{ Εκδηλώσεις }

61ο ΦΚΘ - Παράλληλες εκδηλώσεις

Εκθέσεις στο δημόσιο χώρο - εγκατάσταση Τhe Glasshouse - Mapping - Directors' Corner


Κατηγορίες: Φεστιβάλ

61ο ΦΚΘ - Παράλληλες εκδηλώσειςΠαράλληλες εκδηλώσεις εμπλουτίζουν το πρόγραμμα του 61ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Μια σειρά από ξεχωριστές, αναπάντεχες παράλληλες εκδηλώσεις εμπλουτίζουν το πρόγραμμα του 61ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ

ΒΡΕΣ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
«Οικειότητα: Μια σύγχρονη τυραννία»


Κινηματογράφος και εικαστικά, μαζί, μεταφέρουν την τέχνη στο δημόσιο χώρο. Μια έκθεση μας πάει βόλτα στη Θεσσαλονίκη. Δώδεκα έργα ελλήνων καλλιτεχνών, εμπνευσμένα από τις ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος, εκτίθενται στην πόλη. Μια βόλτα από το πρώτο ως το τελευταίο, είναι μια διαδρομή στο μοναδικό, σύνθετο αστικό τοπίο του σήμερα. Ακολουθήστε το χάρτη και γνωρίστε καλύτερα το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και την πόλη που είναι το σπίτι του.

Αναθέσαμε και φέτος σε 12 νέους έλληνες εικαστικούς να δουν ο καθένας από μια ταινία του Διαγωνιστικού και να φιλοτεχνήσουν ένα έργο εμπνευσμένο από αυτήν. Η έκθεση, η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Μητροπολιτικό Οργανισμό Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (ΜΟΜus), με την υποστήριξη του Outset Contemporary Art Fund Greece, επρόκειτο να παρουσιαστεί όπως κάθε χρόνο στο  MOMus - Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης). Μετά την υπαγωγή της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης στο Επίπεδο 4 του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας, η έκθεση θα πραγματοποιηθεί σε ανοιχτούς χώρους της Θεσσαλονίκης, όπως είχε προβλεφθεί.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση είναι οι:
Ιλεάνα Αρναούτου
Μαρία Βαρελά
Ζωή Γαϊτανίδου
Πέτρος Ευσταθιάδης
Ιάσονας Καμπάνης
Βασίλης Καρούκ
Αριστείδης Λάππας
Ηλιοδώρα Μαργέλλου
Ιάσονας Μέγκουλας
Μαργαρίτα Μποφιλίου
Πάολα Παλαβίδη
Σοφία Ροζάκη

Επίσης, 12 μεγάλες αναπαραστάσεις σε μουσαμάδες, θα εκτεθούν σε εξωτερικούς τοίχους κτηρίων της προβλήτας του λιμανιού, διεκδικώντας μια θέση στον δημόσιο χώρο.

Στη διάρκεια της πανδημίας, ακόμα και η τέχνη καταναλώθηκε ιδιωτικά. Τώρα είναι απαραίτητο να επιστρέψει στο δημόσιο χώρο. Τα έργα θα συνομιλήσουν με το αστικό τοπίο, ενώ το κοινό θα έχει την ευκαιρία να τα απολαύσει, χωρίς συνωστισμό.
Για πρώτη φορά, η έκθεση θα παρουσιαστεί, μετά την ολοκλήρωσή της στη Θεσσαλονίκη, και στην Αθήνα, στην The Project Gallery (Νορμανού 3, Μοναστηράκι).

Παράλληλα, φωτογραφίες από τη βιντεοεγκατάσταση του Γιώργου Δρίβα, Γεγονότα Τετελεσμένου Μέλλοντος, θα τυπωθούν σε banner και θα εκτεθούν στο Λιμάνι, όπως και τα έργα των 12 εικαστικών.

THE GLASSHOUSE PROJECT
Εγκατάσταση στον Πρώην Βρεφονηπιακό Σταθμό (Προβλήτα 1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης)


«H ανάγκη μου για την εγκατάσταση Τhe Glasshouse γεννήθηκε τις μέρες του εγκλεισμού με τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώσαμε. Έβλεπα ξαφνικά τους γύρω μου και τον κόσμο μου, μέσα σε κουτάκια, να έχει βρει τον τρόπο να λάμπει δυνατά. Μικρά κουτιά με διάχυτο φως μέσα τους που η λάμψη τους ήταν και είναι απαραίτητη στον μικρόκοσμό μου. Το κτίριο στην προβλήτα ήταν κάθε μέρα η παρέα μου εκείνη την περίοδο, οπότε και το ιδανικό location για να στηθεί το installation.»

Ο Νίκος Ράκκας είναι visual artist και φωτογράφος με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Δημιουργεί concept βιτρίνες και installations σε καταστήματα, μπαρ και σε εξωτερικούς χώρους. Είναι εμπνευστής του The Playmobil project, όπου φωτογραφίζει φιγούρες Playmobil σαν κανονικούς κοινούς ανθρώπους.

MAPPING
Μια ξεχωριστή οπτική εγκατάσταση στο Λιμάνι


Η Όλγα Σφέτσα, καλλιτέχνης που σπούδασε και δούλεψε στη Θεσσαλονίκη, σχεδιάζει, αποκλειστικά για το 61ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου, μια οπτική εγκατάσταση (3D projection mapping installation) στην προβλήτα του λιμανιού, σε δύο όψεις του αντλιοστασίου. Για όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, η οπτική εγκατάσταση θα αναπαράγει εικόνες από τις ταινίες και τις δράσεις του Φεστιβάλ πάνω στις επιφάνειες της όψης του κτιρίου.

DIRECTORS' CORNER
Από τη Δευτέρα 9 έως την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τους συμμετέχοντες σκηνοθέτες των ταινιών των τμημάτων Διεθνές Διαγωνιστικό, Meet the Neighbors και των ελληνικών ταινιών του προγράμματος, μέσα από διαδικτυακές συναντήσεις, ανοιχτές σε όλους. Οι συζητήσεις θα είναι διαθέσιμες μέσα από το κανάλι του Φεστιβάλ στο YouTube και μέσα από τους λογαριασμούς στα social media.


 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ