{ Τελευταία νέα }

Άρης Στυλιανού για το ΚΘΒΕ: παραλάβαμε ένα συντηρητικό οργανισμό που απέκλειε κάθε καινοτομία

 

Κατηγορίες: Απόψεις

Άρης Στυλιανού για το ΚΘΒΕ: παραλάβαμε ένα συντηρητικό οργανισμό που απέκλειε κάθε καινοτομίαΟι δηλώσεις του πρώην Προέδρου του ΚΘΒΕ, Άρη Στυλιανού, ότι τα κάστρα πέφτουν από μέσα και άλλα που είπε σε συνέντευξη του αναμένεται να προκαλέσουν αντιδράσεις

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ. και συγγραφέας Άρης Στυλιανού με αφορμή το βιβλίο του «Ο Σπινόζα και η Δημοκρατία» έδωσε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην Ειρήνη Δρίβα
 
Ανάμεσα σ αυτά που είπε οι δηλώσεις του για το ΚΘΒΕ αναμένεται να προκαλέσουν αντιδράσεις

►... Το ΚΘΒΕ ήταν ένας συντηρητικός οργανισμός που απέκλειε κάθε καινοτομία.

- κ. Στυλιανού, έχετε διατελέσει πρόεδρος του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Δώσατε αγώνα να «αναστήσετε» έναν οργανισμό που είχε προβλήματα. Μειώσατε το χρέος που παραλάβατε, πραγματοποιήσατε κοινωνικές συνεργασίες με άλλους πολιτιστικούς φορείς. Μιλούσατε για όραμα. Τι είναι αυτό που δεν προλάβατε να κάνετε;
 
Η εμπειρία μου από τη διοίκηση του ΚΘΒΕ, ως πρόεδρος του Δ.Σ. επί τέσσερα χρόνια (2015-2019), αποτέλεσε μια ωραία και τελικά πολύτιμη εμπειρία, παρά τις μεγάλες δυσκολίες και αντιξοότητες που είχαμε να αντιμετωπίσουμε. Εκτός από τα τεράστια χρέη (9 εκατομμύρια ευρώ) που είχαν συσσωρευτεί, το Θέατρο ήταν ένας συντηρητικός οργανισμός που απέκλειε κάθε καινοτομία.

►... Φτάσαμε στο σημείο να μην έχουμε καθόλου χρέη

Καταφέραμε να ανοίξουμε αρκετά παράθυρα, ώστε να μπει φρέσκος αέρας, για να μας ανανεώσει όλες και όλους: διοίκηση, διεύθυνση, εργαζόμενους, καλλιτέχνες, κοινό. Με την αμέριστη συμπαράσταση της προηγούμενης κυβέρνησης και του τότε Υπουργείου Πολιτισμού, φθάσαμε στο σημείο να μην έχουμε πια καθόλου χρέη και να είμαστε συνεπείς σε όλες τις οικονομικές μας υποχρεώσεις. 
 
Το ΚΘΒΕ άντεξε μέσα στην κρίση και βγήκε ενισχυμένο, αναβαπτισμένο, σε μια νέα εποχή δημιουργίας και ανταπόκρισης του κοινού. Με συγκίνησε ιδιαίτερα η εμπιστοσύνη με την οποία περιέβαλλαν το Θέατρο όλο και περισσότεροι θεατές. Το γενικό κλίμα για το ΚΘΒΕ στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης είχε βελτιωθεί ραγδαία, κι αυτό μας γέμιζε χαρά και αισιοδοξία για το μέλλον.
 
Προσπαθήσαμε να δώσουμε ένα νέο όραμα στο ΚΘΒΕ. Εκείνο που δεν προλάβαμε να κάνουμε, επειδή επί μακρόν ήμασταν αφοσιωμένοι στα οικονομικά προβλήματα, ήταν να θωρακίσουμε θεσμικά τη λειτουργία του Θεάτρου, ώστε να μην μπορεί εύκολα να παλινορθωθεί το παλαιό φαύλο καθεστώς. Απαιτούνται περισσότερες διοικητικές παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις, όπως χρειάζεται και ένας νέος νόμος για τη λειτουργία όλων των Κρατικών Σκηνών. Είχαμε σχετικές προτάσεις και πήραμε κάποιες πρωτοβουλίες, αλλά μας πρόλαβαν οι πολιτικές εξελίξεις.

►...Απολίτιστη η αντικατάσταση μας

- Υπήρξε αιφνίδια αντικατάσταση τόσο δική σας όσο και όλου του συμβουλίου. Πολλά ακούστηκαν και έγιναν τότε. Τώρα που έχετε πάρει τις αποστάσεις σας τι πιστεύετε πως συνέβη; Ποιες ήταν οι αιτίες αυτής της απόφασης;
 
Η απολίτιστη από κάθε άποψη αντικατάστασή μας ήταν προϊόν μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Η κα Υπουργός Πολιτισμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη θεώρησε καλό να μας «εκπαραθυρώσει» χωρίς να ενημερωθεί για το έργο μας ούτε να αξιολογήσει την προσφορά μας, χωρίς ούτε καν να μας απευθύνει τον λόγο επί 4 μήνες. Και ενώ η θητεία μας θα έληγε ούτως ή άλλως σε 2,5 μήνες. Το ακόμα χειρότερο ήταν η απόλυση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή, Γιάννη Αναστασάκη, ο οποίος με τιτάνια προσπάθεια έφερε μια καλλιτεχνική άνοιξη στο ΚΘΒΕ.

►...Τά κάστρα πέφτουν πάντα από μέσα

Επιπλέον, επειδή σε τελική ανάλυση τα κάστρα πέφτουν πάντα από μέσα, κομβικό ρόλο έπαιξαν και τα εσωτερικά κακώς κείμενα του ΚΘΒΕ, αφού συνασπίστηκαν εναντίον μας τα κατεστημένα συμφέροντα που είχαμε θίξει με τις αξιοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες που καθιερώσαμε.
 
Είμαι υπερήφανος για το ότι, φεύγοντας, αφήσαμε το Θέατρο θωρακισμένο και τα ταμεία γεμάτα με πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που αποδείχθηκε ιδιαίτερης σημασίας στις σημερινές εξελίξεις με την κρίση του κορονοϊού.

Διαβάστε εδώ όλη τη συνέντευξη που εδωσε στο tetragono.gr.

Και οι πρώτες αντιδράσεις έρχονται μέσα απο το ΚΘΒΕ

Σε όσα ειπώθηκαν και αφορούσαν τη λειτουργία του ΚΘΒΕ, αντέδρασε και έστειλε απάντηση την οποία υπογράφει  μια αντιπροσωπευτική επιτροπή ηθοποιών ΚΘΒΕ 

Με αφορμή τις δηλώσεις του πρώην προέδρου του ΚΘΒΕ  Άρη Στυλιανού, σχετικά με το ΚΘΒΕ και τα εσωτερικά κακώς κείμενά του, όπως αναφέρει στις σημερινές δηλώσεις του στο tetragwno.gr,  η Αντιπροσωπευτική Επιτροπή Ηθοποιών ΚΘΒΕ, θα ήθελε να πει τα εξής:
 
Αυτοί που με ξένα κόλλυβα επιχείρησαν να κάνουν κηδειόχαρτο τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, εφαρμόζοντας πρακτικές αντίθετες σε ό,τι επαγγέλλονται (Σπινόζα και δημοκρατία), ορθώνουν πύργους και κατεστημένα για να δικαιολογήσουν την ανύπαρκτη αριστεροσύνη τους.
 
Η νέα ΣΣΕ ηθοποιών ΚΘΒΕ, είναι η απάντησή μας, τη στιγμή που ο κλάδος δοκιμάζεται κι αυτοί ψάχνουν το χαμένο τους άλλοθι.
Αντιπροσωπευτική επιτροπή ηθοποιών ΚΘΒΕ 
 
 

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ