{ Life }

Ένας περήφανος Έλληνας Εύζωνας από την Αμερική δηλώνει «Μια φορά Eύζωνας, πάντα Eύζωνας»

 

Κατηγορίες: Life

Ένας περήφανος Έλληνας Εύζωνας από την Αμερική δηλώνει «Μια φορά Eύζωνας, πάντα Eύζωνας»Ο πατέρας μου μπόρεσε να με δει να τιμήσω τον πατέρα του, τον οποίο δεν γνώρισε ποτέ, στον Τάφο του Άγνωστου Στρατιώτη όπου κάποτε υπηρέτησε

«Οι δύο πρώτοι μήνες ως Έλληνας Εύζωνας ήταν αρκετά σκληροί. Δόξα τω Θεώ,  oι Ευζώνες που υπηρέτησα μαζί τους, με πήραν από το χέρι και με αποκάλεσαν αδερφό», λέει ο Ανδρέας Χολέβας.
Όπως είπε στον Έλληνα Δημοσιογράφο, μια από τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ήταν η γλώσσα. «Δεν είναι 100 τοις εκατό άπταιστα τα ελληνικά και το λεξιλόγιό μου, οπότε ήταν λίγο δύσκολο».
«Στεκόμαστε φρουροί στον Τάφο του Άγνωστου Στρατιώτη, φρουρούμε στο Προεδρικό Μέγαρο, υψώνοντας και κατεβάζοντας την Ελληνική σημαία στην Ακρόπολη, και καλωσορίζουμε ξένους ηγέτες στο Προεδρικό Μέγαρο», εξηγεί ο Ανδρέας Χολέβας περιγράφοντας τα καθήκοντά του.
 
Ο απόγονος των Ελλήνων μεταναστών που ήρθαν στις Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του 1960,  γεννήθηκε στο Χάρισμπουργκ της Πενσυλβανίας το 1992. Η μητέρα του, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Αγρίνιο και ο πατέρας του κατάγεται από τη Ναύπακτο. Ο Ανδρέας Χολέβας έρχεται στην Ελλάδα για περίπου δύο μήνες κάθε καλοκαίρι από τότε που ήταν ένα νεαρό αγόρι για επίσκεψη με την υπόλοιπη οικογένειά του.
 
«Το να είσαι Έλληνας είναι κάτι που προέρχεται από μέσα σου. Η αγάπη για τον πολιτισμό, τις παραδόσεις, τη γλώσσα, την κληρονομιά, την Εκκλησία. Όλα αυτά έχουν να κάνουν με το να είσαι Έλληνας. Ήμουν ευλογημένος να είμαι γύρω από όλα αυτά ως μικρό παιδί. Ήμουν τυχερός που μεγάλωσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον », λέει στο Greek Reporter.
 
Ο Ανδρέας Χολέβας αναπολεί την ώρα που ως μικρό παιδί έλεγε στον πατέρα του ότι ήθελε να ενταχθεί στον Ελληνικό στρατό.
«Όταν επισκεφθήκαμε τον Τάφο του Άγνωστου στρατιώτη στην Πλατεία Συντάγματος, θυμάμαι τον πατέρα μου να μου λέει: Αν ενταχθείτε στον Ελληνικό Στρατό, εκεί θα έρθετε.» Για ένα νεαρό αγόρι, η προοπτική φαινόταν δύσκολη, θυμάται.
«Όμως μεγαλώνοντας, καθώς η νοοτροπία μου άλλαζε, είδα την εικόνα του παππού μου ως  εύζωνα της Προεδρικής Φρουράς και είπα ότι θα το έκανα. Πάντα ήθελα να συμμετάσχω στον ελληνικό στρατό, αλλά δεν πήρα την απόφαση να προσχωρήσω στην Προεδρική Φρουρά μέχρι την ηλικία των 18 ετών. "
Ο Ανδρέας ήθελε να γίνει Εύζωνας όπως ο παππούς του, τον οποίο δεν γνώρισε ποτέ. «Ήθελα να είμαι τόσο άξιος όσο ο παππούς μου», σημειώνει.
Η στρατιωτική φωτογραφία του παππού του, Γεωργίου Χολέβα, ο οποίος υπηρέτησε επίσης ως Εύζωνας στα τέλη της δεκαετίας του 1930, τοποθετείται σε εξέχουσα θέση στη σελίδα του νεαρού άνδρα στο Facebook (βλ. κεντρική φωτό).
 
Σχολιάζοντας τη φωτογραφία, ο Ανδρέας λέει:
«Στα δεξιά είναι μια εικόνα του παππού μου, ως μέλος της Προεδρικής Φρουράς! Δυστυχώς, μερικοί άνθρωποι στην οικογένειά μου δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να τον συναντήσουν…
Γι' αυτό έχω αποφασίσει να τον τιμήσω ακολουθώντας τα βήματα του ως μέλος της Προεδρικής Φρουράς!
«Το ταξίδι μου ήταν γεμάτο σκαμπανεβάσματα, αλλά δεν θα μετανιώσω ποτέ για την απόφασή μου. Στην πορεία δημιούργησα μια οικογένεια που δεν μπορεί ποτέ να σπάσει! Η ζωή ενός Εύζωνα δεν μπορεί ποτέ να γίνει κατανοητή από κανέναν, μόνο από τους ελάχιστους που έχουν την τιμή να υπηρετήσουν ! " δηλώνει με εμφανή υπερηφάνεια.
 
Μετά από χρόνια, ο Ανδρέας Χολέβας είναι υπερήφανος που στέκεται στο ίδιο σημείο όπου κάποτε βρισκόταν ο παππούς του, δίπλα στον πατέρα του σε αυτήν τη φωτογραφία.
''Ο πατέρας μου μπόρεσε να με δει να τιμήσω τον πατέρα του, τον οποίο δεν γνώρισε ποτέ, στον Τάφο του Άγνωστου Στρατιώτη όπου κάποτε υπηρέτησε ως φρουρός. Ενώ τα δάκρυα έτρεχαν στα μάγουλά του, στάθηκα ακίνητος και χωρίς συγκίνηση, αλλά το μόνο που ήθελα να κάνω ήταν να του πω πόσο τον αγαπώ! " λέει στον Έλληνα Δημοσιογράφο.
 
Ο Ανδρέας εξομολογείται ότι το όνειρό του ως Ελληνοαμερικανός είναι μια μέρα να μπορεί να περάσει το μισό του χρόνου του στην Ελλάδα και το άλλο μισό στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Μπορείτε σίγουρα να είστε πλήρως Έλληνες και πλήρως Αμερικάνοι ταυτόχρονα», εξηγεί. «Ήμουν αρκετά τυχερός που μπορούσα να ζήσω και τις δύο ζωές».
 
Αλλά προς το παρόν η προσοχή του Ανδρέα Χολέβα είναι στραμμένη στην εκτέλεση των καθηκόντων του ως Eύζωνα. «Θα είναι μια θλιβερή μέρα όταν φύγω. Κάθε φορά που επισκέπτομαι την Ελλάδα, θα έρχομαι και θα επισκέπτομαι τον Τάφο του Άγνωστου Στρατιώτη. Μακάρι να μπορούσα να κάνω έναν άλλο γύρο καθηκόντων με τους Εύζωνες», λέει με συγκίνηση.
 
«Μια φορά Eύζωνας, πάντα Eύζωνας.»


 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ