{ Βιβλία }

«Η γιατρίνα», Πασχαλία Τραυλού


Κατηγορίες: Παρουσιάσεις βιβλίων

«Η γιατρίνα», Πασχαλία Τραυλού

Η Πασχαλία Τραυλού στο νέο της βιβλίο «Η γιατρίνα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα, εμπνέεται από μία αληθινή ιστορία των αρχών του προηγούμενου αιώνα

Τίτλος Η γιατρίνα
Συγγραφείς Πασχαλία Τραυλού
Εκδόσεις Διόπτρα
ISBN 978-960-653-061-6
Τιμή με ΦΠΑ (ευρω) 16.60
Σελίδες 544
Κατηγορία ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
 
«Ορκίσου πως θα γίνεις δυνατή. Όπως ποτέ δεν μπόρεσα να γίνω εγώ για χάρη σου». Xρόνια ολόκληρα αυτή η φράση ανακυκλώνεται στο μυαλό της, παγιδεύοντάς τη στη δίνη της. Δυνατή; Τι σημαίνει να γίνει δυνατή; Ποια δύναμη γεμίζει το κενό μιας ψυχής που έπαψε να εμπιστεύεται τους ανθρώπους;
 
Η Πασχαλία Τραυλού στο νέο της βιβλίο «Η γιατρίνα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα, εμπνέεται από μία αληθινή ιστορία των αρχών του προηγούμενου αιώνα, μια ιστορία που φαντάζει πιο ευρηματική από την ίδια την φαντασία! Με την διεισδυτική ματιά που έχει η συγγραφέας, σκιαγραφεί την ψυχοσύνθεση μίας μοναδικής γυναίκας αλλά και μίας μικρής κοινωνίας.

Οπισθόφυλλο
«Διαβολοθήλυκο» αποκαλούσε ο παπάς του Ναγκιρέβ τη Σουζάνα Φαζέκας. Οι γυναίκες, όμως, του χωριού τη θεωρούσαν φύλακα-άγγελό τους, όχι μόνο επειδή πρόσφερε τις υπηρεσίες της ως μαμή και πρακτική γιατρός, αλλά επειδή τις γλίτωσε από το αμείλικτο πεπρωμένο τους σε μια κοινωνία όπου δεν είχαν το δικαίωμα να διαλέγουν τους συντρόφους τους οι ίδιες.
 
Γιατί η Σουζάνα έραβε φουστάνια, μαντάριζε σκισμένα φρύδια και γόνατα και ξήλωνε προκαταλήψεις κι ενδοιασμούς. Θεωρώντας υποχρέωσή της ό,τι για τους κοινούς θνητούς είναι έγκλημα και αμαρτία, ανέλαβε δράση σ? αυτή τη γωνιά της Αυστροουγγαρίας από το 1911 έως το 1919. Κι έγινε με τα γιατροσόφια και τα φαρμάκια της η «θεά» του Ναγκιρέβ∙ τιμωρός και εκδικητής∙ παρατρεχάμενη της θείας δίκης.
 
Μόνο όταν θα γνωρίσει τον Έλληνα γιατρό Στράτο Κεκέρογλου συμφιλιώνεται με το τραύμα που κουβαλά από παιδί και τολμά να κοιτάξει στον καθρέφτη της ψυχής της την αλήθεια. Ένα βιβλίο που αποδεικνύει πόσο εύθραυστες είναι οι ισορροπίες ανάμεσα στην αγάπη και το μίσος, στην αθωότητα και την ενοχή, στην απελπισία και την παράνοια, όταν οι μύχιες πληγές αδυνατούν να επουλωθούν.
 
Βασισμένο σε αληθινά γεγονότα που φαντάζουν πιο ευρηματικά απ? τη φαντασία.
 
 
Συγγραφέας
 
Η Πασχαλία Τραυλού γεννήθηκε στην Τρίπολη Αρκαδίας και από νωρίς εκδήλωσε την αγάπη της για τη ζωγραφική, τη μουσική και τον γραπτό λόγο. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών ελληνική κλασική φιλολογία και παρακολούθησε μεταπτυχιακό πρόγραμμα για τη λατινική ποίηση Ορατίου και Βιργιλίου, ενώ την ίδια περίοδο δημοσίευσε τα πρώτα της διη­γήματα σε τοπική εφημερίδα της Βέροιας. Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε ζητήματα φύλου, ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με τίτλο «Φύλο και νέα εργασιακά και εκπαιδευτικά περιβάλλοντα στην κοινωνία της πληροφορίας», καθώς και στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας με τίτλο «Στρατηγική και πολιτική εθνικής ασφάλειας». Είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών. Ασχολείται με παρουσίαση και κριτική βιβλίων στο diavasame.gr.

Έργα της είναι:  Με Μπαλαντέρ τη Μοναξιά, Ήθελα μόνο ένα Αντίο,  Η Ματζίκα της Αγάπης,  Κλειδωμένο Συρτάρι,  Φτερά από Μετάξι,  Έστω μία Φορά,  Η Γυναίκα του Φάρου,  Οι Εραστές της Γραφής,  Γυάλινος Χρόνος, εκδ. Ψυχογιός,  Η Μήδεια δεν Χόρεψε Ποτέ, εκδ. Μεταίχμιο.

Έχει βραβευτεί για τη λογοτεχνική της παρουσία από τον σύλλογο γυναικών «Εξάλειπτρον» το 2016, ενώ το βιβλίο της Φτερά από Μετάξι ήταν υποψήφιο για βραβείο αναγνωστών το 2008. Από τις εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορούν το Φιλί στα Μάτια, Το Άγαλμα στη Σοφίτα, μια πλήρως αναθεωρημένη έκδοση του βιβλίου Τα Ρόδα της Σιωπής, Θεοί από Στάχτη, Άνθρωποι από Στάχτη και Άγγελοι από Στάχτη.

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ