{ Life }

17 Οκτωβρίου γιορτή

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα


Κατηγορίες: Life

17 Οκτωβρίου γιορτήΣήμερα 17 Οκτωβρίου γιορτάζουν οι Ευπρέπιος, Ευπρεπία, Αντίγονος

Σήμερα 17 Οκτωβρίου είναι η 290 ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο (291η σε δίσεκτα έτη). Υπολείπονται 75 ημέρες.

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας
Παγκόσμια Ημέρα Μυοσκελετικού Τραύματος
Παγκόσμια Ημέρα υπέρ των κακοποιημένων παιδι
 
Σαν σήμερα 17 Οκτωβρίου.
1888 – O Τόμας Έντισον καταθέτει αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τον οπτικό φωνόγραφο (την πρώτη κινηματογραφική ταινία).
1907 - Η εταιρεία του Γουλιέλμο Μαρκόνι αρχίζει την πρώτη εμπορική υπερατλαντική ασύρματη υπηρεσία μεταξύ του Γκλέις Μπέι, στη Νέα Σκωτία του Καναδά, και του Κλίφντεν στην Ιρλανδία.
1909 – Καταστέλλεται κίνημα των κατώτερων αξιωματικών του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, με αποτέλεσμα να υπάρξουν νεκροί και τραυματίες και από τις δυο μεριές.
1912 – Ο Ελληνικός Στρατός (IV Μεραρχία) απελευθερώνει τη Νάουσα. Ελληνικές δυνάμεις εισέρχονται στα Γρεβενά.
1931 – Ο Μητροπολίτης Κιτίου Νικόδημος κηρύσσει την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.
1937 – Την πρώτη τους εμφάνιση σε κόμικς εφημερίδας των ΗΠΑ κάνουν τα 3 σχεδόν ίδια ανίψια του Ντόναλντ Ντακ, ο Χιούι, ο Λιούι και ο Ντιούι.
1941 – Δύο Λόχοι Γερμανικού Στρατού εκτελούν 250 κατοίκους των χωριών Aνω και Κάτω Κερδύλια του Νομού Σερρών σε αντίποινα για το φόνο ενός Γερμανού στρατιώτη. Το γεγονός είναι γνωστός ως η Σφαγή των Κερδυλίων.
1945 – Πλήθη συρρέουν στην Πλατεία Πλάσα ντε Μάγιο της Αργεντινής, απαιτώντας την απελευθέρωση του Χουάν Περόν. Η ημερομηνία αυτή θεωρείται ως η γένεση του περονισμού.
1968 - Ο Έλληνας πρωταθλητής στίβου Χρήστος Παπανικολάου κατακτά την 4η θέση στο Άλμα επί κοντώ των Ολυμπιακών Αγώνων του Μέξικο.
1973 – Κάνει πρεμιέρα η ταινία «Τα Καλύτερα μας Χρόνια», με την Μπάρμπαρα Στρέιζαντ και τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ.
1979 – Το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στη Μητέρα Τερέζα.
1981 – Διεξάγονται Ευρωεκλογές για πρώτη φορά και με συμμετοχή της Ελλάδας (στην Ελλάδα διεξάγονται μία ημέρα μετά, συμπίπτοντας με τις βουλευτικές).
1994 – Ιορδανία και Ισραήλ αποφασίζουν να υπογράψουν μια ιστορική συνθήκη ειρήνης, δίνοντας τέλος στη μεταξύ τους 46χρονη εμπόλεμη κατάσταση.
1997 – Στην Κούβα, στη Σάντα Κλάρα, μεταφέρονται και ενταφιάζονται τα οστά του θρυλικού επαναστάτη Τσε Γκεβάρα, τριάντα χρόνια μετά την εκτέλεση του στη Βολιβία.
 

Γιορτάζουν

► Ευπρέπιος, Ευπρεπία: Προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη εὐπρεπής που σημαίνει "αυτός που έχει σοβαρή εξωτερική εμφάνιση, ευπαρουσίαστος, ευγενικός, κόσμιος". Έχει τις ρίζες της στις λέξεις ευ+πρέπω που σημαίνουν "καλός και αρμόζω, ταιριάζω, διακρίνομαι σε κάτι".  
 Αντίγονος: Η προέλευση είναι  από τα Ελληνικά και σημαίνει "στη θέση ενός γονιού". Προέρχεται από τις αρχαίες ελληνικές λέξεις αντι+γόνος που σημαίνουν "αντί και παιδί, τέκνο".
 
 Το καλύτερο δώρο που μπορεί να στείλετε σε κάποιον ή κάποια όταν γιορτάζει είναι ένα μπουκέτο λουλούδια!

Ορθόδοξη Εκκλησία - γιορτές

Προφήτου Ωσηέ
Οσιομάρτυρος Ανδρέου του εν τη «Κρίσει»
Μαρτύρων Λεοντίου, Ανθίμου και Ευπρεπίου
Αντιγόνου, Θεοφάνους, Λουκιανού, Νικομήδους και Τερεντίου
Κοσμά του εν Γεωργία
Οσίων Ισιδώρας και Νεοφήτης
 
Φωτογραφία Pixabay

 

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ