{ Βιβλία }

...μου φτάνει να μαι αυτό που είμαι: ένας άνθρωπος μόνος του στο σπίτι

Νίκος Χουλιαράς «Νερό στο Πρόσωπο»


Κατηγορίες: Αποσπάσματα

...μου φτάνει να μαι αυτό που είμαι: ένας άνθρωπος μόνος του στο σπίτι

Απόσπασμα από το βιβλίο του Νίκου Χουλιαρά, Νερό στο Πρόσωπο / εκδόσεις Νεφέλη / διήγημα «Η πλαγιά με τις λέξεις»

«Κυριακή απόγευμα και η ζωή παρούσα. Εδώ και έξω. Με τα δικά της εξαρτήματα, πηγαίνοντας απ την ανατολή μέχρι τη δύση. Απ την αυγή ως τ άλλα ξημερώματα. Εδώ κι εκεί. Γράφει συνέχεια ιστορίες και τις σβήνει. Προς το παρόν μου φαίνεται πώς βρίσκομαι σε κάποιο απ τα κενά της.

Κοιτάω επίμονα τα δυο μου πόδια. Μοιάζει σαν να μην έχω εικόνα πια. Έχω αρχίσει κιόλας ν ακουμπάω τα σύνορα του τίποτα. Κάτι ανεπαίσθητο κυματίζει εντός μου και το ξέρω. Δεν έχω λόγους να μαι ευχαριστημένος απ αυτά που κάνω. Δεν περιμένω να προκύψει κάτι το σημαντικό.

Έτσι κι αλλιώς δεν περιμένω τίποτα. Κι όμως. Νιώθω μια ηρεμία παράξενη. Είμαι στα όρια αυτού που λένε ευτυχία.

Κι όμως, το ξέρω καλά. Κανένα από τα πρόσωπα που αγαπώ δεν πρόκειται να ρθει εδώ αυτή την ώρα, ούτε εξάλλου επιθυμώ να γίνει κάτι τέτοιο. Δεν έχω διάθεση να κάνω ετούτη τη στιγμή κάτι σπουδαίο, διασκεδαστικό ή, έστω, χρήσιμος να γράψω, δηλαδή να ζωγραφίσω ή να διαβάσω, κι είναι απ τις ελάχιστες φορές που αυτή μου η αδράνεια δεν με δυσαρεστεί. Όσο κι αν μοιάζει αυτό παράξενο, νιώθω σχεδόν αυτάρκης. Δεν σκέφτομαι πώς βρίσκομαι κάπου αλλού ή κάπου εδώ μέσα. Δεν έχω χρόνο, δεν μ αφορά ούτε και με τρομάζει αυτό καθόλου. 
…………………………………………………………………………………………………
Δεν θέλω να μαι κάτι οπωσδήποτε. Δεν θέλω να  μια συγγραφέας ούτε και ζωγράφος. Ετούτη τη στιγμή μου φτάνει να μαι αυτό που είμαι: ένας άνθρωπος μόνος του στο σπίτι.
Έχω κεράσια στο ψυγείο και βερίκοκα, κρύο νερό και δυο ξυλάκια σοκολάτας λάιτ στην κατάψυξη».  

Νίκος Χουλιαράς (1940 – 2015) Νερό στο Πρόσωπο / εκδόσεις Νεφέλη / διήγημα «Η πλαγιά με τις λέξεις»

Σταχυολογήματα: Μαρία Ψωμά-Πετρίδου

 

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ