{ Υγεία }

Κορωνοϊός: Ενθαρρυντικά τα πρώτα αποτελέσματα για το εμβόλιο της Οξφόρδης


Κατηγορίες: Υγεία-Αισθητική

Κορωνοϊός: Ενθαρρυντικά τα πρώτα αποτελέσματα για το εμβόλιο της ΟξφόρδηςΚορωνοϊός: Ενθαρρυντικά τα πρώτα αποτελέσματα για το εμβόλιο της Οξφόρδης

Το πειραματικό εμβόλιο της AstraZeneca κατά της COVID-19 ήταν ασφαλές και παρήγαγε ανοσοαπόκριση στα αρχικά στάδια των κλινικών δοκιμών που διεξήχθησαν σε εθελοντές ασθενείς, όπως δείχνουν τα στοιχεία.
Οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι το πειραματικό τους εμβόλιο ChAdOx1nCoV-19, συνδυάζει γενετικό υλικό από τον κορωνοϊό με έναν τροποποιημένο αδενοϊό που είναι γνωστό ότι προκαλεί λοιμώξεις στους χιμπατζήδες. Η δοκιμή φάσης 1 είχε περισσότερους από 1.000 συμμετέχοντες.
 
Το εμβόλιο, που  αναπτύσσεται από την AstraZeneca και επιστήμονες του βρετανικού Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, είναι ανεκτό από τον οργανισμό. Δεν έφερε καμιά σοβαρή παρενέργεια και προκάλεσε αντίσωμα και ανοσολογικές αποκρίσεις Τ-λεμφοκυττάρου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δοκιμής που δημοσιεύει η ιατρική επιθεώρηση The Lancet.
Δεν υπήρχαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, σύμφωνα με τους ερευνητές. Η κόπωση και ο πονοκέφαλος αναφέρθηκαν πιο συχνά, όπως δήλωσαν. Άλλες συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες περιελάμβαναν πόνο στο σημείο της ένεσης, μυϊκό πόνο, ρίγη και πυρετό.
 
Ο καθηγητής Adrian Hill, διευθυντής του Ινστιτούτου Jenner του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, δήλωσε στο CNBC σήμερα Δευτέρα ότι η ισχυρή ανοσοαπόκριση σημαίνει ότι το εμβόλιο είναι πιο πιθανό να παρέχει προστασία από τον ιό, αν και τίποτα δεν είναι εγγυημένο. Οι δοκιμές που έγιναν σε 1.077 άτομα έδειξαν ότι το εμβόλιο οδήγησε στην δημιουργία αντισωμάτων και λευκών κυττάρων που καταπολεμούν τον κορωνοϊό.
 
Σημειώνεται ότι παρότι τα ευρήματα χαρακτηρίζονται ελπιδοφόρα,  είναι ακόμα πολύ νωρίς για να ξέρουμε αν το συγκεκριμένο εμβόλιο αρκεί για να προστατεύσει τον οργανισμό. Για τον λόγο αυτό οι κλινικές δοκιμές θα συνεχιστούν σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών.

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ