{ }

Παραδοσιακοί ντοματοκεφτέδες από τα νησιά του Αιγαίου.


Κατηγορίες: Φαγητό, Ποτό

Παραδοσιακοί ντοματοκεφτέδες από τα νησιά του Αιγαίου.



Παραδοσιακοί ντοματοκεφτέδες από τα νησιά του Αιγαίου. Μια συνταγή που δεν λείπει από κανένα νησιωτικό σπίτι, με όλα τα μυστικά της. Όλο το καλοκαίρι σε μια μπουκιά

Παραδοσιακοί ντοματοκεφτέδες από τα νησιά του Αιγαίου. Μια συνταγή που δεν λείπει από κανένα νησιωτικό σπίτι, με όλα τα μυστικά της. Όλο το καλοκαίρι σε μια μπουκιά
 
Υλικά Συνταγής
 
    5 ώριμες και σφιχτές ντομάτες ή ντοματάκια Σαντορίνης
    2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
    2 φρέσκα κρεμμύδια με τα φύλλα τους ψιλοκομμένα
    ½ ματσάκι φρέσκος δυόσμος ψιλοκομμένος
    2 κ.σ. φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη
    2 κ.σ. φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο
    1 κ.σ μπούκοβο (σποράκια καυτερής πιπεριάς
    1 αυγό χτυπημένο
    1 φλ. κεφαλοτύρι πικάντικο τριμμένο (ή σκληρή φέτα σε τρίμματα)
    4-5 κ.σ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
    ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
    αλάτι
    φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 
Εκτέλεση
 
Για τους ντοματοκεφτέδες, αφού πλύνουμε τις ντομάτες, τις ψιλοκόβουμε με το μαχαίρι. Τις βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, ξερά και φρέσκα, και τ? ανακατεύουμε με κουτάλι για να μαραθούν απ? την ντομάτα. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, τη ρίγανη, το θυμάρι, το δυόσμο, επίσης το τυρί, το αυγό, το μπούκοβο και αλατοπιπερώνουμε.
 
Λίγο λίγο ανακατεύοντας προσθέτουμε και το αλεύρι μέχρι να έχουμε έναν αραιό χυμό. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και κουταλιά-κουταλιά τηγανίζουμε να ροδίσουν, περίπου 2΄-3΄ από κάθε πλευρά. Τους αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν.
Μυστικά για αφράτους και φανταστικούς ντοματοκεφτέδες
 
•Χρειαζόμαστε ντομάτες ώριμες, κόκκινες και σφικτές, τις οποίες ψιλοκόβουμε στο χέρι και ποτέ δεν βάζουμε στο μπλέντερ.
 
•Πρέπει οπωσδήποτε να ρίξουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για λίγα λεπτά μέσα στις ψιλοκομμένες ντομάτες για να μαραθεί από τα οξέα της ντομάτας. Αλλιώς, δεν προλαβαίνει να τηγανιστεί μέσα στους ντοματοκεφτέδες.
 
•Απαραίτητα στους ντοματοκεφτέδες πρέπει να βάλουμε μπόλικο φρέσκο δυόσμο.
 
•Δεν ζυμώνουμε το μείγμα ποτέ, γιατί δεν είναι κιμάς. Παραδοσιακά οι ντοματοκεφτέδες δεν πλάθονται αλλά είναι ένας χυλός πηχτός, τον οποίο με κουτάλι ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά στο καυτό λάδι.
 
•Επειδή τους κάνουνε με κουτάλι στα νησιά τους λέμε και κουταλίτες.
 
•Δεν θέλουν πολύ τηγάνισμα, ίσα να ροδίσουν.
 
•Μην τους γυρνάτε συνέχεια στο λάδι, γιατί αντί να ροδίσουν, ρουφούν πολύ λάδι.
 
•Ρίχνουμε λίγους λίγους ντοματοκεφτέδες για να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού.
 
•Το καυτό λάδι πρέπει να καλύπτει τελείως τους ντοματοκεφτέδες.
 
•Στραγγίστε σε απορροφητικό χαρτί. Απολαύστε τους ζεστούς ή σε θερμοκρασία δωματίου.
 
Πηγή argiro.gr

:

Για να μαθαίνεις πρώτος τι γίνεται στη Θεσσαλονίκη
Ακολούθησε μας στο Facebook

 





 



TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ