{ Τελευταία νέα }

Δεκάδες νεκρά ή εξουθενωμένα χελιδόνια σε όλη την Ελλάδα. Η επίσημη εξήγηση


Κατηγορίες: Ειδήσεις, Επικαιρότητα

Δεκάδες νεκρά ή εξουθενωμένα χελιδόνια σε όλη την Ελλάδα. Η επίσημη εξήγησηΔεκάδες νεκρά ή εξουθενωμένα χελιδόνια σε όλη την Ελλάδα.

Δυο μέρες τώρα χιλιάδες χελιδόνια και άλλα μεταναστευτικά πουλάκια πέφτουν εξαντλημένα λόγω της κόπωσης του ταξιδιού, σε συνδυασμό με τις μετεωρολογικές συνθήκες. Ήρθαν από ξένους τόπους  να φτιάξουν τις φωλιές τους και να μας συντροφέψουν μέχρι τον Οκτώβριο που θα ξαναφύγουν για την δεύτερη πιο ζεστή τον χειμώνα πατρίδα τους. Ενώ όμως τα χελιδόνια ήρθαν στην ώρα τους,  φέτος στην Ελλάδα ο Απρίλιος είναι πιο κρύος από τον Φεβρουάριο. Τα χελιδόνια ήρθαν απροετοίμαστα για τόσο κρύο καιρό. Μόνος τρόπος για να ζεσταθούν και να αντισταθούν στους αέρηδες είναι να μην πετάνε και να βρουν ένα πιο ζεστό σημείο. Τα χελιδόνια λοιπόν δεν πετούν, κατεβαίνουν στο έδαφος και κάθονται μάλιστα σε ένα πιο ζεστό σχετικά σημείο, που αυτό είναι η άσφαλτος. Στην ΑΝΙΜΑ οι κλήσεις από όλη τη χώρα είναι συνεχείς με καταιγιστικό ρυθμό.  Σε πολλές περιπτώσεις, κυρίως όσον αφορά σε σταχτάρες, με οδηγίες μας οι άνθρωποι που τα βρίσκουν τα κρατούν κάποιες ώρες να ξεκουραστούν και να ζεσταθούν και τα ελευθερώνουν. Πολλά πεθαίνουν όμως και άλλα τόσα έρχονται στην ΑΝΙΜΑ. 
«Εχουμε μαρτυρίες για παραλίες στη Σίφνο, στην Τήνο και τη Νέα Κίο στρωμένες από χελιδόνια, για αποθήκες στην Ανάβυσσο με εκατοντάδες χελιδόνια που έχουν αναζητήσει καταφύγιο, για μπαλκόνια στη Αθήνα γεμάτα κουρασμενα χελιδονάκια και πάρα πολλές αναφορές για νεκρά, δυστυχώς», δηλώνει η Μαρία Γανωτή, πρόεδρος Anima- Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής. ''Επειδή μας ρωτάτε πολλοί τί μπορείτε να κάνετε για τα χελιδόνια: αν είναι σε οδόστρωμα απομακρύνετέ τα, αλλιώς αφήστε τα εντελώς ήσυχα, δεν τρώνε τίποτε που να μπορείτε να τους προσφέρετε. Θερμή παράκληση, όσοι έχουμε γατούλες να τις κρατήσουμε μέσα αυτές τις μέρες όσο γίνεται'', δηλώνει η ΑΝΙΜΑ.
 
Την άμεση αντίδραση και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας προκάλεσαν οι αναφορές για τα εξαντλημένα μεταναστευτικά πουλιά. 
Το πρωί της 6ης Απριλίου ήταν συγκλονιστικό, με δεκάδες χιλιάδες παγωμένα και αποδυναμωμένα πουλιά να είναι ανήμπορα να αντιδράσουν: τα χελιδόνια είχαν αναγκαστεί να καθίσουν στο έδαφος, στην άσφαλτο, στα μπαλκόνια, στις ταράτσες και σε κάθε άλλη διαθέσιμη επιφάνεια. Οι σαχτάρες -αμιγώς αερόβια πουλιά που δεν κάθονται στο έδαφος ή στα σύρματα- βρήκαν πρόχειρο καταφύγιο γαντζωμένες σε τοίχους ή χωμένες σε υδρορροές αεραγωγούς κ.λπ. Οι μυγοχάφτες γέμισαν τους κήπους και τα πάρκα στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.
 
Αυτό συνέβη σε όλη την Ελλάδα από την Κρήτη μέχρι τη Μακεδονία, ανατολικά της οροσειράς της Πίνδου (δυτικά, η κατάσταση ήταν κάπως καλύτερη)», αναφέρεται σε δελτίο τύπου της Ορνιθολογικής.
 
 Όπως εκτιμά η οργάνωση, «η κατάσταση σταδιακά βελτιώνεται, όμως είναι απαραίτητο να λάβουμε μέτρα προστασίας για τα πουλιά για τις επόμενες ημέρες». Στα μέτρα που προτείνει είναι, μεταξύ άλλων, η αποτροπή ταΐσματος, η προστασία από τις οικόσιτες γάτες και η προσοχή από την πλευρά των οδηγών.
 
 «Είναι κρίμα ένα πουλί να έχει διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα πάνω από τη Σαχάρα και τη Μεσόγειο για να καταλήξει κάτω από τις ρόδες ενός αυτοκινήτου», καταλήγει το δελτίο τύπου, ζητώντας από τους πολίτες να λαμβάνουν τις κατάλληλες οδηγίες επικοινωνώντας με τους Συλλόγους Περίθαλψης Άγριων Ζώων- Αλκυόνη (Πάρος): 22840 22931, ΑΝΙΜΑ (Αθήνα): 210 9510075, Δράση για την Άγρια Ζωή (Θεσσαλονίκη): 6979 914852, Κέντρο Προστασίας & Περίθαλψης Άγριας Ζωής (Μεσσηνία): 6985 620111 & 27630 41446.
 
 

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ