{ Βιβλία }

Πέθανε ο Χουάν Μαρσέ, ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της Ισπανίας


Κατηγορίες: Βιβλία - συγγραφείς

Πέθανε ο Χουάν Μαρσέ, ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της Ισπανίας

Ποιοι: Χουάν Μαρσέ

ο Μαρσέ τιμήθηκε δύο φορές με το Εθνικό Βραβείο Κριτικής καθώς και με το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας, αποσπώντας έτσι ταυτόχρονα τις δύο μεγαλύτερες λογοτεχνικές διακρίσεις που απονέμονται στην Ισπανία

Ο Χουάν Μαρσέ,  ο συγγραφέας που ύμνησε στα βιβλια του τη Βαρκελώνη, πέθανε σε ηλικία 87 ετών, ανακοίνωσε σήμερα ο εκδοτικός οίκος Balcells.   
«Θλιβόμαστε βαθιά για τον θάνατο του Χουάν Μαρσέ (Βαρκελώνη, 8 Ιανουαρίου 1933-18 Ιουλίου 2020). Αναπαύσου εν ειρήνη, αγαπημένε Χουάν», ανέφερε η ανάρτηση στον λογαριασμό του εκδοτικού οίκου.   
Ο Καταλανός συγγραφέας τιμήθηκε για το έργο του που έχει ως φόντο τη Βαρκελώνη των παιδικών του χρόνων και της εποχής της δικτατορίας του Φράνκο. Μολονότι η μητρική του γλώσσα ήταν τα καταλανικά, ο Μαρσέ έγραφε στα ισπανικά.   

«Η λογοτεχνία είναι να κανονίζεις τους λογαριασμούς σου με τη ζωή», η οποία σπανίως εξελίσσεται όπως θα ήλπιζες, έλεγε ο Μαρσέ.

O Χουάν Μαρσέ, ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της σύγχρονης ισπανικής λογοτεχνίας, γεννήθηκε στη Βαρκελώνη το 1933, εργάστηκε μέχρι τα είκοσι έξι του σε εργαστήριο χρυσοχοΐας και δημοσίευσε το πρώτο του μυθιστόρημα, "Encerrados con un solo juguete", το 1960. Στα έργα του, που έχουν μέχρι σήμερα μεταφραστεί σε δεκαεννέα γλώσσες, περιλαμβάνονται τα "Esta cara un luna", "Ultimas Tardes con Teresa" (βραβείο Biblioteca Breve, 1965), στο οποίο εισάγει για πρώτη φορά το πραγματικό και ηθικό πανόραμα της μεταπολεμικής Βαρκελώνης, που αποτελεί το αφηγηματικό σύμπαν όλων των κατοπινών βιβλίων του, "La oscura historia de la prima Montse", "Si te dicen que cai", πρώτο μεγάλο έργο της ωριμότητάς του, που πρωτοκυκλοφόρησε στο Μεξικό, απαγορευμένο στην Ισπανία από τη φρανκική λογοκρισία, "La muchaca de las bragas de oro" (βραβείο Planeta 1978), "Un dia volvere, Ronda del Guinardo" (βραβείο της Πόλης της Βαρκελώνης 1985), "El amante bilingue" και "El Embrujo de Shangai" ("Η μαγεία της Σαγκάης", Εθνικό Βραβείο Κριτικής 1994 - έγινε και ταινία), καθώς και πολλές συλλογές διηγημάτων και άρθρων.

Για την "Ουρά της Σαύρας" ο Μαρσέ τιμήθηκε για δεύτερη φορά με το Εθνικό Βραβείο Κριτικής καθώς και με το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας, αποσπώντας έτσι ταυτόχρονα τις δύο μεγαλύτερες λογοτεχνικές διακρίσεις που απονέμονται στην Ισπανία.

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ