{ Τελευταία νέα }

Θεσσαλονίκη: Οι προτάσεις των 470 Μεγάλων Επιχειρήσεων για τα ληξιπρόθεσμα και κόκκινα δάνεια


Κατηγορίες: Ειδήσεις, Επικαιρότητα

Θεσσαλονίκη: Οι προτάσεις των 470 Μεγάλων Επιχειρήσεων για τα ληξιπρόθεσμα και κόκκινα δάνειαΟι προτάσεις των 470 Μεγάλων Επιχειρήσεων για τα ληξιπρόθεσμα και κόκκινα δάνεια

Οι 470 μεγάλες επιχειρήσεις και ενώσεις πολιτών της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας,  με επιστολή τους προς την ηγεσία της χώρας και τους αρμόδιους φορείς,  υποβάλουν τεκμηριωμένα τις προτάσεις τους για τα ληξιπρόθεσμα και τα κόκκινα δάνεια, τονίζοντας ότι υπάρχουν λύσεις που τις προβλέπει το μνημόνιο και οι θεσμοί.
 
Στις προτάσεις τους, μεταξύ άλλων, προτείνουν: 
1) Να διαγραφούν από τις καρτέλες οριζόντια όπως αναφέρει το μνημόνιο 2015 νόμος 4336/15, όλες- όλες οι προσαυξήσεις και των ελέγχων, οι εξωλογιστικοί προσδιορισμοί.
2) Μετά όλα τα νέα ποσά να ρυθμιστούν σε δόσεις με νέο επιτόκιο 2% σε 120 δόσεις, χωρίς πλαφόν προς τα κάτω ή προς τα πάνω. (Εκτιμούμε ότι με αυτόν το τρόπο θα αναπνεύσει η οικονομία, θα συμμορφωθούμε με τους θεσμούς, θα εισπράξουμε σαν χώρα πάνω από 3-5 δις / χρόνο).
3) Να μην υπάρχει πλαφόν το 1 εκατ ευρώ ως βασική οφειλή. Στις περιπτώσεις αυτές να υπάγονται με την λογική του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
4) Για το ΕΦΚΑ να μην υπάρχει περιορισμός για τις ρυθμίσεις του ποσού των 20.000 στις περιπτώσεις συνταξιοδοτήσεων.
5) Να αρθεί το πόθεν έσχες στα ακίνητα, ίδρυση εταιρειών και αυξήσεις κεφαλαίου. 
6) Στον εξωδικαστικό συμβιβασμό του ν.4389/16 προτείνεται αν η επιχείρηση δεν έχει κέρδη και πωλήσεις επί Χ έτη να υπάρχει αλγόριθμος που να μην συναρτάται από τον υπολογισμό εκπληστειριάσματος των τραπεζών, αλλά από έναν υπολογισμό στο 5% της αντικειμενικής! 

Όπως τονίζουν, είναι μεγάλη πρόκληση- σκάνδαλο ύψους περίπου 300 δις ευρώ  να εκποιηθεί όλος ο παραγωγικός ιστός με τέτοια δομικά βάρη επί μια 10ετία. ''Ποιος θα μπορούσε να ρυθμίσει ακόμη και σε 120 δόσεις αν δεν διαγραφούν πρώτα οι ανήκουστες καταχρηστικότητες και προσαυξήσεις;'' επισημαίνουν.

 
Ακολουθεί η επιστολή των 470 μεγάλων επιχειρήσεων.
Προς τον Αξιότιμο κ. Πρωθυπουργό 
κ. κ. Υπουργούς και Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου
 
Προτείνεται να διαγραφούν πρώτα οι εξωφρενικές προσαυξήσεις των ~500%, των εξωλογιστικών και των πανωτοκίων υπερημερίας (χρεωμένα στις καρτέλες), 
όπως το προβλέπει το Μνημόνιο 2015, να δοθεί χρόνος ανασύνταξης με εκκαθαρισμένες καρτέλες – υποχρεώσεις. 
Να δοθεί χρόνος μακρόχρονης ρύθμισης και μόνο έσχατη λύση να είναι τα μέτρα ρευστοποίησης. 
Το δημόσιο και οι τράπεζες έχουν λάβει τις ανακεφαλαιοποιήσεις, απλά δεν τις μετέφεραν στους πελάτες τους.
 Είναι μεγάλη πρόκληση- σκάνδαλο ύψους ~300 δις ευρώ να εκποιηθεί όλος ο παραγωγικός ιστός με τέτοια δομικά βάρη επί μια 10ετία!!
 
Προτάσεις για την διόρθωση των ληξιπροθέσμων 
~200 δις ευρώ προς εφορίες/ταμεία και 
~100 δις ευρώ κόκκινα δάνεια, που ανέρχονται συνολικά σε ~300 δις ευρώ. 
Είναι πρωτάκουστο στον γνωστό κόσμο να προκαλούνται πλειστηριασμοί περιουσιακών στοιχείων, όταν οι καρτέλες και τα υπόλοιπα τραπεζών περιέχουν επί πολλά χρόνια προσαυξήσεις 300-500%, καταχρηστικές και ήδη καταργημένες χρεώσεις από εξωλογιστικούς προσδιορισμούς, πανωτόκια και χρεώσεις ακόμη και σε άληκτα υπόλοιπα. 
 
Ποιος θα μπορούσε να ρυθμίσει ακόμη και σε 120 δόσεις αν δεν διαγραφούν πρώτα οι ανήκουστες καταχρηστικότητες και προσαυξήσεις;
Το προβλέπει το Μνημόνιο 2015 και οι νόμοι που δεν εφαρμόστηκαν. Μπήκαν στις 120 δόσεις μόνο το 4-6%. Ποιος θα μπορούσε να υπαχθεί ή να ρυθμίσει όταν η αρχική οφειλή έχει πολλαπλασιαστεί πάνω από 3- 5 φορές!
Μοιάζει με εκβιασμό και καταλήστευση περιουσιακών στοιχείων που το ίδιο το κράτος καταχρηστικά επέβαλε και παρόλη την πρόβλεψη του Μνημονίου για διαγραφή που δεν την εφάρμοσε!
 
1) Να διαγραφούν από τις καρτέλες οριζόντια όπως αναφέρει το μνημόνιο 2015 νόμος 4336/15, όλες- όλες οι προσαυξήσεις και των ελέγχων, οι εξωλογιστικοί προσδιορισμοί.
 
2) Μετά όλα τα νέα ποσά να ρυθμιστούν σε δόσεις με νέο επιτόκιο 2% σε 120 δόσεις, χωρίς πλαφόν προς τα κάτω ή προς τα πάνω.
 
3) Εκτιμούμε ότι με αυτόν το τρόπο θα αναπνεύσει η οικονομία, θα συμμορφωθούμε με τους θεσμούς, θα εισπράξουμε σαν χώρα πάνω από 3-5 δις / χρόνο.
 
4) Να μην υπάρχει πλαφόν το 1 εκατ ευρώ ως βασική οφειλή. Στις περιπτώσεις αυτές να υπάγονται με την λογική του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
 
5) Για το ΕΦΚΑ να μην υπάρχει περιορισμός για τις ρυθμίσεις του ποσού των 20.000 στις περιπτώσεις συνταξιοδοτήσεων.
 
6) Να αρθεί το πόθεν έσχες στα ακίνητα, ίδρυση εταιρειών και αυξήσεις κεφαλαίου. 
 
7) Στον εξωδικαστικό συμβιβασμό του ν.4389/16 προτείνεται αν η επιχείρηση δεν έχει κέρδη και πωλήσεις επί Χ έτη να υπάρχει αλγόριθμος που να μην συναρτάται από τον υπολογισμό εκπληστειριάσματος των τραπεζών, αλλά από έναν υπολογισμό στο 5% της αντικειμενικής! 
 
30/01/2020
 
Εκπροσωπούμε 470 μεγάλες επιχειρήσεις και ενώσεις πολιτών με ~15.000 εργαζόμενους και πωλήσεις το ~50% του ΑΕΠ της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας και το  think – tank  Νέο Ρεύμα - Νέο Όραμα. 
 
Οι περισσότερες προτάσεις του παρόντος νομοσχεδίου είναι θετικές και αφορούν διορθώσεις και αγκυλώσεις προηγουμένων νόμων. Οι προτάσεις που αξιολογήθηκαν στην διαβούλευση ... ότι δεν αφορούν συγκεκριμένα άρθρα, διευκρινίζουμε ότι αφορούν τους ίδιους νόμους και τα ίδια θέματα,  που διορθώνονται στο νομοσχέδιο προφανώς γιατί δημιούργησαν απίστευτες δυσκαμψίες! 
 
Οι νόμοι 4172/13, 4174/13 και ο 4336/15: καταργούν τους εξωλογιστικούς προσδιορισμούς ολοσχερώς- αλλά όχι αναδρομικά και για όλες τις υποθέσεις στις καρτέλες και καταργούν όλες τις προσαυξήσεις και πρόστιμα του ν. 2523/97- υπάρχει ειδική αναφορά στο Μνημόνιο 2015, Παράγραφος Γ: Μνημόνιο Συνεννόησης για τριετές πρόγραμμα του ΕΜΣ, σελίδα 1016, 2.2 Μεταρρυθμίσεις Φορολογικής Πολιτικής, 2.2.ιι
 
     .... ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΥΠΕΡΟΓΚΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΩΝ ΤΟΥ Ν.2523/97 ΟΠΩΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ--- adopt outstanding reforms on the codes on income tax, and tax procedures: introduce a new Criminal Law on Tax Evasion and Fraud to amend the Special Penal Law 2523/1997 and any other relevant legislation, and replace Article 55, ¶s 1 and 2, of the TPC, with a view, inter alia, to modernize and broaden the definition of tax fraud and evasion to all taxes; abolish all Code of Book and Records fines, including those levied under law 2523/1997 develop the tax framework for collective investment vehicles and their participants consistently with the ITC and in line with best practices in the EU.
 
    .... Να υιοθετηθούν οι εκκρεμείς μεταρρυθμίσεις στον κώδικα φορολογίας εισοδήματος και των διαδικασιών φορολόγησης. Να εισαχθεί ένας νέος ποινικός νόμος για την φοροδιαφυγή και απάτη για να τροποποιηθεί ο Ειδικός Νόμος 2523/1997 και κάθε άλλη σχετική νομοθεσία και η αντικατάσταση των άρθρων 55, παράγραφος 1 και 2 του TPC με την οπτική, μεταξύ άλλων, του εκμοντερνισμού και της διεύρυνσης του ορισμούς της φοροδιαφυγής σε όλους τους φόρους. Να καταργηθούν ΟΛΑ τα πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίου και Στοιχείων περιλαμβανομένων αυτών που εισπράττονται υπό τον νόμο 2523/1997, να αναπτυχθεί το πλαίσιο φορολόγησης των συλλογικών επενδύσεων και των συμμετεχόντων σε αυτά που να είναι συμβατό με το ITC και σε ευθυγράμμιση με τις καλύτερες πρακτικές στην ΕΕ.
 
Όμως, η Ελληνική νομοθεσία δεν κατάργησε ΟΛΑ τα πρόστιμα και ιδιαίτερα δεν τα κατάργησε για όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις- ασχέτως δικαστικής εξέλιξης, δεν διέγραψε τα πρόστιμα και προσαυξήσεις που ήταν συσσωρευμένα στις καρτέλες, δεν διέγραψε τις προσαυξήσεις των ελέγχων που ενσωματώνονται στο βεβαιωθέν ποσό με 25% ή και 60% τόκους το χρόνο (μετά 3-7 χρόνια) και μετά προσαυξάνονται στις καρτέλες κατά ΚΕΔΕ. 
 
Η πρόταση αφορά τη εναρμόνιση του Μνημονίου του 2015 με την ισχύουσα νομοθεσία και όχι με μερικές και επιλεκτικές εφαρμογές, που άλλοτε αφήνουν τις προσαυξήσεις της περιόδου ελέγχου, άλλοτε αφήνουν τους εξωλογιστικούς προσδιορισμούς που κρίθηκαν καταργημένοι και άλλοτε αγνοούν ότι στις καρτέλες υπάρχουν σήμερα προσαυξήσεις 300-500% -ανήκουστες διεθνώς - και ενώ μειώθηκαν κατά νόμο, μετά δεν διεγράφησαν από τις εκκρεμείς υποθέσεις, ασχέτως δικαστικής εξέλιξης.
 
Πάντοτε η ευνοϊκότερη νομοθεσία αφορούσε και όλες τις υποθέσεις.
 
Για αυτό η χώρα μας έχει το αξεπέραστο πρόβλημα νάρκη όλων των οικονομικών προβλημάτων που είναι το απίστευτο ύψος για  ληξιπρόθεσμα προς εφορίες ~90-105+ προσαυξήσεις =~175 δις ? και προς ταμεία ~ 30 δις ευρώ + προσαυξήσεις 40 δις ευρώ. Δηλαδή πάνω από 1 ΑΕΠ και δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι! Ακόμη και στην ρύθμιση των 120 δόσεων, πληροφορηθήκαμε ότι υπήχθησαν μόνο ~ 4 δις ευρώ.
 
Στα άρθρα των μεταβατικών διατάξεων υπάρχουν αυτοτελείς διατυπώσεις, που μπορούν να περιγράψουν την διόρθωση των μεγαλυτέρων αγκυλώσεων της χώρας!!!
 
02/12/19
 
ΣΥΝΟΨΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ 2 ΣΕΛΙΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
 
1) Να διαγραφούν από τις καρτέλες οριζόντια όπως αναφέρει το μνημόνιο 2015 νόμος 4336/15, όλες- όλες οι προσαυξήσεις και των ελέγχων, οι εξωλογιστικοί προσδιορισμοί, πλην πλαστών και εικονικών τιμολογίων. Να μείνουν μόνο οι αρχικές οφειλές.
 
2) Μετά όλα τα νέα ποσά να ρυθμιστούν σε δόσεις με νέο επιτόκιο 2% σε 120 δόσεις, χωρίς πλαφόν προς τα κάτω ή προς τα πάνω αφού το επιτόκιο είναι ποσοστιαίο!
 
3) Εκτιμούμε ότι με αυτόν το τρόπο θα αναπνεύσει η οικονομία, θα συμμορφωθούμε με τους θεσμούς, θα εισπράξουμε σαν χώρα πάνω από 3-5 δις χρόνο που σήμερα καμιά μεσοβέζικη ρύθμιση δεν καταφέρνει, ενώ αντίθετα τα ληξιπρόθεσμα αυξάνονται κατά 10-12 δις ευρώ/ χρόνο, που είναι πλήρης απόδειξη της αντίφασης και του βουλιάγματος της οικονομίας.
 
4) Να μην υπάρχει πλαφόν το 1 εκατ ευρώ ως βασική οφειλή. Στις περιπτώσεις αυτές να υπάγονται με την λογική του εξωδικαστικού συμβιβασμού, όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης, λόγω μακρόχρονου παγώματος λογαριασμών, υπέρογκων και μη αντιμετωπίσιμων χρεώσεων. 
 
5) Για το ΕΦΚΑ να μην υπάρχει περιορισμός για τις ρυθμίσεις του ποσού των 20.000 στις περιπτώσεις συνταξιοδοτήσεων.
 
6) Να αρθεί το πόθεν έσχες στα ακίνητα, ίδρυση εταιρειών και αυξήσεις κεφαλαίου. 
 
7) Στον εξωδικαστικό συμβιβασμό του ν.4389/16 προτείνεται αν η επιχείρηση δεν έχει κέρδη και πωλήσεις επί Χ έτη να υπάρχει αλγόριθμος που να μην συναρτάται από τον υπολογισμό εκπληστειριάσματος των τραπεζών, αλλά από έναν υπολογισμό στο 5% της αντικειμενικής!         
        
        ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ, ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ, ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ
 
1) Επιστροφή καταθέσεων: η επιστροφή μέρους από τα 100 δισ. ευρώ καταθέσεων στο ευρώ. Όλες οι χώρες στον κόσμο αυτό έκαναν και επαναπάτρισαν τις καταθέσεις τους, όπως η ΗΠΑ, Ιρλανδία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Τουρκία. Για να υλοποιηθεί αυτό, δεν φτάνει μόνο η 
παρότρυνση ή το new money concept, αλλά χρειάζεται να αρθούν οι κατασχέσεις στις τράπεζες και η φορολογία αδήλωτων καταθέσεων να είναι η ελάχιστη. Ειδικά για τις αυξήσεις κεφαλαίου, αγορές ακινήτων, νέες εταιρείες και επενδύσεις. Η φυγή καταθέσεων βαραίνει το δημόσιο που τρομοκράτησε τον κόσμο με υπερφορολογία και κίνδυνο υποτίμησης. 
 
2) Ληξιπρόθεσμα προς Δημόσιο και Ταμεία: να εξυγιανθούν όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, που ανέρχονται  στα ~105  δισ. ευρώ και με τις προσαυξήσεις είναι 170 δις ευρώ και με τα 40 δις ευρώ των ταμείων ~ 200 δις ευρώ, δηλ. περισσότερο από ένα ολόκληρο ΑΕΠ. Είναι ψηφισμένο στο 3ο Μνημόνιο 2015- σε ειδικό άρθρο, για να διαγραφούν όλες οι προσαυξήσεις, τα πρόστιμα και προφανώς οι εξωλογιστικοί προσδιορισμοί ( που καταργήθηκαν το 2013-14, αλλά υπάρχουν ακόμη στις καρτέλες) που φτάνουν ακόμη και το 500%, για τα ταμεία 300%. Να καθαρίσουν όλες οι καρτέλες οριζόντια και δίκαια, με επιβάρυνση επιτοκίου 2% χρόνο. Μετά να υπάγονται σε δόσεις! Μόνο τότε θα αυξηθούν κάθετα τα φορολογικά έσοδα με φυσιολογικούς όρους και θα εκλείψει η ανάγκη των κατασχέσεων. Θα έχει το κράτος υγιή έσοδα 3-5 δις ευρώ/χρόνο και θα αποφύγει την υπερφορολόγηση, θα μειώσει το πλεόνασμα!
 
3) Κόκκινα Δάνεια: θα πρέπει να ρυθμιστούν και να χρηματοδοτηθούν από την επιστροφή των καταθέσεων τα «κόκκινα» δάνεια. Πρόταση χωρίς κρατική τράπεζα: οριζόντια διαγραφή τόκων υπερημερίας, χρέωση  euribor + 2% μέχρι σήμερα. Επιλογή των δανειοληπτών να ρυθμίσουν σε δόσεις το νέο υπόλοιπο ή να περιμένουν αύξηση της αξίας του κεφαλαίου τους (στεγαστικά). Από τις ανακεφαλαιοποιήσεις οι τράπεζες εισέπραξαν τις ζημίες τους, δεν τις προώθησαν στους πελάτες. Ανέρχονται συνολικά στα 110 δις ευρώ, από σύνολο καταθέσεων 130 δις, χορηγήσεων 175 δις ευρώ και ΑΕΠ 180 δις ευρώ, δηλ το 60% του ΑΕΠ.
Καμιά χώρα δεν επιβίωσε, ούτε χρηματοδοτήθηκε με πλειστηριασμούς και κατασχέσεις. Το δίπολο τράπεζες - κόκκινα δάνεια ξεκινάν από τις καταθέσεις. Η μείωση καταθέσεων έφερε την αντίστοιχη μείωση χορηγήσεων 100 δις ευρώ. Από 20 - 30 δισ. που ήταν τα «κόκκινα» δάνεια, έφτασαν τα 118 δισ. ευρώ- σήμερα αναφέρονται 90 δις ευρώ. Να επαναπατρισθούν  οι καταθέσεις, να εξυγιανθούν τα δάνεια και να πάρει μπροστά η οικονομία. Διαφορετικά θα «εκποιηθεί» όλη η οικονομία και  θα παρατηρούμε  άκρατη κερδοσκοπία αξιών κινητών και ακινήτων και τους πολίτες να τυραννιούνται στη φτώχεια τους.
 
Εκτιμούμε ότι, με την υλοποίηση των παραπάνω προτάσεων για τη βελτίωση της  νομοθεσίας για τις επενδύσεις, η χώρα μπορεί να έχει θετική ανάπτυξη, όχι μόνο στα δημοσιονομικά της, αλλά κυρίως και ταυτόχρονα, στο μεγαλύτερο τμήμα της οικονομίας, που είναι ο ιδιωτικός τομέας, του οποίου το παραγωγικό έλλειμμα είναι ακόμη αξιοσημείωτο. Έτσι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, που θα δημιουργήσουν ευκαιρίες απασχόλησης για τους ανέργους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.    
 
Με εκτίμηση,
Ν. Βιδάλης, Κ. Ζήσης, Χ. Μπόγιας, Μ. Ναξιάδης,  Ε. Νικολαΐδου, Λ. Χατζόπουλος, Ν. Φιλίππου 
 
 


 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ