{ Βιβλία }

Πέτρος Α. Παναγιωτόπουλος | Τομές και Ασυμβατότητες, εκδόσεις Ροπή

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020, ώρα 19:00 | IANOS, Αριστοτέλους 7


Κατηγορίες: Παρουσιάσεις βιβλίων

Πέτρος Α. Παναγιωτόπουλος |  Τομές και Ασυμβατότητες, εκδόσεις Ροπή
Δωρεάν

Χώρος: Ιανός | Αριστοτέλους
Διεύθυνση: Αριστοτέλους 7, 54624
Θεσσαλονίκη
: Χάρτης
Πληροφορίες: πως πάω Ιανός | Αριστοτέλους
Τιμή: από 0.00
Ποιοι: Πέτρος Παναγιωτόπουλος, Γεώργιος Κίτης, Βασίλειος Καλλιακμάνης, Χρυσόστομος Σταμούλης, Ευλαμπία Τσιρέλη, Χριστίνα Χαλεπλίδου
Πότε: 12/02/2020
Ώρα έναρξης: 19:00
Ελεύθερη είσοδος

Παρουσίαση του βιβλίου Πέτρος Α. Παναγιωτόπουλος |Τομές και Ασυμβατότητες, εκδόσεις Ροπή την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020, στον Ιανό Θεσσαλονίκη

Οι εκδόσεις Ροπή παρουσιάζουν στον ΙΑΝΟ το βιβλίο του Πέτρου Παναγιωτόπουλου με τίτλο Τομές και Ασυμβατότητες. Θα μιλήσουν οι Γεώργιος Κίτης Καθηγητής Τμ. Φυσικής Α.Π.Θ., π. Βασίλειος Καλλιακμάνης Καθηγητής Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ., Χρυσόστομος Σταμούλης Καθηγητής Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ., Ευλαμπία Τσιρέλη Συγγραφέας, Υπ. Δρ Βιβλικής Γραμματείας και Θρησκειολογίας. Συντονίζει η Χριστίνα Χαλεπλίδου, Διευθύντριας Σύνταξης Εφ. Μακεδονία.
 
Για μεγάλο χρονικό διάστημα η σύγχρονη επιστημονική σκέψη προχώρησε μέσα στην απόλυτη βεβαιότητα. Αφού κατάφερε να ξεπεράσει τις αρχικές δυσκολίες αποκωδικοποίησης και ανάγνωσης του «βιβλίου της φύσης»,άρχισε να καταρρίπτει το ένα μετά το άλλο τα «κάστρα» της ανθρώπινης άγνοιας. Οι επιτυχίες των επιστημονικών μεθόδων του νεωτερικού δυτικού πολιτισμού συνοδεύτηκαν από μία χωρίς προηγούμενο, ίσως, εξάπλωση των δυτικών προτύπων ζωής. Η αίσθηση ότι όλα μπορούν εξηγηθούν, όλα μπορούν να γίνουν σε ένα εγγύτερο ή απώτερο μέλλον και ότι οι όροι της ανθρώπινης ζωής αργά ή γρήγορα θα βελτιωθούν κυριάρχησε στα περισσότερα κοινωνικά σύνολα του πλανήτη.

Εκτός από τους τομείς των εφαρμογών και την περιγραφή των διαδικασιών του φυσικού κόσμου, η επιστημονική έρευνα προχώρησε παράλληλα και στην κατασκευή ευρύτερων ερμηνευτικών δομών ώστε να εξηγηθούν τα φυσικά φαινόμενα, να απαντηθούν δηλαδή τα ερωτήματα σχετικά με το γιατί είναι έτσι τα πράγματα και όχι αλλιώς. Οι επιτυχίες στο συγκεκριμένο τομέα άγγιξαν τα ακρότατα σημεία της έρευνας. Η αρχή του Σύμπαντος, η δομή και σύσταση περιοχών του που βρίσκονται σε τεράστιες αποστάσεις από τη Γη, η προέλευση της ζωής, οι διεργασίες των απειροελάχιστα μικροσκοπικών δομικών λίθων της ύλης και η λειτουργία πολλών άλλων τομέων του επιστητού εντάχθηκαν σε απολύτως λογικά ή λογικοφανή ερμηνευτικά σχήματα. Η επιστημονική σκέψη συνειδητοποίησε, λοιπόν, ότι ουσιαστικά δεν υπήρχε τίποτε εκτός των ενδιαφερόντων της και σύντομα ανέπτυξε τη φιλοδοξία ενοποίησης των μεθοδολογικών της οργάνων κάτω από ενιαία θεωρητικά μορφώματα.
 
Ήδη όμως οι κλασικές αναπαραστατικές θεωρήσεις, που βασίζονταν εν πολλοίς σε μηχανοκρατικά πρότυπα, είχαν αρχίσει να κλονίζονται. Οι νέες γεωμετρίες, ο αναπροσανατολισμός των εκτιμήσεων για το χώρο και το χρόνο που έφερε η Θεωρία της Σχετικότητας, η κβαντική απροσδιοριστία, το θεώρημα Μη – Πληρότητας του K. Gödel καθώς και άλλες συναφείς ανακαλύψεις γέννησαν δεύτερες σκέψεις για την ανθρώπινη ικανότητα πρόσληψης, κατανόησης και ερμηνείας της φυσικής πραγματικότητας. Οι ερμηνευτικές αναζητήσεις στράφηκαν πλέον σε νέες, ασυνήθιστες για τη συμβατική επιστημονική σκέψη, κατευθύνσεις.

Ο ρόλος της ανθρώπινης συνείδησης κατά την παρατήρηση που εισηγήθηκε η επικρατέστερη ερμηνεία της Κβαντικής Θεωρίας και τα αιτήματα των παραλλαγών της Ανθρωπικής Αρχής είναι ορισμένα από τα νέου τύπου προϊόντα που συζητά η επιστημονική κοινότητα. Η αναφορά σε θρησκευτικές αντιλήψεις και η εκ νέου συμμετοχή των θεολογικών θεωρήσεων στους καινοφανείς δια-θεματικούς προβληματισμούς γίνονται ολοένα και πυκνότερες. Το ποικιλότροπο ενδιαφέρον για τις εκκλησιαστικές και θεολογικές απόψεις σχετικά με ζητήματα που αφορούν την ηθικές ενστάσεις που εγείρουν οι νέες εφαρμογές της επιστημονικής γνώσης, απλώς επικυρώνει αυτή την τάση.[...]

INFO
Παρουσίαση βιβλίου
Πέτρος Α. Παναγιωτόπουλος
Τομές και Ασυμβατότητες,
εκδόσεις Ροπή
Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020,
ώρα 19:00
IANOS, Αριστοτέλους 7
 
Βιογραφικό:
Ο Πέτρος Παναγιωτόπουλος σπούδασε Φυσική και Θεολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα και Διδακτορικό από το Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ. Συνεργάστηκε με το ίδιο Τμήμα σε Πρόγραμμα Διδακτικής Εμπειρίας, στην Πρακτική Άσκηση των Φοιτητών του και στη διοργάνωση Ανοικτών Μαθημάτων/Open Courses (Προγράμματα ΕΣΠΑ). Είναι διδάσκων στη Θεολογική Σχολή του Ορθοδόξου Πανεπιστημίου του Κογκό και ιδρυτικό μέλος του Εργαστηρίου Κοινωνικής Έρευνας της Θρησκείας και του Πολιτισμού του Τομέα Ηθικής και Κοινωνιολογίας του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. Από το Φεβρουάριο του 2018 διδάσκει ως Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ τα μαθήματα Εισαγωγή στην Ηθική, Χριστιανική Ηθική, Σύγχρονη Επιστήμη και Ορθόδοξη Θεολογία (ΥΕ) και Ποιμαντική θεολογία και Επιστημονική Ηθική (ΥΕ). Το Γνωστικό του Αντικείμενο είναι: «Ποιμαντική Ηθική των Επιστημονικών Εφαρμογών».

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ