{ }

Tα Χριστούγεννα τρώμε Βυζαντινά. To εδεσματολόγιο στο Αρχαίο Βυζάντιο

Παναγιώτης Καμπάνης, Δρ. Αρχαιολόγος – Ιστορικός.


Κατηγορίες: Γεύσεις

Tα Χριστούγεννα τρώμε Βυζαντινά. To εδεσματολόγιο στο Αρχαίο Βυζάντιο



Ποιο είναι το Βυζαντινό μενού των γιορτών;

Εδεσματολόγιο
 
Πρόδειπνος
 
Ἀνηθοκουδίμεντα ἐψητά 
(ψητά λαχανικά)
 
Φύλλα κράμβης μετά ἀρβελιστοῦ κρέατος
(λαχανοντολμάδες)
 
Δεῖπνος 
 
Ὀφτόν καλαμάριον
(γεμιστό καλαμάρι)  
 
Ἐκζεστόν καλαμάριον μετά θριδάκων 
(καλαμάρι φρικασέ με μαρούλια, λάδι και λεμόνι)
 
Ὄρνις μονθυλευτή μετά λαγάνων
 
(κότα ή κόκορας με λαζάνια)
 
Δέλφακες γαλαθηνοί ἐμβαπτισμένοι σέ οξύμελι
μετά πρασοσέλινου 
(σελινάτο χοιρινό μαριναρισμένο σε βαλσαμιδικό ξύδι)
 
Ἀμνοερίφια σουβλισμένα 
(αρνάκι ή κατσικάκι στη σούβλα 
 
Ἐπίδειπνος
 
Μελιτηρά (γλυκά)
 
Ἐψητά κυδώνια 
(ψητά κυδώνια με κανέλλα)
 
Μελένια λαλάγγια 
(λουκουμάδες με μέλι και κανέλλα)
 
Ὄρυζα μετά γάλακτος κατασκευασμένη 
καί σύν σακχάρου μεταλαμβανομένη  
(ρυζόγαλο)
 
Βυζαντινό ἤ Δούλκιο
(χαλβάς σιμιγδαλένιος)
 
Ἡδύποτα: 
Δροσάτο ἤ σιραῖο 
(χυμός ροδιού)
 
Τα παραπάνω θα συνοδεύονται από αρτίδια άσπρα σεμιδαλάτα ή σησαμάτα ή κολλίκια (κουλούρια Θεσσαλονίκης) και από Σίκερα (κρασιά): Ρούσιος οίνος (κόκκινος) 
 
Παναγιώτης Καμπάνης, Δρ. Αρχαιολόγος – Ιστορικός, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Μεταδιδακτορικός ερευνητής του ΑΠΘ
 

:

Για να μαθαίνεις πρώτος τι γίνεται στη Θεσσαλονίκη
Ακολούθησε μας στο Facebook

 





 



TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ