{ }

MySkin: Σπίλοι (Ελιές) - πότε πρέπει να αφαιρούνται;


Κατηγορίες: Υγεία-Αισθητική

MySkin: Σπίλοι (Ελιές) - πότε πρέπει να αφαιρούνται;Οι σπίλοι πέρα από το αισθητικό θέμα που μπορεί να προκαλούν, λόγω εντόπισης και μεγέθους, έχουν μεγάλη σημασία λόγω της συσχέτισής τους με το μελάνωμα, έναν από τους πιο επικίνδυνους καρκίνους του ανθρώπου.

Οι σπίλοι (κοινώς ελιές) είναι καλοήθεις αθροίσεις κυττάρων δερματικής προέλευσης με ποικίλα χαρακτηριστικά.
 
Τύποι σπίλων
Οι μελανοκυτταρικοί σπίλοι διακρίνονται στους συγγενείς και τους επίκτητους.
 
Οι συγγενείς εμφανίζονται με τη γέννηση ή λίγο μετά και διακρίνονται σε μικρούς, μεσαίους και μεγάλους (με διάμετρο πάνω από 20 εκατοστά).
 
Οι επίκτητοι εμφανίζονται προοδευτικά κατα τη διάρκεια της ζωής, με αυξημένη συχνότητα μετά την εφηβεία, φθάνουν στο μέγιστο του αριθμού τους περίπου στην ηλικία των 40 ετών και στη συνέχεια αρχίζουν να φθίνουν, οπότε στην ηλικία των 70-80 οι γνήσιοι μελανοκυτταρικοί σπίλοι είναι ελάχιστοι.
 
Οι σπίλοι πέρα από το αισθητικό θέμα που μπορεί να προκαλούν, λόγω εντόπισης και μεγέθους, έχουν μεγάλη σημασία λόγω της συσχέτισής τους με το μελάνωμα, έναν από τους πιο επικίνδυνους καρκίνους του ανθρώπου. Το μελάνωμα αν διαγνωστεί έγκαιρα και αφαιρεθεί άμεσα, ουσιαστικά θεραπεύεται. Αν καθυστερήσει η αντιμετώπισή του, και προχωρήσει σε βάθος ή δώσει μεταστάσεις έχει κακή εξέλιξη, καθώς οι υπάρχουσες θεραπείες δεν μπορούν να το αντιμετωπίσουν. 
 
Το μελάνωμα μπορεί να αναπτυχθεί πάνω σε έναν προυπάρχοντα σπίλο ή να ξεκινήσει στο φυσιολογικό δέρμα. Σε κάθε περίπτωση στα αρχικά τουλάχιστον στάδια μπορεί να μοιάζει σαν κοινός σπίλος οπότε έχει σημασία να μπορούμε να αναγνωρίζουμε κάποια στοιχεία που θα πρέπει να μας κινητοποιήσουν.
 
Σπίλος - Ελιά: Έλεγχος επικινδυνότητας
 
Ας δούμε λοιπόν κάποια βασικά χαρακτηριστικά ενός ύποπτου σπίλου, που ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί και που πρέπει να τον οδηγήσουν στο Δερματολόγο. 
Θα ακολουθήσουμε τον διεθνώς αναγνωρισμένο μνημονικό κανόνα ABCDE που μας βοηθά να ταξινομήσουμε όσα πρέπει να ελέγξουμε.
 
Α (asymmetry). Την ΑΣΥΜΜΕΤΡΙΑ του σπίλου, δηλαδή αν χωρίσουμε το σπίλο σε κάθετο και οριζόντιο άξονα (γραμμή) το δεξί με το αριστερό και το πάνω με το κάτω τμήμα να μην είναι παρόμοια μεταξύ τους.
 
Β (border). Το ΟΡΙΟ στην περιφέρεια του σπίλου αν έχει προσεκβολές σαν δάκτυλα ή δαντελωτή όψη θα πρέπει να μας οδηγήσει για περαιτέρω έλεγχο.
 
C (color). To ΧΡΩΜΑ του σπίλου αν δεν είναι ομοιόμορφο και έχει μεγάλη ποικιλία (πχ ένας ή περισσότεροι συνδυασμοί από μαύρα, καφέ, γκρι, μπλε, κόκκινα και λευκά στοιχεία) πρέπει να μας κινητοποιήσει
 
D (diameter). Η ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ της ελιάς, αν είναι πάνω από 5-6 χιλιοστά, θεωρείται σημείο για διερεύνηση
 
Ε (evolution). Η ΕΞΕΛΙΞΗ των ABCD δηλαδή η αλλαγή τους σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα (συνήθως από ένα μήνα μέχρι έτος) είναι το ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ στοιχείο και πρέπει να απευθυνθούμε σύντομα στο Δερματολόγο
 
Αν δούμε μια καινούργια βλάβη να εμφανίζεται, ιδιαίτερα σε μεγαλύτερη ηλικία (μετά τα 40) και είναι διαφορετική από τις ελιές που ήδη έχουμε πρέπει να προγραμματίσουμε εξέταση από ειδικό γιατρό σε σύντομο χρονικό διάστημα. Φυσικά η εμφάνιση του μελανώματος δεν εξαιρεί και μικρότερες ηλικίες οπότε γενικά δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε.
 
Τέλος άλλα στοιχεία που χτυπάνε το καμπανάκι του κινδύνου είναι μια ελιά που αρχίζει να αιμορραγεί χωρίς να την τραυματίσουμε ή βγάζει υγρό, αν μας ξύνει ή χάνει τις τρίχες που είχε πάντα πάνω της και γενικότερα αν αλλάζει χαρακτηριστικά σε σχέση με ότι είχαμε συνηθίσει. 
 
Όπως καταλαβαίνετε καλό είναι σε τακτά χρονικά διαστήματα (πχ κάθε 1-2 μήνες) να ελέγχετε το δέρμα σας ή να εξετάζετε τον/τη σύντροφό σας ή τα μέλη της οικογένειάς σας ώστε να ανακαλύψετε έγκαιρα μια ύποπτη βλάβη και να βοηθήσετε το γιατρό για την περαιτέρω αντιμετώπιση. 
 
Το ιατρείο μας αποτελεί εξειδικευμένο κέντρο όσο αφορά στην παρακολούθηση, αξιολόγηση και χειρουργική εξαγωγή σπίλων.
 
Προσφέρουμε ψηφιακή χαρτογράφηση των σπίλων, με ειδική κάμερα γίνεται ψηφιακή λήψη, ανάλυση και αξιολόγηση επικινδυνότητας αλλά και παρακολούθηση της εξέλιξης του σπίλου στο χρόνο. Σε περίπτωση που απαιτείται εξαγωγή του σπίλου, η επέμβαση μπορεί να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα στο χώρο του ιατρείου.
 
Είναι αυτονόητο ότι κάθε σπίλος ο οποίος αφαιρείται πρέπει να στέλνετε για ιστολογική εξέταση (βιοψία), ώστε να αποκλεισθεί η πιθανότητα κακοήθους μελανώματος.


MySkin - ιατρεία κλινικής, αισθητικής και επεμβατικής Δερματολογίας
Για ραντεβού καλέστε 

 

Θεσσαλονίκη 2310 262460 Παλαιών Πατρών Γερμανού 44, 
Πολύγυρος 2310 262460 Κωνσταντινουπόλεως 18, 
Νάουσα 23320 52554 Ζαφειράκη 10, 

 

 


 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ