{ Life }

25 Ιανουαρίου γιορτή - ποιοι γιορτάζουν


Κατηγορίες: Life

25 Ιανουαρίου γιορτή - ποιοι γιορτάζουνΠοια ονόματα γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα Σάββατο Γρηγόρης, Γρηγορία, Γρηγόριος, Γόλης, Μαργαρίτα γιορτάζουν


Γρηγόρης, Γρηγορία: Προέλευση από τα Ελληνικά από το αρχαίο ελληνικό ρήμα γρηγορώ που σημαίνει "μένω άγρυπνος, φρουρώ, είμαι ζωντανός"

Μαργαρίτης, Μαργαρίτα: Προέλευση από τα Λατινικά (ετυμολ.: αντιδάνειο από το ιταλ. margarita < μαργαρίτης = μαργαριτάρι)

Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος γεννήθηκε το 329 μ.Χ. στην Αριανζό, κωμόπολη της Καππαδοκίας, από τον Γρηγόριο, επίσκοπο Ναζιανζού και την Νόννα . Έχει δύο αδέρφια: τον Καισάρειο και τη πασίγνωστη για την ευσέβειά της αδερφή Γοργονία . Στη Ναζιανζό, διδάσκεται τη στοιχειώδη εκπαίδευση, ενώ τη μέση στη Καισάρεια, όπου γνωρίζεται με το συμμαθητή του Μέγα Βασίλειο . Έπειτα, πηγαίνει κοντά σε περίφημους διδασκάλους της ρητορικής στη Παλαιστίνη και στην Αλεξάνδρεια και, τέλος, στα Πανεπιστήμια της Αθήνας. Οι σπουδές του διήρκεσαν 13 ολόκληρα χρόνια. Μετά τις σπουδές στην Αθήνα ο Γρηγόριος επιστρέφει στη πατρίδα του μονολότι του πρόσφεραν έδρα Καθηγητή Πανεπιστημίου. Εκεί, ο πατέρας του, επίσκοπος Ναζιανζού, τον χειροτονεί πρεσβύτερο. Αλλά ο Άγιος Γρηγόριος προτιμά την ησυχία του αναχωρητηρίου στο Πόντο, κοντά στο φίλο του Βασίλειο, για περισσότερη άσκηση στη πνευματική ζωή. Μετά, όμως, από θερμές παρακλήσεις των δικών του, επιστρέφει στην πατρίδα του και μπαίνει στην ενεργό δράση της Εκκλησίας. Στα 43 του χρόνια ο Θεός τον ανύψωσε στο επισκοπικό αξίωμα. Έδρα του ορίστηκε η περιοχή των Σασίμων την οποία ποτέ δεν ποίμανε λόγω των Αρειανών κατοίκων της. Όμως, ο θάνατος έρχεται να πληγώσει τη ψυχή του, με αλλεπάλληλους θανάτους συγγενικών προσώπων. Πρώτα του αδερφού του Καισαρείου, έπειτα της αδερφής του Γοργονίας, μετά του πατέρα του και, τέλος, της μητέρας του Νόννας. Μετά απ? αυτές τις θλίψεις, η θεία Πρόνοια τον φέρνει στην Κωνσταντινούπολη (378 μ.Χ.), όπου υπερασπίζεται με καταπληκτικό τρόπο την Ορθοδοξία και χτυπά καίρια τους Αρειανούς, που είχαν πλημμυρίσει την Κωνσταντινούπολη. Μετά το σκληρό αυτό αγώνα, ο Μέγας Θεοδόσιος τον αναδεικνύει Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως (381 μ.Χ.). Η Β? Οικουμενική Σύνοδος τον αναγνώρισε ως Πρόεδρό της. Όμως μια μερίδα επισκόπων τον αντιπολιτεύεται για ευτελή λόγο. Τότε ο Γρηγόριος, αηδιασμένος, δηλώνει τη παραίτησή του, αναχωρεί στη γενέτειρά του Αριανζό και τελειώνει με ειρήνη τη ζωή του, το 390 μ.Χ. Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος άφησε μεγάλο συγγραφικό έργο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα φιλοσοφημένα 408 ποιήματά του 18.000 περίπου στίχων. Είναι από τα μεγαλύτερα πνεύματα του Χριστιανισμού και από τους λαμπρότερους αθλητές της ορθόδοξης πίστης. Η τίμια κάρα του φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου, στο Άγιο Όρος ενώ το ιερό σκήνωμα του φυλάσσετε στον ομώνυμο Ναό του στην Νέα Καρβάλη. (πηγή saint.gr)

Η Αγία Μαργαρίτα ήταν ηγουμένη στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Προδρόμου στην πόλη Μενζελίνσκ της Ρωσίας.   Αγία Μαργαρίτα η νέα Οσιομάρτυς Είχε ελληνική καταγωγή και οργάνωσε το μοναστήρι της κατά τα πρότυπα των παλαιών μοναστηριών της Ελλάδος. Επί των ημερών της, το μοναστήρι παρουσίασε ιδιαίτερη πνευματική άνθιση. Διακρινόταν για τη μόρφωση, τη σύνεση αλλά και την αυστηρή ασκητική ζωή, την οποία με την καθοδήγηση της ακολουθούσαν και οι μοναχές. Το μοναστήρι είχε φυτείες με οπωροφόρα δένδρα, λαχανόκηπους, εργαστήρια εικόνων, χρυσοκεντήματος και φωτογραφίας. Όταν τον Σεπτέμβριο του 1918, τα ''λευκά'' στρατεύματα έφυγαν από την περιοχή του Καζάν, η γερόντισσα Μαργαρίτα, φοβούμενη τους Μπολσεβίκους τα ακολούθησε με τους άλλους πρόσφυγες. Ο Άγιος Νικόλαος όμως εμφανίστηκε στον ύπνο της και της είπε: ''Γιατί φεύγεις από τον στέφανό σου;''. Η Γερόντισσα επέστρεψε στο Μοναστήρι και ετοίμασε τα της κηδείας της. Την επομένη, κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, οι επαναστάτες την συνέλαβαν, την έσυραν στην πόρτα του Ναού και την εκτέλεσαν. Η μνήμη της τιμάται την Κυριακή πριν την 25η Ιανουαρίου, ημέρα που τελείται η σύναξη όλων των Νεομαρτύρων της Ρωσικής εκκλησίας του 20ου αιώνα.

► Το καλύτερο δώρο που μπορεί να στείλετε σε κάποιον ή κάποια που γιορτάζει είναι ένα μπουκέτο λουλούδια!
 

Αύριο Κυριακή Οσίου Ξενοφώντος 
 

 Τι συνέβη σαν σήμερα 25 Ιανουαρίου

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ