{ }

Η Αλεξάνδρα Δαλάκα εκθέτει τα έργα της στις βιτρίνες τέχνης του ΟΤΕ


Κατηγορίες: Arts & culture

Η Αλεξάνδρα Δαλάκα εκθέτει τα έργα της στις βιτρίνες τέχνης του ΟΤΕ
Δωρεάν

Χώρος: βιτρίνες τέχνης του ΟΤΕ
Διεύθυνση: Ερμού 40 και Καρόλου Ντηλ, 54623
Θεσσαλονίκη
: Χάρτης
Πληροφορίες: πως πάω βιτρίνες τέχνης του ΟΤΕ
Τιμή: από 0.00
Ποιοι: Αλεξάνδρα Δαλάκα
Πότε: 07/04/2019 - 27/04/2019
Ημέρες & Ώρες
Δευτέρα: 09:00
Τρίτη: 09:00
Τετάρτη: 09:00
Πέμπτη: 09:00
Παρασκευή: 09:00
Σάββατο: 09:00
Κυριακή: 09:00

Η Αλεξάνδρα Δαλάκα εκθέτει τα έργα της αυτό το χρονικό διάστημα στις βιτρίνες τέχνης του ΟΤΕ.

Η Αλεξάνδρα Δαλάκα εκθέτει τα έργα της αυτό το χρονικό διάστημα στις βιτρίνες τέχνης του ΟΤΕ.

Ένα δικό της δωμάτιο…
Το δικό της δωμάτιο σημαίνει την περισυλλογή. Σημαίνει την επιλογή του πότε θα διαβείς το σύνορο προς τον κόσμο. Είναι η ησυχία και η εσωτερική μουσική. Το δικό της δωμάτιο είναι το εργαστήρι όπου φτιάχνεται – ξανά και ξανά – ιδανικό το έξω. Είναι προετοιμασία. Το σώμα χωρίς αναστολές, η σκέψη χωρίς αναστολές. Η φαντασία. Η αποχή ως διάλειμμα από τον πολύ κόσμο. Η μοναχική άσκηση. Το όνειρο. Εκεί όπου η ποιήτρια παρατηρεί τον κόσμο, απ' όπου τα βράδια τον αφουγκράζεται. Είναι το στοιχειώδες. Το βασικό δικαίωμα. Η προσωπική ώρα που δεν διακόπτεται, σ' έναν κόσμο που πλέον δεν παύει να διακόπτει. Αν ζούμε τη ζωή μας δυστυχείς, είναι γιατί την ζούμε αφηρημένοι και σκόρπιοι. Το δικό της δωμάτιο είναι το κέντρο.
   Η Αλεξάνδρα Δαλάκα ζωγραφίζει αντικείμενα που βρίσκονται στο δωμάτιο: είναι οι υφές και οι λεπτομέρειες που συνθέτουν την στόφα της καθημερινότητας. Με τρυφερό κι όμως σταθερό, αποφασισμένο τρόπο αποδίδει το πιο μικρό, το πιο κοινό ακόμη κομμάτι της προσωπικής μας διακόσμησης – της εσωτερικής μας αρχιτεκτονικής. Όπως ο Μοράντι τοποθετεί τα μακρόστενα βάζα και τα μωβ δοχεία του απέναντί του για να τα αναπαραστήσει ως μια βουβή μα τόσο εκφραστική νεκρή φύση, η καλλιτέχνις στήνει ένα αντικείμενο – ένα μαξιλάρι, μια πλαστική κούκλα που ήταν παιδικό παιχνίδι, μία άκρη από τραπεζομάντηλο – στο τραπέζι του εργαστηρίου της και το αναπαριστά μέσα σε μία ατμόσφαιρα που σβήνει σαν όνειρο. Αυτή η αναπαράσταση, η εικαστική επανάληψη του πραγματικού, προϋποθέτει μια μακρά μαθητεία κοιτάγματος. Σε πείσμα της βιαστικής εποχής, η Αλεξάνδρα Δαλάκα έχει μάθει την υπομονή που χρειάζεται η παρατήρηση, έχει κατακτήσει την προσήλωση.
   Με άρτια τεχνική και εκφραστική, πλαστική δύναμη, η ζωγράφος στήνει στις Βιτρίνες Τέχνης ΟΤΕ στιγμές της καθημερινότητας, του προσωπικού χώρου, του ύπνου και του ονείρου. Στους καμβάδες, οι τόσο γνώριμες αυτές στιγμές γίνονται εικόνες για να τις ξαναδούμε.

Μαίρη Καιρίδη
Συγγραφέας


Επιμελητής έκθεσης : Αργυριάδης Γιάννης
Καλλιτέχνις :Δαλάκα Αλεξάνδρα
Γραφή (καλλιγραφία) : Παναγοπούλου Λίνα.

Δαλάκα Αλεξάνδρα
Γεννήθηκε το 1994 στη Λάρισα. Είναι αριστούχα απόφοιτος του τμήματος εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών, της σχολής καλών τεχνών του Α.Π.Θ. Φοίτησε τη περίοδο 2012-2018 στο τρίτο Εργαστήριο Zωγραφικής με διδάσκοντες τους Τσακίρη Γιώργο και Βασιλακάκη Βασίλη. Έλαβε υποτροφία Erasmus και παρακολούθησε μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Hochschule für Kunst im socialen, Ottersberg/Germany, το χειμερινό εξάμηνο 2016/17. Έχει συμμετάσχει σε πάνω από 20 ομαδικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε πολλά εικαστικά δρώμενα της πόλης.

Η εικαστική της δουλειά έχει ως βάση το παραστατικό σχέδιο. Τα λάδια και τα μολύβια της είναι δουλεμένα με εξαιρετική ευαισθησία και λεπτομέρεια, ενώ η μουντή χρωματική της παλέτα συμβάλλει καθοριστικά στη δημιουργία ενός τρυφερού περιβάλλοντος. Τα πλαστικά στοιχεία, που διαφαίνονται στο έργο της, προσδίδουν στο αρχικό ερέθισμα μια αρχετυπική, σχεδόν ιερατική διάσταση. Με αυτόν τον τρόπο ο θεατής, εισέρχεται σε μια κατάσταση αναστοχασμού ενώ δημιουργείται παράλληλα πρόθεση για συναισθηματική ταύτιση.

Ομαδικές Εκθέσεις (επιλογή):
2018-2019 «mini size» CASK gallery, Λάρισα, Ελλάδα.
2018 «Η μνήμη της επανάστασης», Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Κατσίγρα, Λάρισα, Ελλάδα.
2018 «χρώμα χάραξη χώρος», Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα.
2017 «58 +26», Γενί Τζαμί (παλαιό αρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης), Θεσσαλονίκη, Ελλάδα.
2016 (Στο πλαίσιο του προγράμματος remembering the past building the future) 1η έκθεση «Between land and sky», κοιτώνες πρώην στρατοπέδου Κόδρα, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα. 2η έκθεση «Vanishing point », Αλατζά Ιμαρέτ, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα.
2016 «Ωδή στη θάλασσα», Παράρτημα Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού “φιλικής εταιρίας”, Οδησσός, Ουκρανία.
2015 «Χώρος/Τόπος», CASA BIANKA (Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης), Θεσσαλονίκη, Ελλάδα.
2015 «Αλεξάνδρεια-Θεσσαλονίκη 45+4 Εικαστικές Προτάσεις», Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα.
2015 «Ωδή στη θάλασσα», Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, Πειραιάς/Αθήνα, Ελλάδα.
2015 «12 ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ», Πινακοθήκη Γόννων, Γόννοι/Λάρισσα, Ελλάδα.
2015 «Ποιώ διά της παραθεήσεως», VLASSIS ART GALLERY, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
2014 «BRIDGES», Mοldova National Museum Consortium, Ιάσιο, Ρουμανία.
2014 «ΕΙΜΑΙ ΕΔΩ», Γκαλερί Τέττιξ, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα. 2014 «Rembrandt name project», Art Αθήνα, Αθήνα, Ελλάδα.
2014 «37 καλλιτέχνες 21 έργα» CASA BIANKA (Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης), Θεσσαλονίκη, Ελλάδα.
2013 «ΜΙΚΡΗ ΦόΡΜΑ», Γκαλερί ΠAΠATZIKOY, Βέροια, Ελλάδα.

:

Για να μαθαίνεις πρώτος τι γίνεται στη Θεσσαλονίκη
Ακολούθησε μας στο Facebook

 

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ