{ Βιβλία }

Ευθυμία Γεωργιάδου-Κούντουρα| Περί γυναικών, ταυτότητας φύλων και ανυπεράσπιστων ερώτων

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020, ώρα 19:00 | IANOS, Αριστοτέλους 7


Κατηγορίες: Παρουσιάσεις βιβλίων

Ευθυμία Γεωργιάδου-Κούντουρα|  Περί γυναικών, ταυτότητας φύλων και ανυπεράσπιστων ερώτων
Δωρεάν

Χώρος: Ιανός | Αριστοτέλους
Διεύθυνση: Αριστοτέλους 7, 54624
Θεσσαλονίκη
: Χάρτης
Πληροφορίες: πως πάω Ιανός | Αριστοτέλους
Τιμή: από 0.00
Ποιοι: Ευθυμία Γεωργιάδου-Κούντουρα, Λία Γυιόκα, Αρης Σαραφιανός
Πότε: 20/03/2020
Ώρα έναρξης: 19:00
Ελεύθερη είσοδος

Οι εκδόσεις Νεφέλη παρουσιάζουν το βιβλίο Περί γυναικών, ταυτότητας φύλων και ανυπεράσπιστων ερώτων Παρασκευή 20 Μαρτίου, ώρα 19:00 στον IANO, Θεσσαλονίκη

Οι εκδόσεις Νεφέλη παρουσιάζουν στον ΙΑΝΟ το βιβλίο της Ευθυμίας Γεωργιάδου-Κούντουρα με τίτλο Περί γυναικών, ταυτότητας φύλων και ανυπεράσπιστων ερώτων. Θα μιλήσουν οι: Λία Γυιόκα αναπλ. καθηγήτρια της Ιστορίας και Θεωρίας της Τέχνης και του Πολιτισμού στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αρης Σαραφιανός επίκ. καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
 
Το βιβλίο περιλαμβάνει έξι αφηγήσεις που αναφέρονται στις γυναίκες ως μούσες και δημιουργούς, στις σχέσεις λόγου και εικόνας και σε σύγχρονες παραστάσεις σωμάτων με μεταλλαγμένη ταυτότητα. Οι γυναίκες του μύθου, Ευρυδίκη, Πηνελόπη, Μήδεια, παρελαύνουν στην ποίηση και τη ζωγραφική του Εγγονόπουλου, ενώ οι ηρωίδες του Δεκαήμερου του Βοκκάκιου παριστάνονται εκθαμβωτικά ωραίες και τραγικές, από τους Προραφαηλίτες ζωγράφους Millais, Hunt και Σπάρταλη. Στις σελίδες του Ημερολογίου και στους λίγους πίνακες της νεαρής Ρωσίδας Marie Bashkirtseff, που έζησε και πέθανε στη Γαλλία, διαφαίνονται οι απόψεις της για την τέχνη, αλλά κυρίως η ανησυχία της για την έλλειψη ελευθερίας και καλλιτεχνικής εκπαίδευσης των γυναικών στα μέσα του 19ου αιώνα, που τις εμποδίζει να ανταγωνιστούν τους ομότεχνούς τους άντρες. Η Bourgeois, μία από τις μεγαλύτερες γλύπτριες του 20ού αιώνα, με τις συνθέσεις της ξορκίζει τα τραύματα της παιδικής της ηλικίας και η Καναγκίνη, με τις κατασκευές και τα περιβάλλοντα που δημιουργεί, προσδίδει τελετουργικό χαρακτήρα στις καθημερινές οικιακές ασχολίες.
 
Στο κείμενο που σχετίζεται με τις σύγχρονες εικόνες σωμάτων, διαπιστώνονται αλλαγές στην αναπαράσταση των φύλων, ως συνέπεια των βιολογικών και πολιτιστικών δεδομένων που οφείλονται τόσο στις επιστημονικές έρευνες όσο και στις φεμινιστικές θεωρήσεις, με την εισαγωγή του όρου του κοινωνικού φύλου σε αντιπαράθεση με την έννοια του βιολογικού φύλου.

INFO
Ευθυμία Γεωργιάδου-Κούντουρα
Περί γυναικών, ταυτότητας φύλων και ανυπεράσπιστων ερώτων
Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020,
ώρα 19:00
IANOS, Αριστοτέλους 7
 
Η Ευθυμία Γεωργιάδου-Κούντουρα είναι πτυχιούχος του Ιστορικού-Αρχαιολογικού Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Συνέχισε τις σπουδές της στη μουσειολογία και στην ιστορία της τέχνης στο Παρίσι. Υποστήριξε τη διδακτορική της διατριβή, «Θρησκευτικά θέματα στη νεοελληνική ζωγραφική», στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Δίδαξε ιστορία της τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου από το 1975 έως το 2009. Οι μελέτες της εστιάζουν στη νεοελληνική τέχνη, στη μεταβυζαντινή και κοσμική τέχνη κατά την Τουρκοκρατία, στη γυναικεία καλλιτεχνική δραστηριότητα και σε θέματα σύγχρονης τέχνης.
 

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ