{ Τελευταία νέα }

Θεσσαλονίκη-Πλατεία Ναυαρίνου: O πολιτισμός μας, ο δήμος και οι κάτοικοι της πόλης.


Κατηγορίες: Θεσσαλονίκη νέα

Θεσσαλονίκη-Πλατεία Ναυαρίνου: O πολιτισμός μας, ο δήμος και οι κάτοικοι της πόλης.

Χώρος: Το «Αγόρι που Σφυρίζει», το συντριβάνι της πλατείας Ναυαρίνου
Διεύθυνση: πλατεία Ναυαρίνου, 54622
Θεσσαλονίκη
: Χάρτης
Πληροφορίες: πως πάω Το «Αγόρι που Σφυρίζει», το συντριβάνι της πλατείας Ναυαρίνου
Ποιοι: Πέτρος Γραμμενίδης

Η πρόταση του cityportal για τα συνθήματα που αναγράφονται στα αγάλματα και τους δημόσιους χώρους.

Το άγαλμα το  «Αγόρι που Σφυρίζει»  στο συντριβάνι που βρίσκεται στην πλατεία Ναυαρίνου,  για μια ακόμη φορά δεν σεβάστηκαν κάποιοι που θέλουν να λέγονται πολίτες και Θεσσαλονικείς.

Ο νέος αυτός βανδαλισμός ήρθε λίγες ημέρες μόνο μετά,  αφότου άγνωστοι,  ευνούχισαν το άγαλμα(!!!) και το έβαψαν κόκκινο(!!!)
 
Το άγαλμα αλλά και το ίδιο το συντριβάνι,  πρόσφατα  είχαν καθαριστεί απο συνεργείο του Δήμου Θεσσαλονίκης (σ.σ. αυτό κάθε πότε γίνεται, καλύτερα να μη το ρωτάτε, είναι μια άλλη θλιβερή ιστορία). Ωστόσο,  αυτό δεν εμπόδισε ορισμένους να εκφράζουν τα οπαδικά τους ''συναισθήματα'' με συνθήματα πάνω στο ορειχάλκινο άγαλμα.

Κατά καιρούς αυτό το φαινόμενο επαναλαμβάνεται,  όχι μόνο στην πλατεία Ναυαρίνου αλλά σε  δημόσιους χώρους της πόλης και άλλα αγάλματα και τοπόσημα της Θεσσαλονίκης μας.  (Θυμίζουμε πόσες φορές έχει γίνει ανάλογο θέμα για το Άγαλμα Μεγάλου Αλέξανδρου στην παραλία της Θεσσαλονίκης). 

Κάποιοι γράφουν, βγάζουν τα πάθη τους πάνω σε τοίχους, αλλά ακόμη και σε μνημεία και ιστορικά κτίρια. Επιφάνειες  που πάνω τους αντανακλά η ποιότητα και ο πολιτισμός της πόλης. Το τι κάνει ο Δήμος είναι ένα αφελέστατο ερώτημα για να το θέσεις, όταν γενικά έχεις μια βρώμικη πόλη. 

Το θέμα μας δεν είναι οι οπαδοί του ΠΑΟΚ, μια και αυτό φαίνεται από τη φωτογραφία να αναγράφεται στο σώμα του αγάλματος.  Θα μπορούσε να ήταν και οπαδοί του Άρη ή του Ηρακλή, καθώς ανεγκέφαλοι και αγράμματοι υπάρχουν και είναι ενταγμένοι σε όλες τις ομάδες. Φυσικά ένα κομμάτι του βάρους του βανδαλισμού πέφτει πάνω στις ίδιες τις ομάδες που "γεννάνε, φιλοξενούνε ή ανέχονται" παρόμοιες λογικές. 

Η πρόταση του cityportal για τα συνθήματα που αναγράφονται στα αγάλματα και τους δημόσιους χώρους

Το πρόβλημα δεν είναι τωρινό και πιθανολογούμε πως δεν θα πάψει και να υπάρχει.

Αυτά που διαβάζουμε και ακούμε μετά απο παρόμοια περιστατικά είναι κατηγορίες και απειλές που απευθύνονται αόριστα, δεξιά αριστερά. Μα όταν υπάρχει υπογραφή στον βανδαλισμό μήπως θα έπρεπε ο ίδιος ο Δήμος να απευθυνθεί προς αυτούς που υπογράφουν;

Για την ακρίβεια αυτό όχι απλά θα έπρεπε να το κάνει ο Κεντρικός Δήμος αλλά ταπεινή μας γνώμη είναι πως ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ.

Πολύ λογικά θα πει κάποιος πως δεν φταίνε οι ομάδες για τον κάθε οπαδό και τις ενέργειες που κάνει. Εν μέρει,  θα συμφωνήσουμε με αυτό το επιχείρημα.
Όμως απευθυνόμενος ο Δήμος στις διοικήσεις,  τις ταρακουνά και τις θέτει μπροστά στις ευθύνες τους, γιατι αθλητισμός σημαίνει και πολιτισμός. Έτσι θα πάψουν να υπάρχουν άλλοθι.

1. Ο Δήμος θα πάρει πρωτοβουλίες και αντι να τρέχει με μια σκούπα να καθαρίζει θα αντιδράσει δυναμικά.
2. Οι διοικήσεις των ομάδων θα αναγκαστούν να βγάλουν ανακοινώσεις για το θέμα.
3. Το θέμα θα δημοσιοποιείται κάθε φορά που θα γίνεται κάτι ανάλογο - οι ίδιοι οι πολίτες θα φροντίζουν για αυτό - ώστε τα Μέσα Ενημέρωσης της πόλης να ανεβάζουν σχετικές εικόνες.

Με τη σειρά τους,  οι διοικήσεις των ομάδων μπορούν να ζητήσουν απο τους συνδέσμους των φιλάθλων τους, εφόσον και αυτοί δεν συμφωνούν  με αυτές τις πρακτικές να αποκαταστήσουν την εικόνα που δημιουργούν συνοπαδοί τους και να αναλάβουν να καθαρίσουν τις επιφάνειες που αναγράφονται τα συνθήματά τους. Σε περίπτωση που δεν βρούν ευήκοα ώτα ας χρηματοδοτήσουν για την αποκατάσταση των ζημιών.  Είναι ο καλύτερος τρόπος για να δείξουν ότι αποδοκιμάζουν αυτές τις ενέργειες.

Προφανώς και υπάρχουν και δεκάδες πολιτικές ομάδες με αντίστοιχη κουλτούρα,  που ακολουθούν παρόμοιες πρακτικές. Αν αρχίσει ο Δήμος να απομονώνει τα περιστατικά, να δείξει ενδιαφέρον  και να τα ομαδοποιεί, η ταπεινή μας άποψη είναι ότι κάπου θα καταλήξει.

Τουλάχιστον σε μια πολιτισμένη πρωτεύουσα του Δυτικού Κόσμου με μια υπεύθυνη Δημοτική αρχή αυτό θα γινόταν.

 
 
 

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ