{ }

Γαλοπούλα γεμιστή με κάστανα για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι


Κατηγορίες: Γεύσεις

Γαλοπούλα γεμιστή με κάστανα για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι



Γαλοπούλα γεμιστή με κάστανα για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

 
Συστατικά
    1 γαλοπούλα 4-5 κιλά,
    200 ξεφλουδισμένα κάστανα (1 ½ φλ. περίπου) μοιρασμένα,
    100 γρ. φρέσκα μανιταράκια, σε φετάκια,
    1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο,
    150 γρ. μπέικον (Streaky Bacon) ψιλοκομμένο,
    2 κλωναράκια σέλινο, ψιλοκομμένα,
    3 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό,
    4 φέτες ψωμί φόρμας (Sliced) χωρίς κόρα,
    3 κοφτές κουταλιές (για τη γέμιση),
    2 κουταλιές μπράντι,
    1 πράσινο μήλο (Granny Smith), ξεφλουδισμένο, κομμένο σε κυβάκια/ζάρια,
    ½ φλ. άσπρο, ξηρό κρασί,
    από 1 πρέζα κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο,
    αλάτι, πιπέρι.
    Για το ψήσιμο
    1 μεγάλο κομμάτι γάζα ή ένα μεγάλο λεπτό βαμβακερό ύφασμα
    (παλιά πετσέτα κουζίνας π.χ.),
    100 γρ. (6 ½ κοφτές κουταλιές) λιωμένο βούτυρο,
    ½ φλ. μπράντι.
Συμβουλή.  Υπάρχουν ολόκληρα ξεφλουδισμένα κατεψυγμένα κάστανα (τα ξεπαγώνετε πριν τα χρησιμοποιήσετε) αλλά και ολόκληρα ξεφλουδισμένα κάστανα σε συσκευασία- είναι εξίσου καλά.
Εκτέλεση
Κόβετε το ψωμί σε κύβους, το απλώνετε πάνω σε ένα ταψί και το ροδίζετε ελαφρά στο φούρνο.
Σοτάρετε το κρεμμύδι με το μπέικον και το σέλινο σε 3 κοφτές κουταλιές βούτυρο, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαραθούν.
Προσθέτετε τα μανιταράκια και το μήλο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 5 λεπτά. Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε τα μπαχαρικά, περιχύνετε το μίγμα με το μπράντι και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 2 λεπτά. Αποσύρετε το μίγμα από τη φωτιά, το αδειάζετε σε μια λεκάνη και  προσθέτετε τα κάστανα, το φρυγανισμένο ψωμί και τον μαϊντανό.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C.
Γεμίζετε πρώτα το λαιμό της γαλοπούλας, βάζοντας τμηματικά μέσα τη γέμιση και πιέζοντάς την για να συμπιεστεί λίγο (ο όγκος της θα μικρύνει με το ψήσιμο). Τραβάτε την πέτσα προς τα πάνω για να καλύψετε τη γέμιση και τη στερεώνετε με ένα μεταλλικό ή ξύλινο σουβλάκι.
Ύστερα γεμίζετε την κοιλότητα της κοιλιάς και πιέζετε τη γέμιση για να μπει μέχρι το βάθος. Ράβετε το άνοιγμα με σακοράφα ή το κλείνετε στεγανά με οδοντογλυφίδες. Δένετε μαζί με σπάγκο τα πόδια της και δένετε με ένα κομμάτι σπάγκο και τα φτερά της για να μείνουν «κολλημένα» στο σώμα της. Αλατοπιπερώνετε τη γαλοπούλα, αναμιγνύετε το λιωμένο βούτυρο με το μπράντι, μουλιάζετε μέσα τη γάζα να την απλώνετε πάνω στη γαλοπούλα να την σκεπάσει.
Την τοποθετείτε με το στήθος προς τα πάνω σε μια σχάρα μέσα στο ταψί και τη σκεπάζετε πολύ χαλαρά με αλουμινόχαρτο (σαν «τέντα», για να κυκλοφορεί ο αέρας). Μετά από 1 ώρα ψησίματος, ρίχνετε στο ταψί το κρασί και 1 ώρα πριν το τέλος του ψησίματος, αφαιρείτε τη γάζα και το αλουμινόχαρτο. Ελέγχετε αν ψήθηκε καλά τρυπώντας με σουβλάκι το μπούτι, στο παχύ μέρος. Το ζουμί που θα βγει πρέπει να είναι καθαρό και διαυγές.
 

:

Για να μαθαίνεις πρώτος τι γίνεται στη Θεσσαλονίκη
Ακολούθησε μας στο Facebook

 





 



TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ