{ Μουσική }

Συναυλία αφιέρωμα στον Σόλωνα Μιχαηλίδη

με αφορμή τα 40 χρόνια από τον θάνατό του και την ανακήρυξη της φετινής χρονιάς ως έτους Σόλωνα Μιχαηλίδη


Κατηγορίες: Συναυλίες, Live

Συναυλία αφιέρωμα στον Σόλωνα Μιχαηλίδη
Δωρεάν

Χώρος: Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ
Διεύθυνση: Εγνατίας 154 (εντός του ΑΠΘ), 54636
Θεσσαλονίκη
: Χάρτης
Πληροφορίες: πως πάω Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ
Τιμή: από 0.00

Πότε: 08/12/2019
Ώρα έναρξης: 19:30

Tο Σωματείο «Οι Φίλοι του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης», σε συνεργασία με το Φωνητικό Συγκρότημα «Μελωδία» του Πνευματικού Ομίλου Λεμεσού, οργανώνει χορωδιακή συνάντηση με τίτλο «Ομπρός βοηθάτε να σηκώσουμε τον ήλιο» και με θέμα τη μελοποιημένη ποίηση.

Tο Σωματείο «Οι Φίλοι του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης», σε συνεργασία με το Φωνητικό Συγκρότημα «Μελωδία» του Πνευματικού Ομίλου Λεμεσού, οργανώνει χορωδιακή συνάντηση με τίτλο «Ομπρός βοηθάτε να σηκώσουμε τον ήλιο» και με θέμα τη μελοποιημένη ποίηση.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019, στην Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ., στις 19:30. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Η εκδήλωση τελεί υπό τη αιγίδα της Πρυτανείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που είναι και ο κύριος χορηγός της, και είναι αφιερωμένη στον παγκοσμίως αναγνωρισμένο Κύπριο Συνθέτη και Μαέστρο Σόλωνα Μιχαηλίδη, με αφορμή τα 40 χρόνια από τον θάνατό του και την ανακήρυξη της φετινής χρονιάς ως έτους Σόλωνα Μιχαηλίδη, μετά από πρόταση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου και την έγκρισή της από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με ντοκιμαντέρ-αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του αείμνηστου μουσουργού. Ο Σόλων Μιχαηλίδης υπήρξε για χρόνια διευθυντής του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και ίδρυσε, το 1959, τη Συμφωνική Ορχήστρα Βορείου Ελλάδος (Σ.Ο.Β.Ε.), η οποία, το 1969, μετονομάστηκε σε Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (Κ.Ο.Θ.). Ο Σόλων Μιχαηλίδης διετέλεσε αρχιμουσικός και γενικός διευθυντής της μέχρι την αφυπηρέτησή του, το 1970. Εκτός από έργα του τιμώμενου συνθέτη, θα ακουστούν, μελοποιημένοι στίχοι των Μανώλη Αναγνωστάκη, Νίκου Γκάτσου, Γεώργιου Δροσίνη, Μάνου Ελευθερίου, Οδυσσέα Ελύτη, Άγι Θέρου, Κωνσταντίνου Καβάφη, Ιάκωβου Καμπανέλλη, Τάσου Λειβαδίτη, Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου, Κώστα Μόντη, Κωστή Παλαμά, Γιάννη Ρίτσου, Γιώργου Σεφέρη, Άγγελου Σικελιανού σε μουσική Αναστασία Guy, Μίκη Θεοδωράκη, Δευκαλίωνα Ιακωβίδη, Δημήτρη Λάγιου, Χρίστου Λεοντή, Γιάννη Μαρκόπουλου, Δήμοςυ Μούτση, Γιάννη Πετρίτση, Μάνου Χατζιδάκι.

Η ίδια συναυλία πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού στις 8 Οκτωβρίου 2019, υπό την αιγίδα του Δημάρχου Λεμεσού Νίκου Νικολαΐδη. Θα κληθούν να παραστούν η Πρυτανεία του Α.Π.Θ., οι αρχές της Θεσσαλονίκης, ο Πρόξενος της Κύπρου και οι απόδημοι Κύπριοι της Θεσσαλονίκης, καθηγητές και μουσικοί της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, του Κρατικού Ωδείου και των υπολοίπων ωδείων Θεσσαλονίκης, καθώς και ποιητές και λογοτέχνες της πόλης μας.

ΧΟΡΩΔΙΑ TOY ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»
Διεύθυνση, επιλογή εισαγωγικών ποιητικών κειμένων: Ελισσάβετ Δεμίρογλου
Πιάνο και χορωδιακή επεξεργασία: Φοίβος Φίλκας
Απαγγελία: Καίτη Χρονοπούλου, Τάσος Πλαστήρας και Δημοσθένης Ιωαννίδης.
ΦΩΝΗΤΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ «ΜΕΛΩΔΙΑ» ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΛΕΜΕΣΟΥ ΚΥΠΡΟΥ
Διεύθυνση και χοροδιακή επεξεργασία : Βιολέτα Κακομανώλη
Σολίς: Μάριος Ανδρέου, Αναστασία Guy
Πιάνο: Ιωάννα Μαρία Γαλανού
Προλογικά Διασυνδετικά ποιήματα: Ιουλία Βασιλέα Παχνιώτου


 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ