{ }

Η ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου στα 55α Δημήτρια

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέγνωσε επιστολή από τα εβραικά γκέτο της Θεσσαλονίκης


Κατηγορίες: Εκδηλώσεις

Η ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου στα 55α ΔημήτριαH Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμετείχε στα 55α Δημήτρια, διαβάζοντας αποσπάσματα από την επιστολή που έστειλε το 1943 η Νεάμα Καζές στον γιο της Μωρίς, από το βιβλίο του Λέοντα Σαλτιέλ "Μη με ξεχάσετε".

H Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμετείχε στα 55α Δημήτρια, διαβάζοντας απόσπάσματα από την επιστολή που έστειλε στις 3 Φεβρουαρίου του 1943 η Νεάμα Καζές στον γιο της Μωρίς, από το βιβλίο του Λέοντα Σαλτιέλ "Μη με ξεχάσετε".

Τρεις σπουδαίες γυναίκες αφηγούνται αποσπάσματα από το «Μη με ξεχάσετε» του Λέοντα Σαλτιέλ στα 55α Δημήτρια!

«Αγαπημένο μου παιδί,
Τι μπορώ να σου πω εκτός από το ότι ψυχορραγούμε σιγά σιγά. Τρεις αποστολές έχουν ήδη φύγει με όλες τις αφάνταστες ταλαιπωρίες, χωρίς χρήματα, χωρίς τίποτα, μόνο με έναν σάκο στην πλάτη. Εμείς που είμαστε ακόμη εδώ πεθαίνουμε κάθε στιγμή από τη μεγάλη αγωνία. (…) Ίσως αυτό είναι το τελευταίο γράμμα που σου γράφω. (…) Δεν θα μπορέσεις ποτέ να ανταποδώσεις στον φίλο σου αυτό που κάνει για μας. Να είσαι περισσότερο από αδερφός για εκείνον. Να δώσεις ακόμη και τη ζωή σου γι' αυτόν (…).Η καρδιά μου ξεσκίζεται.»

Πρόκειται για επιστολές, από το ομώνυμο βιβλίο του Λεόν Σαλτιέλ, που υπέγραψαν στα δίσεκτα χρόνια της γερμανικής κατοχής τρεις Εβραίες μητέρες απευθυνόμενες στους γιους τους από το γκέτο της Θεσσαλονίκης και οι οποίες θα παρουσιαστούν σε δραματοποιημένη μορφή από καλλιτέχνες. Στις αναγνώσεις των επιστολών παρεμβάλλονται ποιήματα του Μανόλη Αναγνωστάκη και του Γιώργου Ιωάννου, καθώς και αποσπάσματα από το θέατρο της Λούλας Αναγνωστάκη.

Οι κινηματογραφημένες αναγνώσεις αποτελούν φόρο τιμής στην πολυπολιτισμική Θεσσαλονίκη των μεγάλων ιστορικών κοινοτήτων, τη Θεσσαλονίκη – πόλη «των φαντασμάτων», όπως την ονόμασε ο ιστορικός Μαρκ Μαζάουερ. Συνιστούν αποκατάσταση ενός ηθικού χρέους του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Φεστιβάλ των Δημητρίων απέναντι στους 46.000 Εβραίους, που στοιβαγμένοι στα βαγόνια του θανάτου εκτοπίστηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Άουσβιτς και του Μπιρκενάου, και τους ελάχιστους επιζώντες του Ολοκαυτώματος:
 
 
 

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ