{ Τελευταία νέα }

Νέες προτάσεις στον Πρωθυπουργό από τις 471 μεγάλες επιχειρήσεις και το Νέο Ρεύμα- Νέο Όραμα

Eλλοχεύει οικονομικός αρμαγεδδών. Με πλειστηριασμούς δεν σώνεται η χώρα. Υπάρχουν λύσεις


Κατηγορίες: Ειδήσεις, Επικαιρότητα

Νέες προτάσεις στον Πρωθυπουργό από τις 471 μεγάλες επιχειρήσεις και το Νέο Ρεύμα- Νέο ΌραμαΕλλοχεύει οικονομικός Αρμαγεδδών. Με πλειστηριασμούς δεν σώνεται η χώρα.

 
Οι 471 Μεγάλες Επιχειρήσεις και Ενώσεις Πολιτών και το Think Tank Νέο Ρεύμα - Νέο Όραμα, μετά τις πρώτες προτάσεις 14/03/20 και τα πρώτα μέτρα προχώρησαν σε επικαιροποιημένες προτάσεις προς τον Πρωθυπουργό, προκειμένου η χώρα να αποφύγει τους κινδύνους που ελλοχεύουν, λόγω covid  19, αλλά και να θεραπεύσει τις υπαρκτές διαχρονικές παθογένειες. Μέχρι σήμερα λήφθηκαν μέτρα σωστής κατεύθυνσης. Η χώρα δεν έχει οικονομικό βάθος αποθεμάτων και παραγωγής. Καθίσταται απαραίτητη η Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση χωρίς δάνειο (new money ή άτοκο μακρόχρονιο) και η διαγραφή ιδιωτικών χρεών στο εσωτερικό (ως μνημόνιο 2015). 
 
Συνοπτικά προτείνονται.
Διεθνή και νέα κρίση: για τις επιπτώσεις πρέπει να εκτιμηθεί εμπροσθοβαρώς το μέγεθος της και να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για ανέργους και επιχειρήσεις. Να αντιμετωπιστούν αναπόφευκτα μέτρα όπως η  “διαγραφή” νέων ζημιών και οφειλών, χωρίς νέα δάνεια και χωρίς gradual roll out στο εσωτερικό. Επειδή το Ευρωομόλογο έχει δυσκολίες, να χρησιμοποιηθεί  η ΕΚΤ αυτόνομα ή το ESM  να αγοράσει τα κρατικά ομόλογα (δίκη νέου χρήματος) για 50 χρόνια με επιτόκιο 0.5%. 
Ελληνικές παθογένειες: Για τις αναγκαίες ανατροπές στη χώρα μας, προτείνουμε να μην συνεχίσουμε με τις άτολμες λογικές του παρελθόντος. Να διαγραφεί πλήρως το πλασματικό και καταστροφικό εσωτερικό χρέος από τις καταχρηστικές προσαυξήσεις 300-500% - εξωλογιστικών στα ληξιπρόθεσμα δημοσίου και ταμείων (240 δις ευρώ) και από υπερημέριες και πανωτόκια στα κόκκινα δάνεια (110 δις ευρώ). Να υιοθετηθούν ανατροπές για τον επαναπατρισμό καταθέσεων, τις επενδύσεις, τα φορολογικά και τα χωροταξικά. Υλοποιούνται σε ένα μήνα και μελέτη σε μία εβδομάδα!
Έτσι θα ανακουφιστεί η οικονομία. Οι προτάσεις προβλέπονται στις διεθνείς συμβάσεις!
 
Ακολουθεί η αναλυτική Επιστολή.
Επικαιροποιημένες προτάσεις προς τον Αξιότιμο κ. Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και τους Υφυπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και τους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου 
 
Αξιότιμε κε Πρωθυπουργέ,
 
    Και πάλι συγχαρητήρια. Στηρίζουμε τις προσπάθειες σας. Τα πρώτα μέτρα δείχνουν σωστή κατεύθυνση. Παραμένει η ολοκλήρωση τους.
    Στο πλαίσιο της αποφυγής ενός οικονομικού Αρμαγεδδώνα, δεδομένων των τελευταίων εξελίξεων και της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, επείγει να εξαντλήσουμε ως χώρα όλες τις δυνατότητες που παρέχουν οι διεθνείς συμβάσεις και να υπερβούμε τις εκάστοτε θεωρητικές και πελατοκεντρικές δεσμεύσεις. 
 
Προτείνουμε, τα απαραίτητα μέτρα να κινηθούν σε τρεις άξονες ως κάτωθι.
 
ΔΙΕΘΝΗ ΜΕ ΘΑΡΡΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
 
    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αγοράσει ομόλογα όσα δις ευρώ χρειάζονται,  για την Ελλάδα και κάθε χώρα. Με μηδενικό επιτόκιο ή 0.50% και 50 χρόνια, δίκη new money. Παραμένει το ερώτημα πόσα σε χώρα και για ποιο σκοπό;
    Η έκδοση Ευρωομολόγου 1 τρις ευρώ έχει δυσκολίες στον καταμερισμό των ζημιών και τον κίνδυνο συνοχής της ΕΕ. Θα προτείναμε να γίνει διαγραφή τέτοιων υποχρεώσεων/ δανείων ή να τον αναλάβουν τα κράτη στο διηνεκές.
    Η πρόταση Draghi αναφέρεται στις διαγραφές των ιδιωτικών χρεών με ταυτόχρονη αύξηση του δημόσιου χρέους. Διαφορετικά θα πρέπει να γίνει καταστροφή κεφαλαίου, (όχι βίαια και επιλεκτικά σε χώρες και επιχειρήσεις). 
    
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΤΑΞΗΣ ΜΕ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ
 
Να ενισχυθεί ο κλάδος υγείας με μέτρα, μέσα και χρήματα.
Ήδη εκτιμήθηκαν με σχετική ακρίβεια οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις που πλήττονται και η επίπτωση στο ΑΕΠ είναι σχετικά βατή. 
Ανεργία: εκτιμούμε ότι θα υπάρξουν συνολικά περί τους 2.500.000 άνεργοι με τους υπάρχοντες και νέους. Οι υπόλοιποι 1.500.000 εργαζόμενοι στα εργοστάσια, στον ιδιωτικό θα πρέπει να προσεχθούν.
Η ενίσχυση των 800 ευρώ να δοθεί σε όλους τους εργαζόμενους και τους άνεργους. Όσο κόστος και να έχει. Διαφορετικά, η ανασφάλεια θα οδηγήσει το κοινό στις τράπεζες. Μόνο η ασφάλεια όλων των εργαζομένων και επιχειρήσεων θα αποτρέψει τις απολύσεις ή τα λουκέτα. Ο κορμός των επιχειρήσεων είναι στο όριο και η εμπειρία έδειξε ότι κλείνουν, αντί να μπουν σε νέα περιπέτεια χρεών!
Να μην αναζητηθούν άλλα δάνεια, παρά μόνο για επενδύσεις.
Οι ζημίες ειδικά αυτής της κρίσης, τα δάνεια και οι αντίστοιχες υποχρεώσεις σε δημόσιο και τράπεζες (κεφάλαιο και τόκοι) να μην παραταθούν, αλλά να διαγραφούν 
πλήρως! Από που θα βρουν οι επιχειρήσεις τη δυνατότητα να πληρώσουν, αφού θα έχουν χάσει πωλήσεις, επενδύσεις και κεφάλαιο; 
Δίκαια το δημόσιο ανησυχεί για την απώλεια εσόδων, όπως και οι τράπεζες και όλος ο οικονομικός ιστός. Η κρίση αυτή είναι καθαρή ζημία. 
Ο περιορισμός (gradual roll out) μόνο με μικρές αναστολές ρυθμίσεων με όποιες επιπτώσεις σε δημόσια έσοδα, δάνεια, επιταγές και ασφαλιστικές- φορολογικές εισφορές,  εκτιμούμε ότι θα πρέπει να συμπεριλάβει όλους τους κλάδους. Ο οικονομικός ιστός θα υποστεί σοβαρή ζημία - αγορά, τράπεζες, τουρισμός, ακίνητα κλπ.
Η χώρα  κινείται οριακά, χωρίς μεγάλα αποθέματα, με εξωτερικό χρέος 320 δις και εσωτερικό χρέος περ. 240 ληξιπρόθεσμα και άλλα 110 πραγματικά κόκκινα δάνεια, ήτοι 350 δις ευρώ, δηλ. σύνολο 670 δις ευρώ. Η μείωση του ΑΕΠ κατά προσωρινή εκτίμηση προβλέπεται να είναι 50% για 1 μήνα και 25% για 2 μήνες, το οποίο αντιστοιχεί στο 10% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 15-20 δις ευρώ. Αυτή θα είναι η επίπτωση κατά προσέγγιση. Αν αγνοηθεί το μέγεθος αυτό, κανένα μέτρο δεν θα βλέπει την αλήθεια! Προ της νέας κρίσης, η Ελληνική οικονομία χρειαζόταν  αύξηση του ΑΕΠ 4-5%/χρόνο, ήτοι 8-10 δις ευρώ/χρόνο και επενδύσεις 20 δις ευρώ/χρόνο. 
Πως θα επιτευχθεί αυτό με τα τρέχοντα μέτρα που επιχειρούμε σαν χώρα;
 
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ MICROECONOMICS ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΟΥ ΥΨΟΥΣ 150 ΔΙΣ ευρώ, ΧΩΡΙΣ ΚΟΣΤΟΣ
 
Nα κουρευτούν άμεσα και οριζόντια στις καρτέλες τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο και τα ταμεία που βαρύνονται με 300-500% εκβιαστικές και καταχρηστικέςπροσαυξήσεις, από εξωλογιστικούς προσδιορισμούς και πρόστιμα.
(Το μέτρο περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο ΙΙΙ 2015). Με πλειστηριασμούς δεν σώνεται η χώρα. 
 
Τα κόκκινα δάνεια να εκκαθαριστούν οριζόντια από πανωτόκια και τόκους υπερημερίας- είτε στις τράπεζες, είτε σε funds.
 
Τα νέα καθαρά ποσά από ληξιπρόθεσμα και δάνεια να ρυθμιστούν σε 120 δόσεις με 1% επιτόκιο. Θα εισπράξουμε 3-5 δις ευρώ/χρόνο!
 
Να επιστραφούν οι καταθέσεις στις τράπεζες από το εξωτερικό και τα σεντούκια, χωρίς κατασχέσεις και φόρους πια. (Εξαιρούνται οι εγκληματικές ενέργειες λαθρεμπορίου, ναρκωτικών και trafficking). 
 
Να επιτραπούν αφορολόγητες (ή με φόρο 1%) οι καταθέσεις χωρίς πόθεν έσχες σε επενδύσεις, ιδρύσεις εταιρειών, αυξήσεις κεφαλαίων και αγορά ακινήτων. Θα κερδίσουμε 20-30 δις ευρώ. Με τους πλειστηριασμούς (χωρίς οριζόντιο κούρεμα πανωτοκίων και υπερημεριών) για ελάχιστα ποσά χρημάτων θα χάσουμε τη δομή της οικονομίας!
 
Για τις επενδύσεις να καθιερωθεί ένας και μοναδικός Υπουργός Επενδύσεων με έναν Υφυπουργό και έναν Γεν. Γραμματέα: με όλες τις αρμοδιότητες αδειών σε καθεστώς fast track- max. 2 μηνών! Όλες οι επενδύσεις να δημοσιεύονται σε ΠΔ ή ΦΕΚ, να γίνονται δεκτά τα MOU's, να μειωθεί το κόστος υποβολής φακέλου. 
 
Να αρθούν, επιτέλους, όλες οι χωροταξικές και καταστροφικές διατάξεις για τη δυτική Θεσσαλονίκη από τους παράνομους χάρτες ερήμωσης με πρόφαση τη Σεβέζο και τις απειλές μετεγκαταστάσεων – λουκέτων σε 3-4.000 επιχειρήσεις παραγωγής σε όλη την ΠΚΜ. Υπάρχει απόλυτη κοινωνική σύμπνοια! Με τέτοια γεγονότα να μην υπάρχουν νέες νάρκες! Η χώρα βούλιαξε από αυτά που κάναμε και δεν διορθώσαμε!
 
    Ελλοχεύει οικονομικός Αρμαγεδδώνας. Με πλειστηριασμούς δεν σώνεται η χώρα. Οι άλλες χώρες έχουν δομή και αποθέματα. Για την Ελλάδα όμως, δύο πράγματα μπορούν συμβούν: είτε να χαθεί η ισορροπία και να πέσει στο κενό, είτε να βρει την ισορροπία της και να φθάσει μέχρι το τέλος. 
Η χώρα υφίσταται εκβιασμούς, πιέζεται, αλλά τώρα μπορεί να κάνει σύννομες ανατροπές για να σωθεί παρά τις αντιξοότητες.
 
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε συνεργασία.
 
Με εκτίμηση,
Κ. Ζήσης, Χ. Μπόγιας, Μ. Ναξιάδης, Ε. Νικολαΐδου, Ν. Φιλίππου
 
 
 
 
 
 
 


:

Για να μαθαίνεις πρώτος τι γίνεται στη Θεσσαλονίκη
Ακολούθησε μας στο Facebook

 

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ