{ }

Συνταγή για Αμυγδαλόπιτα με Σφολιάτα. Galette des Rois. Η πίτα του Βασιλιά


Κατηγορίες: Γεύσεις

Συνταγή για Αμυγδαλόπιτα με Σφολιάτα. Galette des Rois. Η πίτα του Βασιλιά



Η πίτα του Βασιλιά (Galette des Rois). Συνταγή

Οι ρίζες του ξεκινούν από την πτώση της ρωμαϊκής εποχής – τον καιρό της Γαλλικής Επανάστασης μετονομάστηκε «Gateau de l egalité» (γλυκό της ισότητας).
Την ημέρα των Θεοφανίων βασιλιάδες και δούλοι μοιράζονταν την πίτα του βασιλιά, η οποία κοβόταν και μοιραζόταν με δημοκρατικό τρόπο και ένα μικρό παιδί «στα τυφλά» όριζε ποιος θα πάρει το πρώτο κομμάτι.
 
Ο τυχερός βασιλιάς έκανε πραγματικότητα τιςεπιθυμίες του.
Σήμερα το έθιμο συνεχίζει να ζει και να βασιλεύει!
Η πίτα του Βασιλιά (Galette des Rois)
Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά 
Χρόνος Ψησίματος: 45′ 
Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολος
Μερίδες: 8 κομμάτια
Υλικά
1 συσκευασία Σφολιάτα 
100 gr. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
100 gr. βούτυρο
125 gr. αμυγδαλόψιχα
2 αυγά
1 στικ φυσικής βανίλιας
20 ml. λικέρ αμαρέτο
Ξύσμα πορτοκαλιού
1 ολόκληρο αμύγδαλο
1 αυγό
Άχνη ζάχαρη, για την διακόσμηση
 
Εκτέλεση
Αφήνουμε την Σφολιάτα εκτός ψυγείου για 2 ώρες, ώστε να ξεπαγώσει σωστά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175ο C.
Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε την αμυγδαλόψιχα, τη ζάχαρη, το βούτυρο, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα 2 αυγά, προσθέτουμε τα σποράκια της βανίλιας και το λικέρ.
Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για 15 λεπτά.
Ανοίγουμε το ένα φύλλο σφολιάτας, το απλώνουμε σε αντικολλητικό χαρτί και το κόβουμε σε κύκλο, διαμέτρου 24-26 εκ. Το ίδιο κάνουμε και για το άλλο φύλλο σφολιάτας.
Απλώνουμε τη γέμιση, ξεκινάμε από το κέντρο και συνεχίζουμε αφήνοντας ένα κενό περίπου 5 εκατοστά, για να κλείσουμε την πίτα. Ακουμπάμε επάνω στην γέμιση το ολόκληρο αμύγδαλο, για «φλουρί».
Χωρίζουμε το αυγό (σε ασπράδι και κρόκο) και περνάμε τις άκρες της σφολιάτας, σκεπάζουμε ομοιόμορφα με το άλλο φύλλο σφολιάτας και πατάμε με το δάχτυλο μας τις άκρες ώστε να κολλήσουν τα δύο φύλλα. Μπορούμε να κάνουμε ό,τι σχέδιο μας αρέσει και να χαράξουμε την επιφάνεια της πίτας.
Χτυπάμε τον κρόκο με ελάχιστο νερό και αλείφουμε την πίτα. Ψήνουμε για περίπου 40-45 λεπτά στους 175ο C. ή για όσο χρειαστεί για να αποκτήσει χρυσό χρώμα.
H πίτα του βασιλιά, τρώγεται καλύτερα ζεστή και, λίγο πριν την σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
 
 

:

Για να μαθαίνεις πρώτος τι γίνεται στη Θεσσαλονίκη
Ακολούθησε μας στο Facebook

 





 



TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ