{ }

Στο πλευρό του απεργού πείνας Βασίλη Δημάκη οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Έκκληση Βαρουφάκη στον πρωθυπουργό


Κατηγορίες: Ειδήσεις, Επικαιρότητα

Στο πλευρό του απεργού πείνας Βασίλη Δημάκη οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Από 21/4 ο Βασίλης Δημάκης ξεκίνησε πάλι απεργία πείνας και από τις 27/4 έχει ξεκινήσει και απεργία δίψας

Ο Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας τάσσεται στο πλευρό του απεργού πείνας Βασίλη Δημάκη, τριτοετούς φοιτητή του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του EKΠΑ.

Ο Βασίλης Δημάκης καταδικάστηκε για σοβαρά ποινικά αδικήματα αλλά εδώ και πολλά χρόνια έχει αποφασίσει να αλλάξει και βρήκε διέξοδο στη μελέτη και τους στόχους του. Τελείωσε αυτοδίδακτος το Λύκειο σε κατάστημα φυλακών της Πάτρας και πέρασε στο πανεπιστήμιο με πανελλήνιες εξετάσεις στη πρώτη του επιλογή.

Το 2018 πάλι με απεργία πείνας, που του έχει αφήσει σοβαρά προβλήματα υγείας, διεκδίκησε το δικαίωμά του στις σπουδές και το κέρδισε. Από τότε, έχει τιμήσει την εμπιστοσύνη των δικαστών και της πολιτείας με την άψογη συμπεριφορά του. Παράλληλα, είναι άριστος φοιτητής, υπότροφος του ΙΚΥ, δεν χρωστάει ούτε ένα μάθημα και οι καθηγητές του έχουν μιλήσει ανοιχτά για το ειλικρινές ενδιαφέρον του Β. Δημάκη για τη γνώση και την άριστη συναναστροφή του με του συμφοιτητές του.

Ο Β. Δημάκης όμως μεταφέρθηκε εδώ και μία εβδομάδα απρόσμενα στη φυλακή των Γρεβενών χωρίς να πάρει μαζί του ούτε τα βιβλία του. Σύμφωνα με το σημείωμα του Δημάκη από τις φυλακές προς τους αρμόδιους, ο λόγος της μετακίνησης είναι η ειρηνική συμμετοχή του σε διεκδίκηση αποσυμφόρησης των φυλακών με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού.

Από εκείνη την ημέρα (21/4) ο Β. Δημάκης ξεκίνησε πάλι απεργία πείνας και από τις 27/4 έχει ξεκινήσει και απεργία δίψας. Εξαιτίας της επιβαρυμένης υγείας του από την προηγούμενη απεργία πείνας, η ζωή του βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Διεκδικεί να γυρίσει στον Κορυδαλλό για να μπορέσει να συμμετέχει κανονικά στις εξετάσεις του ΕΚΠΑ αυτό το εξάμηνο. Ο σύλλογος των φοιτητών του τμήματός του αλλά και άλλοι σύλλογοι φοιτητών της χώρας, έβγαλαν σχετικές ανακοινώσεις συμπαράστασης στον απεργό πείνας.

Ο ΕΣΔΕΠ ΠΘ υποστηρίζει το αίτημα αυτό γιατί
    Το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου στη γνώση είναι κατοχυρωμένο και αδιαμφισβήτητο.
    Η στροφή αυτού του ανθρώπου με όχημα τη γνώση πρέπει να είναι παράδειγμα προς μίμηση, να δείχνει και σε άλλους ανθρώπους ότι αυτός είναι ο δρόμος για να ξεφύγει κανείς από το σκοτάδι.
    Ο σκοπός του σωφρονισμού είναι να καλυτερεύσει τους έγκλειστους όχι να τους οδηγήσει στο θάνατο!!!
    Η αδυναμία να υποστηρίξουμε τέτοιους ανθρώπους, αποτελεί συνολική αστοχία της κοινωνίας μας.

Πάνω από 9.000 υπογραφές για την επιστροφή του στον Κορυδαλλό
Πάνω από 9.000 υπογραφές έχουν συγκεντρωθεί στο ιντερντετικό ψήφισμα του avaaz για την επιστροφή του κρατούμενου απεργού πείνας και δίψας Βασίλη Δημάκη στη φυλακή Κορυδαλλού έτσι ώστε να συνεχίσει τις εκπαιδευτικές του δραστηριότητες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο Βασίλης Δημάκης, «μετήχθη από το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού Ι στο Κατάστημα Κράτησης Γρεβενών την 17η Απριλίου 2020 για λόγους ομαλής λειτουργίας του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού Ι, καθώς και στο πλαίσιο της εφαρμογής έκτακτων μέτρων για την προστασία από τον κορονοϊό (COVID-19)».

Με λίγα λόγια το υπουργείο προσπαθεί να δικαιολογήσει τη μεταγωγή του Δημάκη λόγω κορονοϊού την ίδια ώρα που εξαιτίας της πανδημίας έχει διακόψει τις μεταγωγές. Την ίδια ώρα επικαλείται λόγους ομαλής λειτουργίας των φυλακών, με τον κρατούμενο να έχει συμμετάσχει μόνο στην αποχή από την εργασία με αίτημα την αποσυμφόρηση των φυλακών, χωρίς να έχει δημιουργήσει οτέ πρόβλημα.

Μάλιστα όπως φαίνεται, από το υπόμνημα που κατέθεσε ο Β. Δημάκης -μέσω του δικηγόρου του Θανάση Καμπαγιάννη- στη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής και στην Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών, η μεταγωγή του κρατουμένου διατάχθηκε από την ίδια τη Σοφία Νικολάου, γενική γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, κάνοντας χρήση ειδικού άρθρου που επιτρέπει στην ίδια ή στον υπουργό να παρακάμψουν την Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών και να αποφασίσουν μόνοι τους για μεταγωγή κρατουμένου λόγω κινδύνου ζωής, δημόσιας τάξης, ασφάλειας και εύρυθμης λειτουργίας των φυλακών.

Δήλωση Βασίλη Δημάκη
«Εγώ, κυρία Νικολάου, έχω φτύσει αίμα να επιτύχω αυτό που -όλοι εσείς που πληρώνεστε γι? αυτό- δεν επιτύχατε επ' ουδενί και εννοώ να αυτο-σωφρονιστώ και έρχεστε μεμιάς και μου δίνετε μία να πάω στο διάολο; Γιατί; Σας υπόσχομαι ότι δεν πρόκειται να με κάνετε ξανά αυτό που ήμουν. Αυτό που με τόσο εκπαιδευτικό μόχθο κατάφερα να είμαι και εννοώ ένας άνθρωπος αλληλέγγυος προς κάθε συνάνθρωπό μου που βάλλεται. Προτιμώ να παραδώσω πνεύμα, κυρία Νικολάου, αλλά να θυμάστε ότι το παραδομένο μου πνεύμα δεν θα σας αφήσει στιγμή για το υπόλοιπο της ζωής σε ησυχία…», είπε ο ίδιος μέσα από την πολιτική του δήλωσή του, με την οποία ανακοίνωσε ότι ξεκινάει απεργία πείνας.

Έκκληση στον πρωθυπουργό για τον απεργό πείνας και δίψας Βασίλη Δημάκη απηύθυνε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, ζητώντας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ενεργήσει άμεσα.
Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι "δεν δικαιολογείται η μεταγωγή του Βασίλη Δημάκη σε πειθαρχικό κελί των φυλακών Γρεβενών στη βάση κάποιας αόριστης αναφοράς για δήθεν “αξιόπιστες πληροφορίες” αναφορικά με θέματα ασφάλειας, όταν όλοι γνωρίζουμε ποια είναι η πραγματική αιτία. Καθώς ο Βασίλης Δημάκης διώκεται με αυτόν τον τρόπο μόνο και μόνο επειδή τόλμησε να συμμετάσχει σε μια καθόλα ειρηνική διαμαρτυρία για την αποσυμφόρηση των φυλακών".

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη ακόμα διερωτήθηκε αν θα ήθελε να μείνει ως ο Πρωθυπουργός που ανέχτηκε αυτή την “καφκική αντιμετώπιση” των κρατουμένων, επειδή τόλμησαν να απαιτήσουν αυτό που το κράτος έπρεπε να έχει παράσχει;

Εκ μέρους του ΜέΡΑ25 ο Γιάνης Βαρουφάκης κάλεσε τον Πρωθυπουργό να παρέμβει ώστε από την μία μεριά να ανακληθεί αυτή η μεταγωγή άμεσα και από την άλλη να προχωρήσει η αποσυμφόρηση των φυλακών. Και έκλεισε λέγοντας: “ελπίζω να το πράξετε κ. Μητσοτάκη διότι διαφορετικά θα έχετε κρατήσει αντικοινωνικές αποστάσεις από τον φιλελευθερισμό που ενίοτε επικαλείστε”.

ΠΗΓΗ:alfavita.gr/news247

:

Για να μαθαίνεις πρώτος τι γίνεται στη Θεσσαλονίκη
Ακολούθησε μας στο Facebook

 

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ