{ Life }

Τι συνέβη σαν σήμερα 13 Φεβρουαρίου - η Ελλάδα ανταλλάσσει τη Βόρειο Ήπειρο με τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου

φωτογραφία από την ανακήρυξη της Αυτονομίας της Β. Ηπείρου την 1η Μαρτίου 1914 στο Αργυρόκαστρο.


Κατηγορίες: Αυτό το ξέρατε;

Τι συνέβη σαν σήμερα 13 Φεβρουαρίου - η Ελλάδα ανταλλάσσει τη Βόρειο Ήπειρο με τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίουσημαντικά και ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν στο παρελθόν σαν σήμερα

Τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν στο παρελθόν στις 13 Φεβρουαρίου όπως τα κατέγραψε η βικιπαιδεια
 

962 - Ο αυτοκράτορας Όθων Α΄ της Γερμανίας και ο Πάπας Ιωάννης ΙΒ΄ συνυπογράφουν το Diploma Ottonianum, αναγνωρίζοντας τον Ιωάννη ως κυβερνήτη της Ρώμης.
 
1322 - Πέφτει ο κεντρικός πύργος του καθεδρικού ναού του Έλυ.
 
1542 - Η Αικατερίνη Χάουαρντ, η πέμπτη σύζυγος του Ερρίκου Η΄ της Αγγλίας, εκτελείται για μοιχεία.
 
1575 - Ο Ερρίκος Γ΄ στέφεται βασιλιάς της Γαλλίας στη Ρενς.
 
1633 - Ο Γαλιλαίος Γαλιλέι φτάνει στη Ρώμη για τη δίκη του ενώπιον της Ιεράς Εξέτασης.
 
1660 - Πεθαίνει ο βασιλιάς Κάρολος Ι΄ Γουσταύος της Σουηδίας και η σουηδική κυβέρνηση αρχίζει να επιδιώκει την ειρήνη με τους εχθρούς της Σουηδίας, κάτι που ο Κάρολος είχε αρνηθεί. Δεδομένου ότι ο γιος του και διάδοχος του θρόνου, Κάρολος ΙΑ΄ της Σουηδίας, είναι μόλις τεσσάρων ετών, μία αντιβασιλεία αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας έως το 1672.
 
1689 - Ο Γουλιέλμος Γ΄ και η Μαρία Β΄ ανακηρύσσονται συνηγεμόνες της Αγγλίας.
 
1881 - Εκδίδεται στο Παρίσι το πρώτο φύλλο της φεμινιστικής εφημερίδας La Citoyenne.
 
1914 - Ιδρύεται στη Νέα Υόρκη η Αμερικανική Εταιρεία Συνθετών, Συγγραφέων και Εκδοτών (ASCAP), με σκοπό να προστατεύσει τα πνευματικά δικαιώματα των μελών της.

1914 - Ο ελληνικός στρατός κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων, κινήθηκε προς την περιοχή της Βόρειας Ηπείρου και απελευθέρωσε τα εδάφη και όλες τις πόλεις. Ο ελληνικός πληθυσμός υποδέχτηκε τους Έλληνες στρατιώτες με ενθουσιασμό. Αλλά οι Μεγάλες δυνάμεις είχαν άλλα σχέδια. Έτσι στις 13 Φεβρουαρίου 1914 υπογράφηκε το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας στην ιταλική πόλη από τις Μεγάλες Δυνάμεις (Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Ρωσία, Γερμανία, Αυστροουγγαρία) και με το οποίο χαράζονταν τα αλβανικά σύνορα και παραχωρούσε τη περιοχή της Βόρειας Ηπείρου στην Αλβανία. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Ελευθέριος Βενιζέλος αρχικά αρνήθηκε να παραχωρήσει την περιοχή που κατοικούσαν ελληνικοί πληθυσμοί και ήδη κατείχε με ισχυρές δυνάμεις η Ελλάδα Ωστόσο, τον Φεβρουάριο του 1914 οι Μεγάλες Δυνάμεις έστειλαν υπόμνημα στον Βενιζέλο στο οποίο έθεσαν ρητά το θέμα ότι τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θα κατακυρωθούν στην Ελλάδα, μόνο εάν αυτή δεχθεί και αποχωρήσει από τη Βόρειο Ήπειρο, όπως και αναγκάστηκε να κάνει. Η συγκεκριμένη απόφαση όπως ήταν φυσικό προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στους Έλληνες της περιοχής που αισθάνθηκαν προδομένοι. Λίγες ημέρες μετά, 1η Μαρτίου 1914 στο Αργυρόκαστρο συνήλθε επαναστατική συνέλευση και η Βόρεια Ήπειρος ανακηρύχτηκε σε "Αυτόνομη Πολιτεία". Ακολούθησαν επεισόδια μεταξύ του ελληνικού πληθυσμού και των Αλβανών, τα οποία τερματίστηκαν λίγο αργότερα με το πρωτόκολλο της Κέρκυρας
 
1931 - Το Νέο Δελχί γίνεται η πρωτεύουσα της Ινδίας.
 
1937 - Δημοσιεύεται στα Νέα Γράμματα επιστολή του Γιώργου Σεφέρη περί της δημοτικής γλώσσας.
 
1945 - Ξεκινά ο Βομβαρδισμός της Δρέσδης από Συμμαχικά αεροσκάφη.
 
1960 - Η Γαλλία πραγματοποιεί επιτυχημένη πυρηνική δοκιμή με την κωδική ονομασία «Μπλε Γερβίλος» και γίνεται η τέταρτη χώρα που κατέχει πυρηνικά όπλα.
 
2001 - Σεισμός στο Ελ Σαλβαδόρ προκαλεί το θάνατο 255 ανθρώπων.

Με πληροφορίες από τη wikipedia

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ