{ Life }

29 Οκτωβρίου γιορτή

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα


Κατηγορίες: Life

29 Οκτωβρίου γιορτήΣήμερα 29 Οκτωβρίου γιορταζουν οι Αβραάμ, Αβραμία, Μελιτίνος, Μελιτίνη, Αναστασία

Σήμερα 29 Οκτωβρίου είναι η 302 ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο (303η σε δίσεκτα έτη). Υπολείπονται 63 ημέρες.

Τουρκία - Εορτή της Δημοκρατίας.
Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης.
 
Σαν σήμερα 29 Οκτωβρίου.
539 π.Χ. - Ο Κύρος Β΄ της Περσίας εισέρχεται στη Βαβυλώνα και επιτρέπει στους Εβραίους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
312 - Μετά τη νίκη του στη μάχη της Μιλβίας γέφυρας, ο Κωνσταντίνος Α΄ εισέρχεται στη Ρώμη, όπου ο λαός τον υποδέχεται με ενθουσιασμό. Το σώμα του Μαξέντιου αλιεύεται από τον Τίβερη και αποκεφαλίζεται.
437 - Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Ουαλεντινιανός Γ΄ παντρεύεται στην Κωνσταντινούπολη τη Λικινία Ευδοξία, κόρη του ξαδέλφου του, Βυζαντινού αυτοκράτορα Θεοδοσίου Β΄, ενώνοντας τους δύο κλάδους της δυναστείας του Θεοδοσίου.
969 - Τα βυζαντινά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Αντιόχεια της Συρίας.
1787 - Η όπερα του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ Ντον Τζοβάννι κάνει πρεμιέρα στην Πράγα.
1888 - Υπογράφεται η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, με την οποία διασφαλίζεται η ελεύθερη θαλάσσια διέλευση μέσω της Διώρυγας του Σουέζ κατά τη διάρκεια πολέμου και ειρήνης.
1923 - Η Τουρκία γίνεται δημοκρατία μετά τη διάλυση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
1929 - Κραχ της Γουόλ Στριτ: καταρρέει το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και αρχίζει η παγκόσμια οικονομική ύφεση του 1929.
1959 - Ένα Douglas DC-3 της Ολυμπιακής Αεροπορίας, που εκτελεί την πτήση Αθήνα - Θεσσαλονίκη, συντρίβεται λίγο μετά την απογείωσή του κοντά στην Αυλώνα Αττικής. Και οι 18 επιβαίνοντες είναι νεκροί.
1961 - 4.640.512 Έλληνες ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες. Νικητής των εκλογών αναδεικνύεται η Ε.Ρ.Ε. με ποσοστό 50,81% και 176 έδρες. Η Ένωσις Κέντρου έρχεται δεύτερο κόμμα με 33,66% και 100 έδρες και ακολουθεί το ΠΑΜΕ με 14,63% και 24 έδρες.
1966 - Καταστρεπτικός σεισμός χτυπά την περιοχή Ξηρόμερο Αιτωλοακαρνανίας, με απολογισμό 1 νεκρό, 10 βαριά τραυματίες και 10.000 άστεγους.
2004 - Το Αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μεταδίδει ένα απόσπασμα από ένα βίντεο του σαουδάραβα ηγέτη της Αλ-Κάιντα, Οσάμα μπιν Λάντεν όπου λαμβάνει την ευθύνη για τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης το 2001 και αναφέρεται στις προεδρικές εκλογές των Η.Π.Α.
 

Γιορτάζουν

 Αβραάμ, Αβραμία: Προέλευση από το εβραϊκό όνομα Abram  
 Μελιτίνος, Μελιτίνη: Προέλευση από τα Ελληνικά από τη λέξη μέλινος που σημαίνει  κατασκευασμένος από ξύλο μελίας, φλαμουριάς. 
  Αναστασία: Προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη ἀνίστημι, ἀνά+ἵστημι που σημαίνουν  κάνω κάποιον να σηκωθεί
 
 Το καλύτερο δώρο που μπορεί να στείλετε σε κάποιον ή κάποια όταν γιορτάζει είναι ένα μπουκέτο λουλούδια!

Ορθόδοξη Εκκλησία - γιορτές

Οσιομάρτυρος Αναστασίας της Ρωμαίας (γ΄αι.)
Οσιομάρτυρος Τιμοθέου του Αγιορείτου (†1820)
Μαρτύρων Βάσσης, Κυρίλλου, Μελιτηνής, Μιναίου, Μίνη και Σάββα του στρατηλάτου
Οσίων Αβραμίου και Μαρίας (†360)
Διομήδους του εν Λευκωσία
Στεφάνου, Αβραμίου του Ρώσου
Άννας Οσίας
Αθανασίου Ιερομάρτυρα
Τιμοθέου Εσφιγμενίτη
Αβραμίου Αρχιμανδρίτη
 
Φωτογραφία Pixabay

 

 

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ