{ }

Όπερα Cavalleria Rusticana στο Φεστιβάλ Επταπυργίου

με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και τη Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης


Κατηγορίες: Συναυλίες, Live

Όπερα Cavalleria Rusticana στο Φεστιβάλ Επταπυργίου

Χώρος: Επταπύργιο (Γεντί Κουλέ)
Διεύθυνση: Επταπύργιο, 54003
Θεσσαλονίκη
: Χάρτης
Πληροφορίες: πως πάω Επταπύργιο (Γεντί Κουλέ)
Τιμή: από 18.00
Ποιοι: Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης
Πότε: 11/07/2019 - 18/07/2019
Ημέρες & Ώρες
Τρίτη: 21:30
Πέμπτη: 21:30
Παρασκευή: 21:30
Κυριακή: 21:30

Κεντρική παραγωγή του Φεστιβάλ Επταπυργίου αποτελεί το αριστούργημα του Pietro Mascagni Cavalleria Rusticana, σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, που θα παρουσιαστεί για πέντε παραστάσεις.

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης συμμετέχει στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Επταπυργίου, με την αριστουργηματική 'Cavalleria Rusticana' του Πιέτρο Μασκάνι.

Η Cavalleria Rusticana είναι μία μονόπρακτη όπερα σε λιμπρέτο των Τζιοβάνι Ταρτσιόνι-Τοτζέττι και Γκουίντο Μενάσκι, βασισμένο στο ομώνυμο διήγημα του Τζιοβάνι Βέργκα. Πρόκειται για ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα δείγματα του βερισμού, που εντυπωσίασε το κοινό από την πρώτη στιγμή που ανέβηκε στη σκηνή, στις 17 Μαΐου 1890, στο Teatro Costanzi της Ρώμης, και αποτελεί μέχρι σήμερα μία από τις πλέον πολυπαιγμένες όπερες παγκοσμίως.

Πρόκειται για μια συναρπαστική θεματικά Όπερα, που γοητεύει ακόμα και σήμερα το κοινό με τον ρεαλισμό της και τα δυνατά συναισθήματα που γεννάει. Γράφτηκε στα 1889 βασισμένη στο έργο του Τζιοβάνι Βέργκα και αποτελεί πλέον έργο ρεπερτορίου σε όλα τα μεγάλα λυρικά θέατρα.

Η τραγική ιστορία της Σαντούτσα και του Τουρίντου ξεδιπλώνεται σε ένα χωριό της Σικελίας. Μια κλειστή κοινωνία που την χαρακτηρίζουν οι κοινωνικές προκαταλήψεις, ο θρησκευτικός πουριτανισμός και οδηγεί τελικά τους πρωταγωνιστές σε συγκρούσεις και αδιέξοδα. Πάθος, προδοσία, εκδίκηση σε ένα έργο που αγγίζει το συναίσθημα, καθώς κουβαλάει όλα τα χαρακτηριστικά του  σύγχρονου δράματος.

Σύνοψη
Μία τραγική ιστορία αγάπης, ζήλιας και σιτσιλιάνικης βεντέτας που διαδραματίζεται σε ένα χωριό της Σικελίας γύρω στο 1880 και καταλήγει στην αιματοχυσία της Κυριακής του Πάσχα. Μία φωτεινή ανοιξιάτικη ημέρα και μάλιστα η ημέρα που ο Χριστιανισμός γιορτάζει τη νίκη της ζωής απέναντι στο θάνατο, επιλέγεται ως φόντο για το αιματηρό σκηνικό που ξεδιπλώνεται, με την αντίθεση αυτή να κορυφώνει το δράμα.
Ο νεαρός χωρικός Τουρίντου, έχοντας μόλις επιστρέψει από το στρατό, βρίσκει την αγαπημένη του Λόλα παντρεμένη με τον Άλφιο. Αντιδρώντας σε αυτή την απρόσμενη εξέλιξη ψάχνει παρηγοριά στην αγκαλιά της Σαντούτσα. Αυτή ανταποκρίνεται στον έρωτά του προκαλώντας έτσι τη ζήλια της Λόλας, η οποία διεκδικεί και τελικά κερδίζει πίσω την παλιά της αγάπη. Η Σαντούτσα νιώθει αμαρτωλή και αποφασίζει να μείνει έξω από την εκκλησία την Κυριακή του Πάσχα. Εκμυστηρεύεται την κατάσταση στη μητέρα του Τουρίντου, χωρίς ανταπόκριση. Όταν ο Τουρίντου την απορρίπτει, η Σαντούτσα τα λέει όλα στον Άλφιο, ο οποίος προκαλεί σε μονομαχία τον εραστή της γυναίκας του. Ο Τουρίντου ζητά από τη μητέρα του να προσέχει τη Σαντούτσα πριν πάει στη μοιραία μονομαχία, όπου χάνει τη ζωή του από τον απατημένο σύζυγο.

Την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης διευθύνει η καλλιτεχνική της Διευθύντρια  Ζωή Τσόκανου.
Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Αθανάσιος Κολαλάς.

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους η Eleni Calenos με την σημαντική παγκόσμια καριέρα και ο διακεκριμένος τενόρος Dario Di Vietri, δίπλα τους σπουδαίοι Έλληνες ερμηνευτές με σημαντική πορεία στην ΕΛΣ αλλά και παράλληλα διεθνείς καριέρες.
Χορωδία: Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση της Μαίρη Κωνσταντινίδου.

Σαντούτσα, νεαρή χωρική Ελένη Καλένος (σοπράνο)
Τουρίντου, νεαρός χωρικός  Dario di Vietri (τενόρος)
Άλφιο, αμαξάς Γιάννης Σελητσανιώτης (βαρύτονος)
Λόλα, σύζυγος του Άλφιο  Βιολέτα Λούστα (τενόρος)
Λουτσία, μητέρα του Άλφιο  Μαρία Βλαχοπούλου (μέτζο)
Χωρικοί   Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης
(διδασκαλία: Μαίρη Κωνσταντινίδου)

Πρόγραμμα:
Πιέτρο Μασκάνι (1863-1945): Αγροτική Ιπποσύνη                72'

1ο Φεστιβάλ Επταπυργίου
Παραστάσεις

Τετάρτη 10 Ιουλίου= λόγω βροχής, η σημερινή παράσταση μεταφέρεται για αύριο, 11/7 με τα ίδια εισιτήρια

Παρασκευή 12 Ιουλίου

Κυριακή 14 Ιουλίου


Τρίτη 16 Ιουλίου = Η παράσταση που ήταν προγραμματισμένη στις 16 Ιουλίου μεταφέρεται τις 15 του μήνα λόγω της πρόγνωσης για έντονα καιρικά φαινόμενα
Αναγκαία είναι η τροποποίηση στον προγραμματισμό των παραστάσεων της όπερας του Pietro Mascagni «Cavalleria Rusticana» του Φεστιβάλ Επταπυργίου που ήδη έχει αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις και αποτελεί την κεντρική παραγωγή του Φεστιβάλ Επταπυργίου σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.
Η πρόγνωση για έντονα καιρικά φαινόμενα την Τρίτη 16 Ιουλίου αναγκάζει τους διοργανωτές να μεταφέρουν την παράσταση που ήταν προγραμματισμένη εκείνη την ημέρα, τη Δευτέρα 15 Ιουλίου στις 21.30.
Τα εισιτήρια και οι θέσεις της παράστασης στις 16/07/2019 ισχύουν κανονικά για τις 15/07/2019. Όσοι επιθυμούν μπορούν να τα μεταφέρουν και για τις 18/07/2019 αφού απευθυνθούν πρώτα στις 15/07/2019 στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αλέξανδρος» (Εθν. Αμύνης 1), από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.


Πέμπτη 18 Ιουλίου

ώρα έναρξης 21.30
στην εσωτερική αυλή του Επταπυργίου

Εισιτήρια
Α' ζώνη 38 ευρώ
Β΄ ζώνη 25 ευρώ
Γ' ζώνη 18 ευρώ

Προπώληση από το www.viva.gr 
(https://www.viva.gr/tickets/opera/theatro-eptapyrgiou/cavalleria-rusticana-pietro-mascagni/)
και το Πολιτιστικό Κέντρο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ (Εθνικής Αμύνης 1)
Δευτ. και Πέμ. 10:00 - 15:00, Τρ. και Τετ. 17:00 -21:00
τηλ 2310602599 - 2310287724

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ