{ Υγεία }

Κυανούς Σταυρός: Eξατομικευμένη ανατομική συνδεσμοπλαστική για τον πρόσθιο χιαστό

 

Κατηγορίες: Υγεία-Αισθητική

Κυανούς Σταυρός: Eξατομικευμένη ανατομική συνδεσμοπλαστική για τον πρόσθιο χιαστό

Κλινική «Κυανούς Σταυρός-Euromedica» Θεσσαλονίκης - Ορθοπαιδικός Χειρουργός Δρα Δημοσθένης Αλασεϊρλής

Η ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου του γόνατος αποτελεί έναν τραυματισμό που συναντούμε συχνά, ιδιαίτερα σε αθλητικές κακώσεις. Αφορά κατά κανόνα νέους και δραστήριους ανθρώπους. Το πρόβλημα είναι σημαντικό, καθώς είναι πλέον δεδομένη γνώση ότι η απουσία του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου καθιστά αδύνατη και επικίνδυνη την ενασχόληση με αθλητικές και επίπονες δραστηριότητες. Επιπλέον παρουσιάζονται συμπτώματα επίμονων ενοχλήσεων και πόνου, όπως και αίσθησης αστάθειας, ενώ θεωρείται βέβαιη η ανάπτυξη αρθρίτιδας και νέων τραυματισμών από τους μηνίσκους και τον αρθρικό χόνδρο.

Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται τις τελευταίες δεκαετίες με αντικατάσταση (συνδεσμοπλαστική) του πρόσθιου χιαστού. Έχει παρατηρηθεί όμως ότι παρά τα δεδομένα ευεργετικά αποτελέσματα των επεμβάσεων, σε ένα ποσοστό περίπου 40% των ασθενών αναπτύσσεται ελαφρά αρθρίτιδα του γόνατος εντός των επομένων ετών, ενώ ένα ποσοστό περίπου 50% αθλητών υψηλού επιπέδου αναφέρει μειωμένες αθλητικές επιδόσεις .
 
Η απάντηση φαίνεται να βρίσκεται στην προσπάθεια βελτίωσης των χειρουργικών τεχνικών που υπάρχουν και στο απώγειο αυτής της κατεύθυνσης βρίσκεται η πλήρως ανατομική αποκατάσταση του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου. Οι κλασικές επεμβάσεις κατασκευάζουν έναν σύνδεσμο με τον ίδιο τρόπο για όλους τους ασθενείς. Αντίθετα, η ανατομική αποκατάσταση κατασκευάζει έναν σύνδεσμο «στα μέτρα» του κάθε ασθενή, έναν μοναδικό σύνδεσμο προσαρμοσμένο στην μοναδική ανατομία του.

Η μέθοδος

Η πλήρως ανατομική αποκατάσταση του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου αποτελείται από τις εξής παραμέτρους:
 
-Διπλή δεσμίδα, όπως και είναι η πραγματική σύνθεση του συνδέσμου αντί για την κλασική μονή δεσμίδα (εικόνα 1). Με τον τρόπο αυτόν προσφέρεται επιπλέον στροφική σταθερότητα. Για πρώτη φορά εφάρμοσε στην Ελλάδα ο Ορθοπαιδικός μας Δρ Δημοσθένης Αλασεϊρλής, ο οποίος διατηρεί και την μοναδική σειρά ασθενών στην χώρα μας.
 
-Εξατομικευμένη τοποθέτηση της περιοχής πρόσφυσης του μοσχεύματος, τόσο στον μηρό όσο και στην κνήμη. Οι περιοχές αυτές πρόσφυσης παρουσιάζουν ιδιαιτερότητες σε κάθε ασθενή. Οι κλασικές μέθοδοι αναπαράγουν με οδηγούς τις περιοχές αυτές με παρόμοιο τρόπο σε όλους τους ασθενείς . Η εξατομικευμένη τεχνική προσδίδει την ιδανική ανατομική αποκατάσταση του συνδέσμου και πιθανότατα και καλύτερη συμπεριφορά του μοσχεύματος (Εικόνα 2).
 
- Εξατομικευμένη γωνία κατασκευής των tunnels του μοσχεύματος, ανάλογα με την μοναδική ανατομική του ασθενούς και όχι με βάση τους οδηγούς τοποθέτησης (Εικόνα 3)
 
Όλα τα ανωτέρω εξασφαλίζουν την πιστή ανατομική αποκατάσταση του μοσχεύματος του πρόσθιου χιαστού και την μέγιστη λειτουργικότητα και αντοχή του. Η επέμβαση γίνεται αποκλειστικά για την Ελλάδα στην Κλινική «Κυανούς Σταυρός-Euromedica» Θεσσαλονίκης - Ορθοπαιδικός Χειρουργός Δρ Δημοσθένης Αλασεϊρλής.

Επιπρόσθετα:
 Εφαρμογή διεθνώς πρωτοποριακού ειδικού προγράμματος:
 Εξατομικεύεται σε πλειάδα στοιχείων και παραμέτρων που αφορούν την κάκωση του πρόσθιου χιαστού και προσαρμόζεται σε κάθε ασθενή ξεχωριστά, με βάση τα μοναδικά ανατομικά και άλλα χαρακτηριστικά του.
 Περιλαμβάνει προεγχειρητική – διεγχειρητική και μετεγχειρητική εκτίμηση.
 Προτείνεται συγκεκριμένο εξατομικευμένο είδος συντηρητικής ή χειρουργικής θεραπείας, τύπος μοσχεύματος, καθώς και εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης.
Μοναδικά και εξειδικευμένα πρωτόκολλα εκτίμησης μετεγχειρητικών δεικτών που βαθμολογούν την πορεία αποκατάστασης και εκτιμούν τον χρόνο επιστροφής σε αθλητικές δραστηριότητες.
 
INFO
Δρ Δημοσθένης Α. Αλασεϊρλής
Ορθοπαιδικός Χειρουργός
Μητροπόλεως 119, 54622, Θεσσαλονίκη
Δ. Στάμκου 5, 58100, Γιαννιτσά
GMC (Ηνωμένο Βασίλειο) Αριθμός αναφοράς: 6066739
Τηλ: (01130-για ΗΠΑ) (0030-για Ευρώπη) 2310222891, 2382020123, 2310895100.
Κινητό: (01130 για ΗΠΑ) (0030 για Ευρώπη) 6932207615
Fax: +30 2310 847144

 


 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ