{ Χώροι }

Οικία Τέλλογλου

Η οικία Τέλλογλου αποτελεί τμήμα του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών ΑΠΘ

 

Κατηγορίες: Γκαλερί, Αίθουσες τέχνης

Οικία Τέλλογλου

Χώρος: Οικία Τέλλογλου
Διεύθυνση: Πλατεία Αριστοτέλους 2, 54623
Θεσσαλονίκη
: Χάρτης
Πληροφορίες: πως πάω Οικία Τέλλογλου

Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 2310-991610, 2310-247111, e-mail: [email protected]

Η οικία Τέλλογλου αποτελεί τμήμα του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών ΑΠΘ

Η οικία Τέλλογλου αποτελεί τμήμα από το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ Η ιστορική αυτή οικία, ένα σπίτι γεμάτο κειμήλια και ιστορίες, βρίσκεται στη κεντρικότερη πλατεία της Θεσσαλονίκης την πλατεία Αριστοτέλους, στον τελευταίο όροφο του κτιρίου που φιλοξενεί το Ολύμπιον, (σχεδιάστηκε το 1919).
Το σπίτι αποκαταστάθηκε με τα περισσότερα αντικείμενα και έπιπλά του με μεράκι και σεβασμό στην προσωπικότητα των δωρητών και ιδρυτών του Τελλογλείου, Αλίκης και Νέστορα Τέλλογλου. Μετά την αποκατάστασή της, η ιστορική κατοικία με την εξαιρετική θέα προς τη θάλασσα και την πλατεία Αριστοτέλους από το ωραιότερο μπαλκόνι της πόλης άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες της στο κοινό την άνοιξη του 2016 και η νέα αυτή περίοδος της ζωής της, γεμάτη δράσεις τέχνης (μαθήματα, διαλέξεις, σεμινάρια, ξεναγήσεις) προκάλεσε ζωηρό ενδιαφέρον στο κοινό της Θεσσαλονίκης.

Όπως είπε η κ Αλεξάνδρα Γουλάκη – Βουτυρά, καθηγήτρια, γενική γραμματέας του Δ.Σ. του Τελλογλείου,«πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα σπίτια της Θεσσαλονίκης που διαθέτει εξαιρετική θέα στον Θερμαϊκό, κυρίως όμως έχει την αύρα της Αλίκης Τέλλογλου. Κρατήσαμε σε μεγάλο βαθμό τα έπιπλα, τα χαλιά και τα φωτιστικά του σπιτιού, ενώ η συλλογή των έργων τέχνης σταδιακά θα εμπλουτίζεται. Η Αλίκη Τέλλογλου είχε μεγάλη αγάπη για διαφορετικά είδη τέχνης και πολιτισμούς, γι΄ αυτό συνδύαζε με τόλμη γιαπωνέζικα αντικείμενα, κινέζικα, ακόμη και αφρικανικά αλλά και έργα τέχνης μπαρόκ καθώς και δημιουργίες του κεραμίστα Παύλου Βαλσαμάκη. Ήταν ξεχωριστή η αγάπη της για τα έργα τέχνης, που τα θεωρούσε όλα παιδιά της».

 





 



TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ