{ Βιβλία }

Γκυστάβ Φλωμπέρ (12 Δεκεμβρίου 1821 – 8 Μαΐου 1880)

 

Κατηγορίες: Βιβλία - συγγραφείς

Γκυστάβ Φλωμπέρ (12 Δεκεμβρίου 1821 – 8 Μαΐου 1880)

Ο Γκυστάβ Φλωμπέρ είναι ιδιαίτερα γνωστός για το βιβλίο του, τη Μαντάμ Μποβαρύ που συγκαταλέγεται στα καλύτερα μυθιστορήματα όλων των εποχών

Ο Γκυστάβ Φλωμπέρ (Gustave Flaubert, 12 Δεκεμβρίου 1821 – 8 Μαΐου 1880) γεννήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου του 1821 στη Ρουέν της Νορμανδίας της Γαλλίας. Ήταν Γάλλος μυθιστοριογράφος, που με το έργο του εγκαινίασε μια νέα εποχή στη γαλλική πεζογραφία και ειδικότερα στο μυθιστόρημα. Είναι γνωστός ιδιαίτερα για το πρώτο του δημοσιευμένο μυθιστόρημα, τη Μαντάμ Μποβαρύ που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα καλύτερα μυθιστορήματα όλων των εποχών.
 
Τέλειωσε το Λύκειο των Ιησουιτών Πιέρ Κορνέιγ (Lycée Pierre Corneille) και το 1840 πήγε στο Παρίσι για να σπουδάσει Νομικά. Οι κρίσεις επιληψίας που πρωτοεμφανίστηκαν εκείνη την εποχή αλλά και η αδιαφορία του τελικά για τη νομική επιστήμη τον έκαναν το 1846 να παρατήσει τις σπουδές του και να μετακομίση στην Κρουασέ (Croisset) μια πόλη κοντά στη γενέτηρα του τη Ρουέν. Εκεί έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του.
 
Έκανε αρκετά ταξίδια  στη ζωή του ξεκινόντα πρώτα από τα Πυρηναία και  την Κορσική. Στη συνέχεια περιηγήθηκε στην επαρχία της Βρετάνης και τέλος έφθασε έως την Ανατολή με σταθμούς στην Κωνσταντινούπολη, την Ελλάδα, το Λίβανο και την Αίγυπτο. 
 
Παρόλο που σύμφωνα με τους βιογράφους του ο Φλωμπέρ άρχισε να γράφει από την ηλικία των 8 χρονών, το πρώτο δημοσιευμένο έργο του εκδόθηκε το 1842 και είναι η νουβέλα του Νοέμβρης (Novembre). Τα τρία σημαντικότερα έργα του είναι η Μαντάμ Μποβαρύ, το Σαλαμπό και η Αισθηματική Αγωγή. Το πλέον διάσημο από αυτά η Μαντάμ Μποβαρύ το ξεκίνησε το 1850 επιστρέφοντας απο το ταξίδι του στην Αίγυπτο και το τελείωσε το 1856. Το μυθιστόρημα πρωτο- δημοσιεύτηκε σε συνέχειες στην εφημερίδα "La Revue de Paris" προκαλώντας κραυγές διαμαρτυρίας για το ανήθικο, όπως το χαρακτήρισαν οι γαλλικές κρατικές αρχές, περιεχόμενό του. Η κυβέρνηση μάλιστα παρέπεπψε σε δίκη τόσο τον συγγραφέα όσο και τον εκδότη, αλλά οι κατηγοίες κατέπεσαν.Αναγνωρίστηκε όμως τελικά σαν μια αριστουργηματική και ακριβέστατη εξεικόνιση των ηθών και της ζωής. 
 
Το 1858, ύστερα από ένα ταξίδι στα ερείπια της Καρχηδόνας, άρχισε τη συγγραφή του μυθιστορήματός του, Σαλαμπό (Salammbô), συγγραφή που θα κρατούσε και αυτή άλλα τέσσερα χρόνια. Το τελευταίο μεγάλο έργο του, την Αισθηματική αγωγή (L'Éducation sentimentale), ένα από τα πιο καθοριστικά έργα του 19ου αιώνα θα άρχιζε να τη γράφει το 1862 για να την ολοκληρώσει επτά χρόνια αργότερα το 1869.
 
Πέθανε 8 Μαίου του 1880 σε ηλικία 58 ετών, από εγκεφαλική αιμορραγία και θάφτηκε στον οικογενειακό τάφο στη Ρουέν.

Διαβάστε εδώ:  Διάβαζε πολύ αλλά όχι πολλά βιβλία - 15 αποφθέγματα για τη ζωή από τον Γκυστάβ Φλωμπέρ

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ