{ Τελευταία νέα }

H πρώτη υπερπανσέληνος του 2020 θα ''λάμψει'' την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου


Κατηγορίες: Ειδήσεις, Επικαιρότητα

H πρώτη υπερπανσέληνος του 2020 θα ''λάμψει'' την Κυριακή 9 ΦεβρουαρίουΤην Κυριακή 9 Φεβρουαρίου η πρώτη υπερπανσέληνος του 2020

Η πανσέληνος θα συμπέσει σχεδόν -με διαφορά μιας μέρας- με την κοντινότερη απόσταση της Σελήνης από τη Γη. Αυτό έχει ώς αποτέλεσμα το φεγγάρι να φαίνεται μεγαλύτερο και πιο φωτεινό από ό,τι συνήθως. 
Το φεγγάρι θα φθάσει στην κοντινότερη απόσταση από τη Γη (360.461 χιλιόμετρα) το βράδυ της Δευτέρας (στις 22:28 ώρα Ελλάδας). Τόσο το βράδυ του Σαββάτου όσο και της Κυριακής,  η Σελήνη θα έχει την «τιμητική» της, εφόσον δεν υπάρξει συννεφιά.
Η Σελήνη ακολουθεί μια ελλειπτική τροχιά και η απόστασή της από τον πλανήτη μας δεν είναι σταθερή. Η μέση απόσταση Γης-Σελήνης είναι περίπου 384.400 χιλιόμετρα, αλλά αυξάνεται κατά 5% περίπου στο απόγειο (μέγιστη απόσταση) και μειώνεται κατά 5% στο περίγειο (ελάχιστη απόσταση). Στις 26 Φεβρουαρίου, που θα βρίσκεται στο απόγειο του, το φεγγάρι θα απέχει από τη Γη σχεδόν 406.300 χιλιόμετρα.
Στη Βόρεια Αμερική αυτή η πανσέληνος της χρονιάς ήταν γνωστή από παλιά ως «πανσέληνος του χιονιού» (επειδή συνήθως χιόνιζε πολύ τέτοια εποχή) ή «πανσέληνος της πείνας» (επειδή το κυνήγι ήταν δύσκολο λόγω του χιονιού και του κρύου) ή «πανσέληνος της αρκούδας» (γιατί έβγαινε…παγανιά).
Το 2020 θα υπάρξουν άλλες τρεις υπερπανσέληνοι.
 

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ