{ Life }

Τι συνέβη σαν σήμερα 15 Φεβρουαρίου - ποιοι εμπόδισαν τον βασιλιά Όθωνα να επιτεθεί στους Τούρκους

Φωτογραφία: Λήγει η κατοχή που επέβαλαν Αγγλογάλλοι σε Αθήνα και Πειραιά


Κατηγορίες: Αυτό το ξέρατε;

Τι συνέβη σαν σήμερα 15 Φεβρουαρίου - ποιοι εμπόδισαν τον βασιλιά Όθωνα να επιτεθεί στους ΤούρκουςΣημαντικά και ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν στο παρελθόν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο

Τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν στο παρελθόν στις 15 Φεβρουαρίου όπως τα κατέγραψε η βικιπαιδεια
 

706 - Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Ιουστινιανός Β´ εκτελεί δημοσίως τους προκατόχους του, Λεόντιο και Τιβέριο Γ΄, στον Ιππόδρομο της Κωνσταντινούπολης.
 
1113 - Ο Πάπας Πασχάλης Β΄ εκδίδει παπική βούλα με την οποία επικυρώνει την ίδρυση του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη.
 
1493 - Ο Χριστόφορος Κολόμβος γράφει μία ανοιχτή επιστολή (η οποία διανεμήθηκε ευρέως κατά την επιστροφή του στην Πορτογαλία), όπου περιγράφει τις ανακαλύψεις του και τα όσα αναπάντεχα συνάντησε στο Νέο Κόσμο.
 
1690 - Ο πρίγκιπας της Μολδαβίας Κωνσταντίνος Β΄ Καντιμήρης υπογράφει στο Σιμπίου μυστική συμφωνία με την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, που προβλέπει ότι η Μολδαβία θα στηρίξει τις ενέργειες του Οίκου των Αψβούργων εναντίον της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
 
1798 - Ανακηρύσσεται η Ρωμαϊκή Δημοκρατία μετά την εισβολή του Λουί Αλεξάντρ Μπερτιέ, στρατηγού του Ναπολέοντα, στην πόλη της Ρώμης πέντε ημέρες νωρίτερα.
 
1835 - Η Σερβία υιοθετεί το πρώτο της Σύνταγμα.

1857 - Τον Μάιο του 1854 Αγγλογάλλοι απέκλεισαν ναυτικά τον Πειραιά αργότερα έθεσαν υπό κατοχή την Αθήνα και τον Πειραιά, λόγω της επιμονής  του βασιλιά Όθωνα να αναλάβει εκστρατεία για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας από τους Τούρκους. Έτσι ο Όθων αναγκάστηκε να διακηρύξει την ουδετερότητα της Ελλάδας, να διατάξει την καταστολή των εξεγέρσεων και να πάψει την (δική του) κυβέρνηση Κριεζή. Κατ' απαίτηση των Αγγλογάλλων διόρισε νέο πρωθυπουργό τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο. Ο Μαυροκορδάτος, πρόσωπο εμπιστοσύνης της αγγλικής διπλωματίας, επελέχθη από τις «Προστάτιδες Δυνάμεις» του Ελληνικού Βασιλείου, να αντικαταστήσει την σφόδρα Οθωνική «κυβέρνηση Κριεζή», προκειμένου να εξασφαλίσει την υπακοή της κυβέρνησης στις θελήσεις των Μεγάλων Δυνάμεων. Η Κυβέρνηση Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου (Μάιος 1854 - Σεπτέμβριος 1855) - γνωστή και ως Υπουργείον Κατοχής κυβέρνησε την Ελλάδα, την περίοδο του ναυτικού αποκλεισμού του Πειραιά από τα πολεμικά πλοία των Γάλλων και την κατοχή της πρωτεύουσας από Γάλλους στρατιώτες που επέβαλαν την ουδετερότητα της χώρας. Αυτή τη περίοδο εξομαλύνθηκαν και οι σχέσεις με την Οθωμανική Αυτοκρατορία, και υπογράφηκε μάλιστα και η πρώτη συνθήκη μεταξύ των δύο κρατών.  Οι Άγγλοι και οι Γάλλοι εμπόδιζαν έτσι την κυβέρνηση του Όθωνα που ήθελε να εκμεταλλευτεί τον ΡωσοΤουρκικό πόλεμο και να επιτεθεί στην Τουρκία. Αυτή η κατοχή έληξε στις 15 Φεβρουαρίου 1857. 
 
1891 - Ιδρύεται η ΑΪΚ Στοκχόλμης.
 
1898 - Το θωρηκτό Maine εκρήγνυται και βυθίζεται στο λιμάνι της Αβάνας στην Κούβα, γεγονός που θα οδηγήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής να κηρύξουν τον πόλεμο στην Ισπανία.
 
1901 - Ιδρύεται ο ποδοσφαιρικός σύλλογος Αλιάνσα Λίμα στη Λίμα του Περού.
 
1921 - Το Βασίλειο της Ρουμανίας ιδρύει την πρεσβεία του στο Ελσίνκι.
 
1933 - Πραγματοποιείται στο Μαϊάμι απόπειρα δολοφονίας του εκλεγέντα προέδρου των Η.Π.Α. Φραγκλίνου Ρούζβελτ, αλλά αντ' αυτού πυροβολείται ο δήμαρχος του Σικάγου, ο οποίος θα υποκύψει στα τραύματά του στις 6 Μαρτίου του 1933.
 
1942 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Πτώση της Σιγκαπούρης. Μετά από επίθεση των ιαπωνικών δυνάμεων, οι Βρετανοί παραδίδονται. Περίπου 80.000 Ινδοί, Βρετανοί και Αυστραλοί στρατιώτες γίνονται αιχμάλωτοι πολέμου, η μεγαλύτερη παράδοση διοικούμενου σπό Βρετανούς στρατιωτικού προσωπικού στην ιστορία.
 
1945 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Τρίτη ημέρα βομβαρδισμού της Δρέσδης.
 
1946 - Εγκαινιάζεται επίσημα ο ENIAC, ο πρώτος ηλεκτρονικός υπολογιστής γενικής χρήσης, στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια στη Φιλαδέλφεια (Πενσυλβάνια).
 
1952 - Ο βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ΄ του Ηνωμένου Βασιλείου θάβεται στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Παλάτι του Γουίνδσωρ.
 
1961 - Συντρίβεται στο Βέλγιο η πτήση 548 της Sabena, σκοτώνοντας 75 άτομα, συμπεριλαμβανομένης και ολόκληρης της αμερικανικής ομάδας καλλιτεχνικού πατινάζ μαζί με αρκετούς προπονητές και μέλη της οικογένειάς τους.
 
1965 - Το κόκκινο και λευκό σχέδιο με το φύλλο σφενδάμου υιοθετείται ως η νέα σημαία του Καναδά.
 
1989 - Σοβιετικός πόλεμος στο Αφγανιστάν: Η Σοβιετική Ένωση ανακοινώνει επίσημα ότι όλα τα στρατεύματά της αποχώρησαν από το Αφγανιστάν.
 
1991 - Οι ηγέτες της Τσεχοσλοβακίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας υπογράφουν τη συμφωνία Βίσεγκραντ, εγκαθιδρύοντας συνεργασία για να προχωρήσουν σε συστήματα ελεύθερης αγοράς.
 
2005 - Εγκαινιάζεται η δημοφιλής ιστοσελίδα ανταλλαγής βίντεο YouTube.
 

Με πληροφορίες από τη wikipedia

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ