{ Βιβλία }

Άουσβιτς Οι Ναζί και η τελική λύση | Laurence Rees

Προτείνει ο Παύλος Λεμοντζής


Κατηγορίες: Παρουσιάσεις βιβλίων

Άουσβιτς Οι Ναζί και η τελική λύση | Laurence Rees

Ποιοι: Laurence Rees

Το προτείνω, εν πρώτοις, σε όσους πιστεύουν στη δύναμη της αγάπης. Ένας αντάρτης έρωτας κατόρθωσε να διαπεράσει τα ηλεκτροφόρα σύρματα του Άουσβιτς,

Άουσβιτς - Οι Ναζί και η "τελική λύση"
Συγγραφέας: Rees Laurence
Εκδόσεις Πατάκη
ISBN: 9789601619422
Σειρά βιβλίου: Θεωρητικές Επιστήμες
Αριθμός Σελίδων: 359
Εξώφυλλο: Μαλακό εξώφυλλο
Διαστάσεις: 24χ17
Γλώσσα Γραφής: ελληνικά
Γλώσσα Πρωτοτύπου: Αγγλικά
Έτος Έκδοσης: 2006
 
Το συγκλονιστικό ντοκουμέντο - βιβλίο περιγράφει την ιστορία του στρατοπέδου του Άουσβιτς, του πιο απάνθρωπου και απεχθούς θεσμού απ όσους δημιούργησαν οι ναζί.
 
Ο αναγνώστης μαθαίνει, καταρχάς, ότι το στρατόπεδο εξελίχθηκε σταδιακά από φυλακή για Πολωνούς πολιτικούς κρατουμένους, σε τόπο μαρτυρίων, σε χώρο όπου σημειώθηκε η μαζικότερη εξόντωση ανθρώπων στην ιστορία, με θύματα γύρω στο ένα εκατομμύριο Εβραίους.

Με αφορμή το Άουσβιτς, ο συγγραφέας εξετάζει γενικότερα το Ολοκαύτωμα. Απορρίπτει την ιδέα ότι η λειτουργία του στρατοπέδου συνιστούσε παρέκκλιση από την πολιτική των ναζί και υποστηρίζει ότι το Άουσβιτς έπαιζε πρωτεύοντα ρόλο στην υλοποίηση της τελικής λύσης

Το βιβλίο εξετάζει την ψυχοσύνθεση και τα κίνητρα όσων ευθύνονται για τη λειτουργία του στρατοπέδου, ενώ φιλοξενεί αποσπάσματα συνεντεύξεων με ανθρώπους που συμμετείχαν στα εγκλήματα του Άουσβιτς και τώρα μιλούν πρώτη φορά, για τις απεχθείς πράξεις τους.

Πολλά εντυπωσιακά στοιχεία έρχονται στο φως, από την ύπαρξη οίκου ανοχής εντός του στρατοπέδου, μέχρι την εκτεταμένη διαφθορά που επικρατούσε. Ο συγγραφέας αξιοποιεί σοβιετικό αρχειακό υλικό που ως τώρα παρέμενε απόρρητο και ανασκευάζει πολλές από τις ισχύουσες απόψεις, ενώ ταυτόχρονα θέτει μια σειρά από καίρια ερωτήματα: Γιατί οι κατεχόμενες από τους Γερμανούς χώρες δεν προστάτευσαν τους Εβραίους πολίτες τους, γιατί οι Σύμμαχοι δεν έδρασαν πιο δυναμικά για να σταματήσουν την εξόντωση των Εβραίων όταν έμαθαν για το
ρόλο του στρατοπέδου;
 
Ακόμη, το βιβλίο αφηγείται μια ιστορία θανάτου, αγριότητας, θάρρους, απόδρασης και επιβίωσης, και προσφέρει στον αναγνώστη τη δυνατότητα να κατανοήσει πώς μπόρεσε μια τραγωδία τέτοιων διαστάσεων να συμβεί.

Το προτείνω, εν πρώτοις, σε όσους πιστεύουν στη δύναμη της αγάπης. Ένας αντάρτης
έρωτας κατόρθωσε να διαπεράσει τα ηλεκτροφόρα σύρματα του Άουσβιτς, επαναστατώντας ενάντια στον παραλογισμό του μίσους και στην εξουσία του θανάτου, για να σύρει ξανά τον χορό της ζωής
 
Το προτείνω σε αναγνώστες που γνωρίζουν μέσες- άκρες το θέμα του «Ολοκαυτώματος», για μια πληρέστερη ενημέρωση. Σε αναγνώστες που έχουν απορίες σχετικά με τη στάση του Δυτικού κόσμου, ένθεν και ένθεν του Ατλαντικού.
 
Κι ακόμη, σ? αυτούς που ο κινηματογράφος πέρασε στο θυμικό τους την τραγωδία , αλλά πιστεύουν ότι η ανάγνωση μιας ιστορίας κατά μόνας, δημιουργεί ιδιωτικές εικόνες, προσωπικές ερμηνείες και πολύ πιο βαθιά συναισθήματα, επειδή η καθημερινή ανθρωπιά, η συγχώρεση, το φως κι ο έρωτας που ενώνει, θα συναντώνται εντός μας, ανεξαρτήτως τίτλων εκπαιδευτήριων της όποιας βαθμίδας.
 
cityportal.gr/ προτείνει ο Παύλος Λεμοντζής

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ