{ Εκδηλώσεις }

Αναπαράσταση της άφιξης προσφύγων στην παραλία Νέας Κρήνης

εκδήλωση μνήμης για τα 97 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή

 

Κατηγορίες: Εκδηλώσεις

Αναπαράσταση της άφιξης προσφύγων στην παραλία Νέας Κρήνης
Δωρεάν

Χώρος: Παραλία Νέας Κρήνης
Διεύθυνση: Ε. Γαγύλη 2 δίπλα στο πρώην νοσοκομείο Παναγία, 55132
Θεσσαλονίκη
: Χάρτης
Πληροφορίες: πως πάω Παραλία Νέας Κρήνης
Τιμή: από 0.00

Πότε: 01/09/2019
Ώρα έναρξης: 20:30

Αναπαράσταση της άφιξης των προσφύγων από τη θάλασσα μετά το διωγμό τους από τα Πάτρια Εδάφη θα γίνει στην Παραλία Νέας Κρήνης την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2019 στις 8.30 μ.μ

Αναπαράσταση της άφιξης των προσφύγων από τη θάλασσα μετά το διωγμό τους από τα Πάτρια Εδάφη θα γίνει στην Παραλία Νέας Κρήνης την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2019 στις 8.30 μ.μ . Μια εκδήλωσης μνήμη για τα 97 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή που αποτελεί όπως κάθε χρόνο, πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Προσφύγων Μικρασιατών Ν. Κρήνης «η Αγία Παρασκευή».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεατρικό δρώμενο - αναπαράσταση της άφιξης των προσφύγων από τη θάλασσα στη Θεσσαλονίκη. Κατά τη διάρκεια της μουσικοχορευτικής παράστασης με τίτλο «Σμύρνη», θα γίνει και η αναπαράσταση της άφιξης των προσφύγων από τη θάλασσα.

Ανοιχτή επιστολή του
Πολιτιστικού Σύλλογου Προσφύγων Μικρασιατών Νέας Κρήνης «η Αγία Παρασκευή»

Αξιότιμοι δημοτικοί άρχοντες,

Σε λίγες Εβδομάδες όλη η Ελλάδα θα τιμήσει τους Έλληνες που έχασαν την ζωή τους κατά την Μικρασιατική καταστροφή.
Μία από τις πιο θλιβερές επετείους της νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας που οδήγησε στον ξεριζωμό εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες από την Μικρασιατική γη. Τα ιστορικά γεγονότα του Αυγούστου - Σεπτεμβρίου του 1922 έχουν καταγραφεί στο σύνολό τους με τον τίτλο «Μικρασιατική καταστροφή».

Η Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος καθιερώθηκε με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων στις 24 Σεπτεμβρίου 1998 και τιμάται κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Προσφύγων Μικρασιατών Νέας Κρήνης «η Αγία Παρασκευή» κάθε χρόνο, την πρώτη Κυριακή του Σεπτέμβρη τιμά την ημέρα αυτή διοργανώνοντας μεγάλη εκδήλωση.

Μία ποιοτική εκδήλωση που Τιμούν με την παρουσία τους όλοι σχεδόν οι Κρηνιώτες δεύτερης και τρίτης γενιάς αλλά και σχεδόν όλοι οι προσφυγικοί σύλλογοι με τα διοικητικά τους συμβούλια. Μία εκδήλωση που Τίμησαν με την παρουσία τους κατά καιρούς, εκτός των εν ενεργεία δημάρχων και υπουργοί ,βουλευτές, η Ο.Π.Σ.Ε και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος.

Η εκδήλωση έγινε γνωστή μέσω της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (Ο.Π.Σ.Ε) και της ηλεκτρονικής εφημερίδας Δίκτυο Μικρασιάτης, στα προσφυγικά σωματεία όλης της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Την εκδήλωση όσον αφορά το οικονομικό μέρος είχε υπό την αιγίδα του κοντά 17 χρόνια ο δήμος Καλαμαριάς από το ξεκίνημά της, τον Σεπτέμβρη του 2002.

Πληροφορηθήκαμε από τον Τομέα Πολιτισμού του δήμου ότι υπάρχει πρόβλημα με την οικονομική στήριξη αυτής της εκδήλωσης και ότι πιθανόν θα γίνει έκτακτη σύσκεψη που θα αφορά μόνο τα πανηγύρια. Ακόμα και τις υπόλοιπες εκδηλώσεις συμπεριλαμβανομένων και των εκδηλώσεων του Παρά θιν αλός δεν υπάρχει πρόβλεψη για την οικονομική τους κάλυψη και ως εκ τούτου υφίσταται ο κίνδυνος να μην πραγματοποιηθούν.

Η είδηση έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στη Νέα Κρήνη και αποτελεί μέγα θέμα συζήτησης.

Αξιότιμοι κύριοι, με όλο τον σεβασμό στο πρόσωπο σας και στον θεσμικό σας ρόλο, σας ενημερώνω ότι θα αποτελέσει μέγιστη προσβολή για όλους εμάς τους Μικρασιάτες εάν η εκδήλωση μνήμης για τα 97 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή αντιμετωπιστεί από την έκτακτη σύσκεψη των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του δήμου μας σαν μία εκδήλωση όπως όλες οι άλλες.

Γιατί η εκδήλωση μνήμης δεν είναι ούτε χοροεσπερίδα, ούτε πολιτιστικό αντάμωμα, ούτε πανηγύρι, ούτε γλέντι, αλλά για όλους εμάς τους απογόνους Μικρασιατών αποτελεί «μνημόσυνο» για τους αδικοχαμένους προγόνους μας που άφησαν την τελευταία τους πνοή στα μαρτυρικά χώματα της Μικρασίας.

Μια εκδήλωση μνήμης και Τιμής που θυμίζει στους νεότερους τις αλησμόνητες πατρίδες της καθ' ημάς Ανατολής.

Αξιότιμε Δήμαρχε κ. Θεοδόση Μπακογλίδη, αξιότιμε νεοεκλεγέντα δήμαρχε κ. Γιάννη Δαρδαμανέλη, αξιότιμοι αρχηγοί των δημοτικών παρατάξεων κ.κ. Άρη Τεμεκενίδη, Αβραάμ Περσίδη, Δημήτρη Αρκούδη, Βικέντιε Αντωνάκη, Θόδωρε Βολτσίδη, με την παρούσα επιστολή σας παρακαλούμε να αντιμετωπιστεί με τον σεβασμό που της αρμόζει η εκδήλωση μνήμης για τα 97 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή .

Για το Δ.Σ.
Παναγιώτης Τσαμπαρλής
Πρόεδρος

Λίγα λόγια για το Σύλλογο Προσφύγων Μικρασιατών Νέας Κρήνης «η Αγία Παρασκευή»

Ο σύλλογός μας ιδρύθηκε το 2002 από πρόσφυγες 2ης και 3ης γενιάς και έχει έδρα την συνοικία της Νέας Κρήνης του δήμου Καλαμαριάς στη Θεσσαλονίκη.
Σκοπός του είναι η διάσωση και προβολή της μουσικοχορευτικής παράδοσης και του πολιτισμού των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.
Η περιοχή που κατοικούσαν οι πρόγονοί μας ήταν κυρίως η χερσόνησος της Ερυθραίας και η ευρύτερη περιοχή της Ιωνίας.
Πρωτεύουσα ήταν η πόλη της Σμύρνης με τα θαυμάσια προάστιά της, το Κορδελιό, η Παπασκάλα, ο Μπουρνόβας, ο Μπουτζάς, η Μενεμένη, ο Κουκλουτζάς, κ.ά.

Κυριότερες πόλεις και χωριά της Ιωνικής γης ήταν τα Αλάτσατα, Βουρλά, Καράμπουρνο, Τσεσμές (Κρήνη), Αγία Παρασκευή (Κιόστ), Παλαιά Φώκαια, Αϊβαλί, Πέργαμος, Αϊδίνι, κ.ά.
Οι δραστηριότητες που έχει αναπτύξει ο σύλλογός μας στα λίγα χρόνια της δημιουργίας του είναι πολλαπλές. Λειτουργεί χορευτικό τμήμα και τμήμα χορωδίας.
Διαθέτει πλούσια ιματιοθήκη με πιστά αντίγραφα φορεσιών από τη Σμύρνη, την Ερυθραία και τη Θράκη.
Στα χρόνια λειτουργίας του, ο σύλλογός μας έχει πραγματοποιήσει πλειάδα εκδηλώσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Ο σύλλογός μας δεν περιορίζεται σε εκδηλώσεις και δραστηριότητες που έχουν να κάνουν μόνο με τις αλησμόνητες πατρίδες και την ενίσχυση της συλλογικής μνήμης.
Στα πλαίσια των προσπαθειών για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, κάθε τετράμηνο πραγματοποιείται εθελοντική αιμοδοσία.
Ο σύλλογός μας είναι ένα ζωντανό κύτταρο που στόχο του έχει να μορφώσει και να διατηρήσει ζωντανές τις παραδόσεις της πολιτιστικής του κληρονομιάς.

Διεύθυνση: Εμμανουήλ  Γαγύλη  2 - Ν.Κρήνη   Τ.Κ. 55132 Καλαμαριά
Τηλέφωνο  επικοινωνίας  2310444880
www.politistikosneaskrinis.blogspot.com

:

Για να μαθαίνεις πρώτος τι γίνεται στη Θεσσαλονίκη
Ακολούθησε μας στο Facebook

 

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ