{ Μουσική }

ΑΝΑΒΟΛΗ: 4ο Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης


Κατηγορίες: Συναυλίες, Live

ΑΝΑΒΟΛΗ: 4ο Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Χώρος: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Διεύθυνση: 25ης Μαρτίου - Παραλία, 54646
Θεσσαλονίκη
: Χάρτης
Πληροφορίες: πως πάω Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης


Η 4η διοργάνωση του Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής περιλαμβάνει τρεις μοναδικές βραδιές: δύο συναυλίες με έργα των κορυφαίων Γερμανών συνθετών του μπαρόκ Μπαχ και Τέλεμαν

«Φάρμακο η μουσική για τις λύπες», μας υπενθυμίζει φέτος το Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής, ο γνωστός πλέον θεσμός του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με τις διθυραμβικές κριτικές και την τεράστια απήχηση στο κοινό, σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Δήμου Γκουνταρούλη.
Η 4η διοργάνωση περιλαμβάνει τρεις μοναδικές βραδιές: δύο συναυλίες με έργα των κορυφαίων Γερμανών συνθετών του μπαρόκ Μπαχ και Τέλεμαν, αλλά και μία συναυλία-έκπληξη όπου το Φεστιβάλ θα προσεγγίσει το έργο του Μπετόβεν με τον ιδιαίτερο τρόπο του, μέσα δηλαδή από όργανα εποχής και ιστορική ερμηνεία της μουσικής του. Η συγκεκριμένη συναυλία μάλιστα θα παρουσιαστεί αυτούσια στο Φεστιβάλ Μπαρόκ Τεχνών της Σόφιας, εγκαινιάζοντας τη συνεργασία της διοργάνωσης του ΜΜΘ με μια αντίστοιχη καταξιωμένη διοργάνωση του εξωτερικού.

Ο καλλιτεχνικός επιμελητής του Φεστιβάλ Δήμος Γκουνταρούλης σημειώνει:
«Ο ειδικότερος τίτλος του 4ου Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής προέρχεται από το λατινικό μότο musica laetitiae comes medicina dolorum (η μουσική είναι συνοδός της χαράς, φάρμακο για τις λύπες / για τους πόνους), που βρίσκεται συχνά γραμμένο σε πληκτροφόρα του 18ου αιώνα, κυρίως τσέμπαλα, και διακρίνεται στο όργανο που παίζει η νεαρή γυναίκα στον πίνακα ?Μάθημα μουσικής? του μεγάλου Ολλανδού μπαρόκ ζωγράφου Γιοχάνες Βερμέερ. Η φράση musica medicina dolorum, ως τίτλος του φεστιβάλ, γίνεται ιδιαίτερα επίκαιρη φέτος και προτείνει, με μια πνοή αισιοδοξίας, τη μουσική ως γιατρειά.
Με αφορμή δύο σημαντικές επετείους, μία ευρέως γνωστή και μια πιο κρυφή, η κεντρική ιδέα του 4ου Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής είναι ένα αφιέρωμα στους δύο μέγιστους συνθέτες του 18ου αιώνα και της ιστορίας της δυτικής μουσικής: Μπαχ και Μπετόβεν. Ακριβώς πριν από 300 χρόνια, το 1720, ο Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ έγραψε στο Köthen τις εμβληματικές Σονάτες και Παρτίτες για σόλο βιολί. Πριν από 250 χρόνια, το 1770, γεννήθηκε στη Βόννη ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν.
Από τον Γιόχαν Σεμπάστιαν μέχρι τον Καρλ Φίλιπ Εμάνουελ Μπαχ, τον Χάιντν και τον Μότσαρτ δεν είναι παρά ένα βήμα, κι από αυτούς μέχρι τον Μπετόβεν άλλο ένα. Μέσα από τους ήχους των οργάνων εποχής και με οδηγό την ιστορικά τεκμηριωμένη ερμηνεία της παλαιάς μουσικής, το φεστιβάλ φέτος κάνει τολμηρό αλλά συνεπές άνοιγμα, φτάνοντας έως τη μουσική των αρχών του 19ου αιώνα και τον πρώιμο ρομαντισμό. Τρεις συναυλίες με μουσική δωματίου υπερβατικής ομορφιάς και τέχνης, υψηλής αισθητικής και αξεπέραστου βάθους, με μερικούς από τους πιο δραστήριους και ταλαντούχους μουσικούς της ελληνικής και ευρωπαϊκής μπαρόκ σκηνής».

 

30/10 Αναστέλλονται όλες οι προγραμματισμένες συναυλίες και παραστάσεις του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης

4ο Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής
Musica medicina dolorum
30 Οκτωβρίου, 6 & 20 Νοεμβρίου 2020
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Κτίριο Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Έναρξη: 21.00

Οι συναυλίες αναλυτικά

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

BACH
Σίμος Παπάνας - μπαρόκ βιολί, Γεράσιμος Χοϊδάς - τσέμπαλο

Ο Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ έγραψε τις 6 Σονάτες και Παρτίτες για βιολί σόλο στο Köthen το 1720, όπως ο ίδιος σημειώνει στην πρώτη σελίδα του χειρόγραφου των έργων. Η συναυλία ξεκινά με τη 2η Παρτίτα, σε ρε ελάσσονα, που περιέχει τη διάσημη Ciaccona, κομμάτι εξαιρετικών τεχνικών κι εκφραστικών απαιτήσεων που σημαδεύει την ιστορία του βιολιού. Στο υπόλοιπο πρόγραμμα, οι δύο μουσικοί θα ερμηνεύσουν δύο από τις 6 Σονάτες για βιολί και τσέμπαλο obbligato, που έγραψε ο Μπαχ την ίδια περίοδο με τα έργα για σόλο βιολί στο Köthen, καθώς και τη Σονάτα για βιολί και τσέμπαλο obbligato σε σολ ελάσσονα του Καρλ Φίλιπ Εμάνουελ Μπαχ.

Johann Sebastian Bach (1685-1750)     Partita II για σόλο βιολί σε ρε ελάσσονα, BWV 1004
Allemanda
Corrente
Sarabanda
Giga
Ciaccona

Johann Sebastian Bach     Σονάτα Ι για βιολί και τσέμπαλο σε σι ελάσσονα, BWV 1014
Adagio
Allegro
Andante
Allegro

Carl Phillip Emmanuel Bach (1714-1788)     Σονάτα για βιολί και τσέμπαλο σε σολ ελάσσονα, H.524.5
(χωρίς τίτλο)
Adagio
Allegro

Johann Sebastian Bach     Σονάτα ΙV για βιολί και τσέμπαλο σε ντο ελάσσονα, BWV 1017
Siciliano. Largo
Allegro
Adagio
Allegro

Σίμος Παπάνας - μπαρόκ βιολί
Γεράσιμος Χοϊδάς - τσέμπαλο

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020
BEETHOVEN
Zefira Valova - μπαρόκ βιολί, Σίμος Παπάνας - μπαρόκ βιολί, David Bogorad - μπαρόκ βιόλα, Δήμος Γκουνταρούλης - μπαρόκ τσέλο, Αλέξης Καραϊσκάκης - μπαρόκ τσέλο, Vasily Ilisavsky - φορτεπιάνο

Ιδιαίτερα πρωτότυπη συναυλία, με εκπληκτικά έργα μουσικής δωματίου του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν σε όργανα εποχής και με ιστορικά τεκμηριωμένη ερμηνεία, καθώς και με τη σπάνια, στις αίθουσές μας, παρουσία του φορτεπιάνο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη διάσημη Σονάτα «Τρικυμία» για φορτεπιάνο σόλο, το γνωστό Τρίο «Φάντασμα» για βιολί, βιολοντσέλο και φορτεπιάνο και, σε πρώτη ελληνική εκτέλεση, τη σπάνια και επικυρωμένη από τον Μπετόβεν μεταγραφή για κουιντέτο εγχόρδων της διάσημης Σονάτας «Kreutzer».
Με αυτή τη συναυλία, ξεκινά μια πρώτη συνεργασία με το Φεστιβάλ Μπαρόκ Τεχνών της Σόφιας, με τη συμμετοχή δύο εξαιρετικών μουσικών, της Βουλγάρας βιολονίστριας και καλλιτεχνικής διευθύντριας του φεστιβάλ Zefira Valova και του Ρώσου φορτεπιανίστα Vasily Ilisavsky. Η συναυλία, με τους ίδιους συντελεστές, θα επαναληφθεί στο φεστιβάλ της Σόφιας στις 9 Νοεμβρίου.

Ludwig van Beethoven (1770-1827)    Σονάτα op. 31 no. 2, «Η τρικυμία», σε ρε ελάσσονα για φορτεπιάνο σόλο
Largo - Allegro
Adagio
Allegretto

Ludwig van Beethoven     Τρίο op. 70 no. 1, «Φάντασμα», σε ρε μείζονα για βιολί, βιολοντσέλο και φορτεπιάνο
Allegro vivace e con brio
Largo assai ed espressivo
Presto

Ludwig van Beethoven     Σονάτα op. 47, «Kreutzer», σε λα μείζονα για δύο βιολιά, βιόλα και δύο βιολοντσέλα
Adagio sostenuto - Presto
Andante con variazioni
Finale. Presto

Zefira Valova - μπαρόκ βιολί
Σίμος Παπάνας - μπρόκ βιολί
David Bogorad - μπαρόκ βιόλα
Δήμος Γκουνταρούλης - μπαρόκ βιολοντσέλο
Αλέξης Καραϊσκάκης-Νάστος - μπαρόκ βιολοντσέλο
Vasily Ilisavsky - φορτεπιάνο

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου
BACH - TELEMANN
Δημήτρης Κούντουρας - μπαρόκ φλάουτο, Φανή Βοβώνη - μπαρόκ βιολί, Ιάσων Ιωάννου - μπαρόκ τσέλο, Πάνος Ηλιόπουλος - τσέμπαλο

Ο Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ έγραψε τις 6 Σονάτες και Παρτίτες για βιολί σόλο στο Köthen το 1720, όπως ο ίδιος σημειώνει στην πρώτη σελίδα του χειρόγραφου των έργων. Η συναυλία ξεκινά με την 1η Σονάτα, σε σολ ελάσσονα. Στο υπόλοιπο πρόγραμμα, οι τέσσερις μουσικοί παρουσιάζουν Τρίο Σονάτες για βιολί, φλάουτο και μπάσο κοντίνουο του Μπαχ και του Γκέοργκ Φίλιπ Τέλεμαν – το απόγειο και το τέλος του γερμανικού μπαρόκ. Η τρίο σονάτα, με δύο σόλο φωνές και ένα μπάσο κοντίνουο, υπήρξε μία από τις βασικές φόρμες μουσικής δωματίου της εποχής, στην οποία οι συνθέτες έδειχναν τις πιο ιδιαίτερες ηχοχρωματικές ποιότητες των οργάνων ενώ ταυτόχρονα ξεδίπλωναν τον λυρισμό και τη δεξιοτεχνία τους στον υπέρτατο βαθμό.

Johann Sebastian Bach (1685-1750)     Σονάτα I για σόλο βιολί σε σολ ελάσσονα, BWV 1001
Adagio
Fuga
Siciliana
Presto

Georg Philipp Telemann (1681-1767)     Τρίο σονάτα σε λα ελάσσονα για φλάουτο με ράμφος, βιολί και μπάσο κοντίνουο, TWV 42:a1
Affetuoso
Vivace
Grave
Menuet I & II

Georg Philipp Telemann             Φαντασία για τσέμπαλο σόλο

Georg Philipp Telemann     Σονάτα σε ρε ελάσσονα για φλάουτο με ράμφος και μπάσο κοντίνουο, TWV 41:d4
Affettuoso
Presto
Grave
Allegro

Johann Sebastian Bach     Τρίο σονάτα σε φα μείζονα για φλάουτο με ράμφος, βιολί και μπάσο κοντίνουο, μεταγραφή από το τρίο για όργανο BWV 529

Johann Sebastian Bach     Τρίο σονάτα σε σολ μείζονα για φλάουτο, βιολί και μπάσο κοντίνουο, BWV 1038
Largo
Vivace
Adagio
Presto

Δημήτρης Κούντουρας - φλάουτο με ράμφος, μπαρόκ φλάουτο
Φανή Βοβώνη - μπαρόκ βιολί
Ιάσων Ιωάννου - μπαρόκ βιολοντσέλο
Πάνος Ηλιόπουλος - τσέμπαλο

30 Οκτωβρίου, 6 & 20 Νοεμβρίου 2020
Έναρξη: 21:00

Χώρος: Κτίριο Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ, 7 ευρώ (μειωμένο)

Καλλιτεχνική επιμέλεια Δήμος Γκουνταρούλης

Με την υποστήριξη του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης

Έγραψαν για το 3ο Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής:

«Σε θεσμό, και μάλιστα περιωπής, τείνει να αναχθεί το Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής… Η διοργάνωση δεν σταματά να εξελίσσεται και να καταπλήσσει με το υψηλότατο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα… Απολύτως εξαγώγιμο πολιτιστικό προϊόν, θα έπρεπε να απασχολήσει σοβαρά τους υπευθύνους των αθηναϊκών θεσμών»
Ευτύχιος Δ. Χωριατάκης («Αθηνόραμα»)

«Ξεχωριστό και ευφάνταστο... Οι ερμηνείες των Κοντσέρτων του Βιβάλντι υπήρξαν αποκαλυπτικές για το ακροατήριο, που παρακολουθώντας τες εκστασιασμένο διαπίστωνε πρώτα απ? όλα την ειδοποιό διαφορά ανάμεσα σε αυτό που άκουγε και σε αυτό που έχει συνηθίσει να ακούει… Ένα υπνωτικό, λυρικό και ατμοσφαιρικό δεύτερο μέρος, Λάργκο, από τον ?Χειμώνα? [του Βιβάλντι], όπως δεν έχει ακουστεί ξανά στην Ελλάδα• ίσως και στον κόσμο ολόκληρο... Ένα εύγε σε όλους για όλα είναι το λιγότερο»
Γιώργος Μονεμβασίτης («musicpaper.gr»)

Έγραψαν για το 2ο Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής:

«...επίκαιρη μουσικολογική και τεχνική ενημέρωση των συντελεστών, ...γενναιόδωρη διάρκεια των γεγονότων»
Κυριάκος Λουκάκος («Αυγή»)

«Αποθέωση του μπαρόκ από ακμαίους Έλληνες μουσικούς σε λαμπρό φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη... από κάθε άποψη επιτυχημένη διοργάνωση...»
Ευτύχιος Δ. Χωριατάκης («Αθηνόραμα»)

Πληροφορίες COVID-19
Σύμφωνα με τον επιδημιολογικό χάρτη ασφάλειας και προστασίας, η περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης –τη στιγμή αποστολής αυτού του δελτίου Τύπου– βρίσκεται στο Επίπεδο 2 (Επιτήρηση) και η μέγιστη πληρότητα των κλειστών χώρων εκδηλώσεων ορίζεται στο 50%.

Σύμφωνα με τις υγειονομικές οδηγίες, υποχρεωτική είναι:
- η ηλεκτρονική προμήθεια εισιτηρίων
- η χρήση μάσκας καθ' όλη την παραμονή του κοινού στο ΜΜΘ.

Οι συναυλίες δεν έχουν διάλειμμα.


 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ