάδας να επιλύσει τις διαφορές με την Τουρκία δια της διπλωματίας», ενώ «επιβεβαίωσε πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να εργάζεται με αμφότερες τις πλευρές για να αποκλιμακωθεί η ένταση», προσθέτει η σχετική ανακοίνωση.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης το αποτέλεσμα των πρόσφατων ψευδοεκλογών στα κατεχόμενα, με τον Μπόρις Τζόνσον να δηλώνει «ξεκάθαρα» πως μια λύση του Κυπριακού είναι προς το συμφέρον όλων.

Συζητήθηκαν επίσης οι προσπάθειες των δύο χωρών για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και συμφωνήθηκε να υπάρξει συνεργασία για τη διασφάλιση μίας βιώσιμης παγκόσμιας ανάκαμψης, μεταξύ άλλων μέσω της ανάπτυξης εμβολίου.

Ο κ. Τζόνσον ενημέρωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό και για τις εξελίξεις στο Brexit, υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ «έχει επί της ουσίας τερματίσει τις διαπραγματεύσεις (για μια μελλοντική εμπορική σχέση) δηλώνοντας ότι δε θέλει να αλλάξει τη διαπραγματευτική της θέση». Ο Βρετανός πρωθυπουργός φέρεται να επανέλαβε προς τον στον κ. Μητσοτάκη τη δημόσια θέση του ότι οι διαπργαμματεύσεις θα μπορούσαν να συνεχιστούν εφόσον υπάρξει «θεμελιώδης αλλαγή» στη στάση των Βρυξελλών.

Τέλος, οι δύο πρωθυπουργοί εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού για την ενδυνάμωση της διμερούς σχέσης, ιδίως ενόψει της επετείου των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση κατά της τουρκοκρατίας,

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ